lidszu 09.09.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 cyknełaś może jakieś fotki topaza na żywo ? cyknęłam i postaram się dzisiaj wieczorkiem wstawić możesz też sobie obejrzeć jego fotki na stronie internetowej agencji kampinos, w dziale domy pod numerem 6 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bresland 16.09.2008 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 Witam Po ponad rocznych poszukiwaniach projektu, ten o którym piszecie wydaje mi się najciekawszy. Zwarta bryła, dobre rozmieszczenie pokoi , brak skosów, a w elewacji klinkier, drewno i zwykły tynk (czyli to co mnie się najbardziej podoba). Ja jednak zastanawiałbym się nad większymi zmianami. Przede wszystkim dom jest za duży jak na moje możliwości i potrzeby (przynajmniej o jakieś 15-20 proc.) Brakuje suszarni którą wydzieliłbym na pietrze (łazienkę dla rodziców bym zlikwidował). W kuchni dodatkowe okno (i nie wiem czy nie uprościć bryły poprzez zlikwidowanie wysunięcia kuchni poza obrys całej bryły domu) Ogólnie nie przepadam za garażem w bryle domu, i chociaż ten wyjątkowo tutaj pasuje, zmieniłbym jego przeznaczenie na garaż dla rowerów oraz mały warsztat. Wg mojego MPZP dach ma mieć minimalne nachylenie 35 stopni więc kalenica dachu musiałaby być o ok 1,5 m wyżej (nie wiem jak to będzie wyglądać, ale podejrzewam, że lekko zaburzy proporcje). Dodatkowo mam taki zapis w MPZP: "gabaryt budynków nie może przekroczyć dwóch kondygnacji, w tym druga kondygnacja obowiązkowo w poddaszu; wysokość budynków do 12 m" - no i tu trzeba będzie troszkę się wysilić, żeby się nie przyczepili. Mam już dwa pomysły i na bank nie będą w stanie podać jakiegoś prawnego argumentu, jeżeli chcieliby odrzucić projekt. To tyle na początek dyskusji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bożena030100 17.09.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2008 w Izabelinie oprócz gotowego Topaza są jeszcze trzy w stanie surowym. Budowę prowadzi firma polecana przez mgprojekt. Widziałam ich wykonastwo i jestem pod wrażeniem. Wszystko wygląda super. W Klaudynie jest rówież budowa Topaza ale to co zobaczyłam tam jest tak niechlujne,że głowa boli. Niestety wykonawca potwiedził wcześniejsze informacje o wysokich kosztach materiałów. podobno stropy są zaprojektowane jak dla budynków wielopiętrowych i są bardzo solidne. Generalnie pomimo prostej bryły projekt wcale nie jest taki prosty - dużo stali i betonupozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansokata 18.09.2008 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Widziałem topaza w Izabelinie...Moim zdaniem zmieniono konstrukcyjne cechy: 1) poddasze jest tu użytkowe(są okna w dachu) i co za tym idzie odleglosc od konca okien na pietrze do poczatku dachu jest zwiększona - wys sciany jest wieksza. 2) kąt nachylenia dachu garażu jest większy (bardziej pionowy) przez to dochodzi do malego okienka, a nie jak na projekcie gdzie konczy sie u podstawy duzych okien 3) dom jest dodatkowo wyciagniety do góry na wysokim fundamencie (widac to w ogrodzie gdzie wyjscie balkonowe jest na gorce. 4) kolory sa za bardzo kontrastowe - ciemniejsze brązy elewacji 5) Elementy drewnainae z duzo szerszych elementów - ciemiejszych 6) okna maja biała obramówke - wyglada to wyjatkowo słabo z przodu(kuchnia) jesli sie porowna z projektem. Moim zdaniem dom wygląda sporo gorzej niż na projekcie. Byłem w zasadzie zdecydowany na Topaz ale teraz mam olbrzymie wątpliwości. Np. jest zła wysokość okien w kuchni- od frontu(okna są za nisko) - od zewnątrz to wygląda ładnie ale od wewnątrz nie da się tam nic postawić - wieszosc szafek jest wyzsza... Te duże płyty od frontu zamiast 'cegiełek' są pod kolor ogrodzenia ale nie jest to lepsze rozwiazanie niz to z projektu - pozbawia to ten dom ciepłego wyglądu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bożena030100 19.09.2008 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Topaz w Izabelinie prawdopodobnie ma drugi strop żelbetonowy i przez to użytkowe poddasze (wariant B). Moim zdaniem, jak wcześniej wspominałam, zewnętrze przeróbki są nieporozumieniem. Nawet kolor dachu jest dobrany zupełnie bez sensu - zamiast grafitowego - pomarańczowy. Jeślichodzi o okno w kuchni to można je zmienić na mniejsze i tak wszystkie okna są niestandardowe...niestety. Ja z pewnością zbuduję Topaza zgodnie z projektem tzn. z elementami drewna i płytkami klinkierowymi. Drugi strop będzie drewniany jak w podstawowej wersji. Ten dom w Izabelinie to projekt Topaz II ze zmienionymi oknami w elewacji przedniej. W tej wersji zamias okna podwójnego jest pojedyńczepozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bresland 19.09.2008 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 ciach...Ja z pewnością zbuduję Topaza zgodnie z projektem tzn. z elementami drewna i płytkami klinkierowymiciach... Nie wiem czy jest sens stosować płytki klinkierowe zamiast cegieł klinkierowych (tych o grubości 6 cm), wszak z daleka będzie widać, że to płytki a nie cegły. Jeżeli chodzi o koszty to tak duzo tego klinkieru tutaj nie ma, więc chyba warto sie szarpnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_b 19.09.2008 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 Czy ktoś z obecnych orientuje się jaka jest różnica w kosztach wykonania stropu drewnianego a żelbetowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ansokata 19.09.2008 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2008 A czy podoba się wam taki dom? preblem polega na tym że nie wiem co to za projekt... http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/8943f9e911e57c4f.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/932ef227aad4fc30.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 20.09.2008 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2008 Czy ktoś z obecnych orientuje się jaka jest różnica w kosztach wykonania stropu drewnianego a żelbetowego? Również zastanawiałem się, dość długo, nad zmianą stropu drewnianego na ,,betonowy''. Planuję pierwszy strop wykonać żelbetonowy drugi zaś terive. Wykonanie drugiego, w moim przypadku, byłoby problemowe gdyż należało by zrobić dłuższą przerwę między wylaniem pierwszego a kolejnego. Monolit powinien być oszalowany i ostęplowany przez 21 dni. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bożena030100 22.09.2008 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2008 strop żelbetonowy w Topazie kosztuje ok. 40 tys, a drewniany z pewnością dużo, dużo mniej. Stal i beton są straszenie drogie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kertog 24.09.2008 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2008 Zdjęcie po lewej to fundamenty naszego Topaza. W piątek stan zero będzie gotowy. Fundamenty rzeczywiście jak w budynku wielopiętrowym - na ławy i stopy poszło 28 m3 betonu . Miałem wrzucić skany z przeróbkami ale przekroje są wieksze niż A3 i nie moge znaleźć takiego skanera. Jak zalejemy stan zero wrzucę fotke lepszej jakości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bożena030100 25.09.2008 08:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 Ile szacunkowo będzie kosztował SSO tzn materiały + robocizna. Ja estem przerażona, bo słyszałam, że niestety koszty będą oscylowały w okolicach 250 tys. (z dachem)? pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kertog 25.09.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 SSO robocizna ( bez pokrycia, tylko więżba) 45000 netto. Materiały - jeszcze nie wiem. Jutro zamknę stan zero to podlicze ile dotychczas wydałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_b 25.09.2008 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2008 No i mamy pierwszy budujący sie Topaz na forum. Gratuluję postępu w pracach. Również będę wdzięczny za wszelkie informację na temat zmian w projekcie, postępu w budowie i orientacyjnych kosztów poszczególnych etapów. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 26.09.2008 18:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2008 SSO robocizna ( bez pokrycia, tylko więżba) 45000 netto. Materiały - jeszcze nie wiem. Jutro zamknę stan zero to podlicze ile dotychczas wydałem. Muszę powiedzieć, że powaliła mnie ta cena. Jak ja szukałem ekipy to żadna z ofert nie zeszła poniżej 80 kPLN (okolice Warszawa - Mińsk Mazowiecki). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kertog 27.09.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2008 Stan zero kosztował około 50 000zł wliczając projekt i adaptację i wykonanie. Co do ekipy 80 000 to zdecydowana przesada - radzę dobrze poszukać, podobno coraz wiecej budowlańców wraca z emigracji. Ja miałem kilka tańszych ofert w tym jedna poważna za około 38000zł ale firma wygrała duzy przetarg więc musiałem zadowolić się droższym wykonawcą. W poniedziałek zaczynamy ściany ( Ytong 24cm) i za tydzień mam nadzieję, wrzucę zdjęcie z gotowym parterem . http://modernhome.iai-shop.com/data/include/cms/stan-zero1.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 28.09.2008 19:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Stan zero kosztował około 50 000zł wliczając projekt i adaptację i wykonanie. Co do ekipy 80 000 to zdecydowana przesada - radzę dobrze poszukać, podobno coraz wiecej budowlańców wraca z emigracji. Ja miałem kilka tańszych ofert w tym jedna poważna za około 38000zł ale firma wygrała duzy przetarg więc musiałem zadowolić się droższym wykonawcą. W poniedziałek zaczynamy ściany ( Ytong 24cm) i za tydzień mam nadzieję, wrzucę zdjęcie z gotowym parterem . http://modernhome.iai-shop.com/data/include/cms/stan-zero1.jpg A w jakiej okolicy budujesz? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kertog 28.09.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2008 Ostrołeka, 120km od W-wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 29.09.2008 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 kertog, gratuluję rozpoczęcia budowy W końcu pierwszy Topaz się buduje !!!!! http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/g010.gif kertog, a możesz zrobić zdjęcia rzutom swojego domku i wkleić ? Myślę, że to też pozwoli nam zorientować się w przeróbkach akapap, a ty gdzie się będziesz budował, bo coś mi się zdaje, że w moich okolicach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 29.09.2008 19:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2008 Okolice Dębe Wielkie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts