Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 288
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Po ponad rocznych poszukiwaniach projektu, ten o którym piszecie wydaje mi się najciekawszy. Zwarta bryła, dobre rozmieszczenie pokoi , brak skosów, a w elewacji klinkier, drewno i zwykły tynk (czyli to co mnie się najbardziej podoba).

Ja jednak zastanawiałbym się nad większymi zmianami. Przede wszystkim dom jest za duży jak na moje możliwości i potrzeby (przynajmniej o jakieś 15-20 proc.)

Brakuje suszarni którą wydzieliłbym na pietrze (łazienkę dla rodziców bym zlikwidował).

W kuchni dodatkowe okno (i nie wiem czy nie uprościć bryły poprzez zlikwidowanie wysunięcia kuchni poza obrys całej bryły domu)

Ogólnie nie przepadam za garażem w bryle domu, i chociaż ten wyjątkowo tutaj pasuje, zmieniłbym jego przeznaczenie na garaż dla rowerów oraz mały warsztat.

Wg mojego MPZP dach ma mieć minimalne nachylenie 35 stopni więc kalenica dachu musiałaby być o ok 1,5 m wyżej (nie wiem jak to będzie wyglądać, ale podejrzewam, że lekko zaburzy proporcje).

Dodatkowo mam taki zapis w MPZP: "gabaryt budynków nie może przekroczyć dwóch kondygnacji, w tym druga kondygnacja obowiązkowo w poddaszu; wysokość budynków do 12 m" - no i tu trzeba będzie troszkę się wysilić, żeby się nie przyczepili. Mam już dwa pomysły i na bank nie będą w stanie podać jakiegoś prawnego argumentu, jeżeli chcieliby odrzucić projekt.

To tyle na początek dyskusji.

Pozdrawiam

w Izabelinie oprócz gotowego Topaza są jeszcze trzy w stanie surowym. Budowę prowadzi firma polecana przez mgprojekt. Widziałam ich wykonastwo i jestem pod wrażeniem. Wszystko wygląda super. W Klaudynie jest rówież budowa Topaza ale to co zobaczyłam tam jest tak niechlujne,że głowa boli. Niestety wykonawca potwiedził wcześniejsze informacje o wysokich kosztach materiałów. podobno stropy są zaprojektowane jak dla budynków wielopiętrowych i są bardzo solidne. Generalnie pomimo prostej bryły projekt wcale nie jest taki prosty - dużo stali i betonu

pozdr

Widziałem topaza w Izabelinie...

Moim zdaniem zmieniono konstrukcyjne cechy:

1) poddasze jest tu użytkowe(są okna w dachu) i co za tym idzie odleglosc od konca okien na pietrze do poczatku dachu jest zwiększona - wys sciany jest wieksza.

2) kąt nachylenia dachu garażu jest większy (bardziej pionowy) przez to dochodzi do malego okienka, a nie jak na projekcie gdzie konczy sie u podstawy duzych okien

3) dom jest dodatkowo wyciagniety do góry na wysokim fundamencie (widac to w ogrodzie gdzie wyjscie balkonowe jest na gorce.

4) kolory sa za bardzo kontrastowe - ciemniejsze brązy elewacji

5) Elementy drewnainae z duzo szerszych elementów - ciemiejszych

6) okna maja biała obramówke - wyglada to wyjatkowo słabo z przodu(kuchnia) jesli sie porowna z projektem.

Moim zdaniem dom wygląda sporo gorzej niż na projekcie. Byłem w zasadzie zdecydowany na Topaz ale teraz mam olbrzymie wątpliwości.

Np. jest zła wysokość okien w kuchni- od frontu(okna są za nisko) - od zewnątrz to wygląda ładnie ale od wewnątrz nie da się tam nic postawić - wieszosc szafek jest wyzsza...

Te duże płyty od frontu zamiast 'cegiełek' są pod kolor ogrodzenia ale nie jest to lepsze rozwiazanie niz to z projektu - pozbawia to ten dom ciepłego wyglądu.

Topaz w Izabelinie prawdopodobnie ma drugi strop żelbetonowy i przez to użytkowe poddasze (wariant B). Moim zdaniem, jak wcześniej wspominałam, zewnętrze przeróbki są nieporozumieniem. Nawet kolor dachu jest dobrany zupełnie bez sensu - zamiast grafitowego - pomarańczowy. Jeślichodzi o okno w kuchni to można je zmienić na mniejsze i tak wszystkie okna są niestandardowe...niestety.

Ja z pewnością zbuduję Topaza zgodnie z projektem tzn. z elementami drewna i płytkami klinkierowymi. Drugi strop będzie drewniany jak w podstawowej wersji. Ten dom w Izabelinie to projekt Topaz II ze zmienionymi oknami w elewacji przedniej. W tej wersji zamias okna podwójnego jest pojedyńcze

pozdr

ciach...

Ja z pewnością zbuduję Topaza zgodnie z projektem tzn. z elementami drewna i płytkami klinkierowymi

ciach...

Nie wiem czy jest sens stosować płytki klinkierowe zamiast cegieł klinkierowych (tych o grubości 6 cm), wszak z daleka będzie widać, że to płytki a nie cegły. Jeżeli chodzi o koszty to tak duzo tego klinkieru tutaj nie ma, więc chyba warto sie szarpnąć.

Czy ktoś z obecnych orientuje się jaka jest różnica w kosztach wykonania stropu drewnianego a żelbetowego?

Również zastanawiałem się, dość długo, nad zmianą stropu drewnianego na ,,betonowy''. Planuję pierwszy strop wykonać żelbetonowy drugi zaś terive. Wykonanie drugiego, w moim przypadku, byłoby problemowe gdyż należało by zrobić dłuższą przerwę między wylaniem pierwszego a kolejnego. Monolit powinien być oszalowany i ostęplowany przez 21 dni.

Pozdrawiam.

Zdjęcie po lewej to fundamenty naszego Topaza. W piątek stan zero będzie gotowy. Fundamenty rzeczywiście jak w budynku wielopiętrowym - na ławy i stopy poszło 28 m3 betonu :). Miałem wrzucić skany z przeróbkami ale przekroje są wieksze niż A3 i nie moge znaleźć takiego skanera. Jak zalejemy stan zero wrzucę fotke lepszej jakości

SSO robocizna ( bez pokrycia, tylko więżba) 45000 netto. Materiały - jeszcze nie wiem. Jutro zamknę stan zero to podlicze ile dotychczas wydałem.

Muszę powiedzieć, że powaliła mnie ta cena. Jak ja szukałem ekipy to żadna z ofert nie zeszła poniżej 80 kPLN (okolice Warszawa - Mińsk Mazowiecki).

Pozdrawiam.

Stan zero kosztował około 50 000zł wliczając projekt i adaptację i wykonanie.

Co do ekipy 80 000 to zdecydowana przesada - radzę dobrze poszukać, podobno coraz wiecej budowlańców wraca z emigracji. Ja miałem kilka tańszych ofert w tym jedna poważna za około 38000zł ale firma wygrała duzy przetarg więc musiałem zadowolić się droższym wykonawcą.

W poniedziałek zaczynamy ściany ( Ytong 24cm) i za tydzień mam nadzieję, wrzucę zdjęcie z gotowym parterem :).

http://modernhome.iai-shop.com/data/include/cms/stan-zero1.jpg

Stan zero kosztował około 50 000zł wliczając projekt i adaptację i wykonanie.

Co do ekipy 80 000 to zdecydowana przesada - radzę dobrze poszukać, podobno coraz wiecej budowlańców wraca z emigracji. Ja miałem kilka tańszych ofert w tym jedna poważna za około 38000zł ale firma wygrała duzy przetarg więc musiałem zadowolić się droższym wykonawcą.

W poniedziałek zaczynamy ściany ( Ytong 24cm) i za tydzień mam nadzieję, wrzucę zdjęcie z gotowym parterem :).

http://modernhome.iai-shop.com/data/include/cms/stan-zero1.jpg

A w jakiej okolicy budujesz?

Pozdrawiam.

kertog, gratuluję rozpoczęcia budowy :D W końcu pierwszy Topaz się buduje !!!!! http://www.cosgan.de/images/smilie/froehlich/g010.gif

kertog, a możesz zrobić zdjęcia rzutom swojego domku i wkleić ? Myślę, że to też pozwoli nam zorientować się w przeróbkach

akapap, a ty gdzie się będziesz budował, bo coś mi się zdaje, że w moich okolicach :roll: