Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 288
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich :) właśnie zaczęliśmy budować Topazik, jesteśmy na etapie parteru za jakis tydzień bedziemy wylewać strop. Dom wydaje sie naprawdę fajny. Mam pytanie odnośnie okien, z jakiej firmy zamawiacie i jakie koszty całej stolarki ?

Mile widziane zdjęcia okien chciałabym zobaczyc jak to wygląda. Pozdrawiam serdecznie Magda

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 4 weeks później...

Witam Wszystkich ,

właśnie zamówiliśmy projekt Topaza I , oczywiście chcemy go troche zmodyfikowac tj.

- dodatkowe okno w kuchni

- przesunąc słup w salonie i dostawic ścianke delikatnie oddzielającą holl od salonu

- powiększyc mniejszą łazienke na piętrze kosztem pomniejszenia łazienki w sypialni

- powiększyc gabinet do obrysu domu

a i zastanawiamy się nad powiększeniem balkonu na piętrze.

Może ktoś ma ciekawe spostrzeżenia informacje,materiały to proszę o kontakt.

A może mamy kogoś w okolicach Wawy kto buduje lub już wybudował Topazika ?! :) my planujemy budowe w okolicach Grodziska Maz.

Pozdro.

• 1 month później...
Jakie zmiany wprowadziliście przy instalacji elektrycznej Topaza. Na pierwszy rzut oka jest trochę mało gniazdek w pokojach.

Pozdrawiam.

akapap, ja jeszcze nie na tym etapie, zresztą jak widzę to większość tutaj piszących.

Ci co się wybudowali, już nie zaglądają, a szkoda :(

jak to nie zaglądają :o Ja jeszcze co prawda nie skończyłam ale już prawie...

Jeśli chodzi o elektrykę to nie dokonałam zbyt wielu zmian. Jedyne zmiany dotyczyły oświetlenia i kuchni.

Poza tym własciwie to zostało mi niewiele do ukończenia - parkiet, schody, kuchnia, garderoby, malowanie i na zewnątrz: kostka i taras. Podobno Duch ma zacząć u mnie w przyszłym tygodniu kłaść parkiet więc mam nadzieję, że w listopadzie już będzie wszystko gotowe (kuchnia i garderoby zamówione)

Pozdrawiam i życzę samych dobrych fachowców!!!

jak to nie zaglądają :o Ja jeszcze co prawda nie skończyłam ale już prawie...

Jeśli chodzi o elektrykę to nie dokonałam zbyt wielu zmian. Jedyne zmiany dotyczyły oświetlenia i kuchni.

Poza tym własciwie to zostało mi niewiele do ukończenia - parkiet, schody, kuchnia, garderoby, malowanie i na zewnątrz: kostka i taras. Podobno Duch ma zacząć u mnie w przyszłym tygodniu kłaść parkiet więc mam nadzieję, że w listopadzie już będzie wszystko gotowe (kuchnia i garderoby zamówione)

Pozdrawiam i życzę samych dobrych fachowców!!!

no widzisz, zostałaś wywołana do odpowiedzi :lol: :lol: :lol:

Bożena, czy będziesz w weekend w domu, bo może w końcu bym się wybrała na oblukanie ? Oczywiście jeśli mogę :oops:

• 1 month później...

Witam wszystkich,

ja rowniez jestem zainteresowana budową domu Topaz. Czy mozecie mi podac z jakimi kosztami nalezy sie liczyc? Podobno szacunki MG Projekt nie odzwierciedlają faktycznych kosztów.

Po drugie, czy ktos z Was doprojektowal do domu podpiwniczenie?

Pozdrawiam

Witam wszystkich,

ja rowniez jestem zainteresowana budową domu Topaz. Czy mozecie mi podac z jakimi kosztami nalezy sie liczyc? Podobno szacunki MG Projekt nie odzwierciedlają faktycznych kosztów.

Po drugie, czy ktos z Was doprojektowal do domu podpiwniczenie?

Pozdrawiam

A dokładnie o jakie koszty ci chodzi ? Koszty materiałów ? Myślę, że możesz sobie spokojnie doliczyć do kwoty przedstawionej przez MGProjekt co najmniej 20%.

Ja np. wydać więcej kasy na fundamenty, bo musiałam je podnieść o 2 bloczki w stosunku do zakładanych w projekcie.

Co do podpiwniczenia, to nie wiem, czy ktoś się na takie zdecydował. Ja nie mam bo mam wysoko wody gruntowe, więc nawet nie mogłam sobie zrobić małej piwniczki na wino, o której marzył mąż

Witaj,

chodzi mi o koszty +/- stanu surowego zamknietego i otwartego.

Moja dzialka jest na szczescie sucha, domki obok mają podpiwniczenie więc z tym nie powinnam miec problemu, kwestia tylko czy da sie to rozsądnie doprojektowac.

Pozdrawiam

Witaj,

chodzi mi o koszty +/- stanu surowego zamknietego i otwartego.

Moja dzialka jest na szczescie sucha, domki obok mają podpiwniczenie więc z tym nie powinnam miec problemu, kwestia tylko czy da sie to rozsądnie doprojektowac.

Pozdrawiam

Wiesz trudno mówić o kosztach SSO, bądź SSZ, ponieważ w każdym rejonie Polski ceny materiałów się różnią.

Koszt stanu SSZ też trudno określić, bo to zależy od tego jakie okna i drzwi wybierzesz.

da się doprojektować piwnicę na pewno. Rozmawiałaś już w MGProjekt ? Oni są bardzo elastyczni.

Nie wiem, czy się przypadkiem nie mylę, ale jessi z forum chciała kiedyś budować Topaza podpiwniczonego i chyba nie było z tym problemu.

• 2 weeks później...
Witam,

proszę Was o analizę projektu ,,Topaz'' z pracowni Mgprojekt:

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/topaz/index.php

Po długich dyskusjach wybrałem projekt piętrowy (duża działka 100x50m). Ustawność pokoi i komfort mieszkania na poddaszu użytkowym dawał mi wiele do myślenia. Również koszt budowy domu w przypadku piętrusa wydawał się przekonywujący w porównaniu z podobną powierzchnią zabudowy domu parterowego czy z poddaszem użytkowym.

Zmiany, które chcę wprowadzić do projektu to przedłużenie łazienki na parterze, usunięcie drzwi z salonu do pomieszczenia gospodarczego. W tym miejscu zastanawiam się czy 9 m2 pomieszczenia gospodarczego+kotłownia to wystarczająca wartość? Co o tym sądzicie?

+dodanie okna w kuchni,

+przesunięcie balkonu

+instalacja kominka na piętrze

Co sądzicie o tym projekcie? Czy ktoś również zamierza rozpocząć budowę pod dyktando ,,Topaz-u''?

Pozdrawiam!

Mi się podoba, chociaż ma trochę zbitą bryłę, wolę coś co bardziej daje nam poczucie przestrzeni, mój znajomy realizował ten projekt:

http://www.mtmstyl.pl/projekt-aga/widoki/

I jest bardzo zadowolony, z użytecznym poddaszem, przestrzenny i nowoczesny

WITAM WSZYSTKICH !!! :D

JESTEM ZAINTERESOWANA KUPNEM PROJEKTU TOPAZ, ALE WCZESNIEJ CHCIALABYM ZOBACZYC GO NA ZYWO...

CZY ISTNIEJE TAKA MOZLIWOSC,ZEBY KTOS Z WAS MI GO UDOSTEPNIL ?!... NIE WAZNE CZY W STANIE SUROWYM,CZY WYKONCZONY.

BYLABYM BARDZO WDZIECZNA ! :lol:

POZDRAWIAM !

a co masz na myśli udostępnił :roll: :lol:

ja ci mogę udostępnić, ale nie wiem, czy ci się będzie chciało te kilkaset kilosów jechać 8)