Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

proszę Was o analizę projektu ,,Topaz'' z pracowni Mgprojekt:

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/topaz/index.php

Po długich dyskusjach wybrałem projekt piętrowy (duża działka 100x50m). Ustawność pokoi i komfort mieszkania na poddaszu użytkowym dawał mi wiele do myślenia. Również koszt budowy domu w przypadku piętrusa wydawał się przekonywujący w porównaniu z podobną powierzchnią zabudowy domu parterowego czy z poddaszem użytkowym.

Zmiany, które chcę wprowadzić do projektu to przedłużenie łazienki na parterze, usunięcie drzwi z salonu do pomieszczenia gospodarczego. W tym miejscu zastanawiam się czy 9 m2 pomieszczenia gospodarczego+kotłownia to wystarczająca wartość? Co o tym sądzicie?

+dodanie okna w kuchni,

+przesunięcie balkonu

+instalacja kominka na piętrze

Co sądzicie o tym projekcie? Czy ktoś również zamierza rozpocząć budowę pod dyktando ,,Topaz-u''?

Pozdrawiam!

Mi się podoba, chociaż ma trochę zbitą bryłę, wolę coś co bardziej daje nam poczucie przestrzeni, mój znajomy realizował ten projekt:

http://www.mtmstyl.pl/projekt-aga/widoki/

I jest bardzo zadowolony, z użytecznym poddaszem, przestrzenny i nowoczesny

mogę cię zapewnić, że przestrzeni w tym domu nie brakuje, możesz zajrzeć do mojego dziennika i zobaczyć zdjęcia parteru. Na górze pokoje też są ogromne, co jest bardzo dużym plusem.

Ja wybrałam ten projekt ze względu na to, aby nie mieszkać na poddaszu i nie mieć żadnych skosów. Od ponad 20 lat mieszkam w domu ze skosami i mma serdecznie dość.

• Odpowiedzi 288
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

WITAM WSZYSTKICH !!! :D

JESTEM ZAINTERESOWANA KUPNEM PROJEKTU TOPAZ, ALE WCZESNIEJ CHCIALABYM ZOBACZYC GO NA ZYWO...

CZY ISTNIEJE TAKA MOZLIWOSC,ZEBY KTOS Z WAS MI GO UDOSTEPNIL ?!... NIE WAZNE CZY W STANIE SUROWYM,CZY WYKONCZONY.

BYLABYM BARDZO WDZIECZNA ! :lol:

POZDRAWIAM !

a co masz na myśli udostępnił :roll: :lol:

ja ci mogę udostępnić, ale nie wiem, czy ci się będzie chciało te kilkaset kilosów jechać 8)

SUPER ! SUPER !! SUPER !!!

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ODLEGLOSC NIE MA ZNACZENIA ! BO BARDZO CHCE GO ZOBACZYC :oops:

JESTEM ZAINTERESOWANA KUPNEM PROJEKTU TOPAZ, ALE WCZESNIEJ CHCIALABYM ZOBACZYC GO NA ZYWO...

CZY ISTNIEJE TAKA MOZLIWOSC,ZEBY KTOS Z WAS MI GO UDOSTEPNIL ?!... NIE WAZNE CZY W STANIE SUROWYM,CZY WYKONCZONY.

POZDRAWIAM !

ja ci mogę udostępnić, ale nie wiem, czy ci się będzie chciało te kilkaset kilosów jechać 8)

to pakuj się w samochód i ruszaj na stolycę 8)

w tym tygodniu powinny się pojawić już nawet ścianki działowe na górze.

POZDRAWIAM !

to pakuj się w samochód i ruszaj na stolycę 8)

w tym tygodniu powinny się pojawić już nawet ścianki działowe na górze.

WLASNIE WYSLALAM CI WIADOMOSC NA PW ... MAM NADZIEJE,ZE ZROBILAM TO POPRAWNIE I ZE DOSZLA DO CIEBIE :lol:

• 2 weeks później...

czy ktoś proszę może napisać:

1. jakie są orientacyjnie łączne koszty związane z wdrożeniem (dodatkowe projekty / materiały / robocizna) w Topazie (III) pakietu energooszczędnego / pakietu wentylacja i kominek.

2. i czy uważacie, że warto je w rzeczywistości wdrażać (w konfrontacji w ze sloganami "reklamowymi" o osiąganych korzyściach)? wiem, że niektórzy uznają ten podpunkt za mały "off-top"...

czy ktoś proszę może napisać:

1. jakie są orientacyjnie łączne koszty związane z wdrożeniem (dodatkowe projekty / materiały / robocizna) w Topazie (III) pakietu energooszczędnego / pakietu wentylacja i kominek.

2. i czy uważacie, że warto je w rzeczywistości wdrażać (w konfrontacji w ze sloganami "reklamowymi" o osiąganych korzyściach)? wiem, że niektórzy uznają ten podpunkt za mały "off-top"...

ja nie pomogę i nie wiem czy ktokolwiek będzie w stanie pomóc.

Będę mieć rekuperację, ale kupowaną w innej firmie.

No to ja uroczyście ogłaszam, że zakończyłam budowę Topaza. zajęło mi to rok :lol: . W projekcie nie zmienialam nic oprócz dodania okna w sypialni z balkonem od strony ogrodu. Mój projekt to TOPAZ I z drewniamy stropem i powiększonym garażem (chyba wersja C). trudno mi w tej chwili oszacować koszt budowy, bo po SSZ przestałam to zupełnie kontrolować a przy wykończeniówce notorycznie brakowało mi pieniędzy. Niestety balustrady na balkonach i taras (drewniany) muszą zaczekać do wiosny ze względu na brak mozliwości finansowych. Wszystkim polecam brak pośpiechu i dogłębne przemyślenia. Niestety ja nie miałam czasu na to i dlatego tak sztywno "trzymałam się" projektu. Teraz już coś bym zmieniała choć jeszcze nie zamieszkałam. Czekam na ułożenie kostki, bo mam bagno na podjeździe

pozdr

Bożena

No to ja uroczyście ogłaszam, że zakończyłam budowę Topaza. zajęło mi to rok :lol: . W projekcie nie zmienialam nic oprócz dodania okna w sypialni z balkonem od strony ogrodu. Mój projekt to TOPAZ I z drewniamy stropem i powiększonym garażem (chyba wersja C). trudno mi w tej chwili oszacować koszt budowy, bo po SSZ przestałam to zupełnie kontrolować a przy wykończeniówce notorycznie brakowało mi pieniędzy. Niestety balustrady na balkonach i taras (drewniany) muszą zaczekać do wiosny ze względu na brak mozliwości finansowych. Wszystkim polecam brak pośpiechu i dogłębne przemyślenia. Niestety ja nie miałam czasu na to i dlatego tak sztywno "trzymałam się" projektu. Teraz już coś bym zmieniała choć jeszcze nie zamieszkałam. Czekam na ułożenie kostki, bo mam bagno na podjeździe

pozdr

Bożena

...BYLAM...

...WIDZIALAM...

...............................PIEKNIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

dzięki LIDSZU

Zmiany dotyczą przede wszystkim zmian wykończenia- kolory, materialy. Elewację też można zmienić aby byla bardziej elegancka. Widzialam wczoraj wizualizacje Topaza ludzi, którzy kupili projekt w tej samej pracowni i pozostajemy z nimi w kontakcie. Elewacja jest super. Klinkier zastąpili piaskowcem (podobnie jak w domu w Hornówku). Wydaje mi się, że dach powinnien wtedy być koloru ceglastego a podbitka biala otynkowana. Dom wygląda bardzo dobrze. Tylko ja tak lubię ten klinkier, że trochę byloby mi go żal.

Wydaje mi się, że domek jest bardzo wygodny - wszystkie pomieszczenia przestronne. Ale jak to jest naprawdę opowiem po przeprowadzce

• 2 weeks później...

Witam,

Zapraszam wszystkich do wymiany doświadczeń na temat budowy domu projektu firmy mgprojekt TOPAZ III :D

My rozpoczynamy budowę dopiero na wiosnę i zastanawiamy się jakie niespodzianki przed nami? Czy ktoś ma już jakieś miłe bądź nie miłe doświadczenia z tym projektem?

Za wszystkie porady będziemy bardzo wdzięczni :D

pozdrawiamy,

Asia i Marcin

witam,

ktos wspominal o piwnicy. my bedziemy taką doprojektowywać. w mg projekt wyceniono nam taka atrakcję na 3 000 PLN. dodatkowo bez problemu naniosą nam nasze zmiany w projekcie - to tak dementujac pogłoski ze mgprojekt zadnych zmian nie wprowadza do projektu.

jesli ktos miałby jakies doswiadczenia z projekowaniem piwnicy (z instalacjami, bo potrzebuje tam wody i lazienki) to chetnie bym sie dowiedziala czy te 3000 pln to duzo czy mało czy akurat

witam,

ktos wspominal o piwnicy. my bedziemy taką doprojektowywać. w mg projekt wyceniono nam taka atrakcję na 3 000 PLN. dodatkowo bez problemu naniosą nam nasze zmiany w projekcie - to tak dementujac pogłoski ze mgprojekt zadnych zmian nie wprowadza do projektu.

jesli ktos miałby jakies doswiadczenia z projekowaniem piwnicy (z instalacjami, bo potrzebuje tam wody i lazienki) to chetnie bym sie dowiedziala czy te 3000 pln to duzo czy mało czy akurat

hej,

ja co prawda nie mam piwnicy bo mam bardzo mokry teren no i w zasadzie nie zbudowałem Topaza ale dom "topazopodobny" ... ale wydaje mi się że 3 tysia za doprojektowanie samej piwnicy to sporo

projekt mojego całego domu (od podstaw) kosztował 4 tys ... więc nawet z instalacjami to wydaje się być dużo

ale może takie są stawki w Warszawie

• 3 weeks później...

witam wszystkich tu zgromadzonych .

Jutro kupuję projekt topaz i chcę wystartować z budową na wiosnę.

mam pytanko czy jest ktoś wśród forumowiczów w trakcie budowy lub już wybudował taki domek w woj dolnośląskim i pozwoliłby pooglądać. byłbym zobowiązany.

• 2 weeks później...

Witam. Ja zastanawiam się nad projektem Topaz 3 oraz nad projektem Wygodny 2. Jestem jednak bardziej przekonany do Topaza. Chciałbym jednak wprowadzić trochę zmian na parterze. Co o nich sądzicie? Nic wiecej raczej zmienić nie chce, chodzi mi o to jak Wam sie podobają te zmiany..

http://img32.imageshack.us/img32/9221/mojprojekt.jpg

Witam. Ja zastanawiam się nad projektem Topaz 3 oraz nad projektem Wygodny 2. Jestem jednak bardziej przekonany do Topaza. Chciałbym jednak wprowadzić trochę zmian na parterze. Co o nich sądzicie? Nic wiecej raczej zmienić nie chce, chodzi mi o to jak Wam sie podobają te zmiany..

http://img32.imageshack.us/img32/9221/mojprojekt.jpg

Zmiany wydają się dość fajne.

Też kiedyś myślałam o takiej ściance w salonie, jednak ja zdecydowałam się tam postawić kominek dwustronny.

W jadalni chcesz zrobić małą spiżarni, tak ? :roll: Zastanawiam się, czy ładniej nie wyglądałoby, gdyby drzwi wejściowe do niej były od strony kuchni.

A co w małej łazience planujesz oprócz brodzika, WC i umywalki ? :roll: