lidszu 04.11.2009 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 Witam, proszę Was o analizę projektu ,,Topaz'' z pracowni Mgprojekt: http://www.mgprojekt.com.pl/domki/topaz/index.php Po długich dyskusjach wybrałem projekt piętrowy (duża działka 100x50m). Ustawność pokoi i komfort mieszkania na poddaszu użytkowym dawał mi wiele do myślenia. Również koszt budowy domu w przypadku piętrusa wydawał się przekonywujący w porównaniu z podobną powierzchnią zabudowy domu parterowego czy z poddaszem użytkowym. Zmiany, które chcę wprowadzić do projektu to przedłużenie łazienki na parterze, usunięcie drzwi z salonu do pomieszczenia gospodarczego. W tym miejscu zastanawiam się czy 9 m2 pomieszczenia gospodarczego+kotłownia to wystarczająca wartość? Co o tym sądzicie? +dodanie okna w kuchni, +przesunięcie balkonu +instalacja kominka na piętrze Co sądzicie o tym projekcie? Czy ktoś również zamierza rozpocząć budowę pod dyktando ,,Topaz-u''? Pozdrawiam! Mi się podoba, chociaż ma trochę zbitą bryłę, wolę coś co bardziej daje nam poczucie przestrzeni, mój znajomy realizował ten projekt: http://www.mtmstyl.pl/projekt-aga/widoki/ I jest bardzo zadowolony, z użytecznym poddaszem, przestrzenny i nowoczesny mogę cię zapewnić, że przestrzeni w tym domu nie brakuje, możesz zajrzeć do mojego dziennika i zobaczyć zdjęcia parteru. Na górze pokoje też są ogromne, co jest bardzo dużym plusem. Ja wybrałam ten projekt ze względu na to, aby nie mieszkać na poddaszu i nie mieć żadnych skosów. Od ponad 20 lat mieszkam w domu ze skosami i mma serdecznie dość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riplejj 04.11.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 WITAM WSZYSTKICH !!! JESTEM ZAINTERESOWANA KUPNEM PROJEKTU TOPAZ, ALE WCZESNIEJ CHCIALABYM ZOBACZYC GO NA ZYWO... CZY ISTNIEJE TAKA MOZLIWOSC,ZEBY KTOS Z WAS MI GO UDOSTEPNIL ?!... NIE WAZNE CZY W STANIE SUROWYM,CZY WYKONCZONY. BYLABYM BARDZO WDZIECZNA ! POZDRAWIAM ! a co masz na myśli udostępnił ja ci mogę udostępnić, ale nie wiem, czy ci się będzie chciało te kilkaset kilosów jechać SUPER ! SUPER !! SUPER !!! ODLEGLOSC NIE MA ZNACZENIA ! BO BARDZO CHCE GO ZOBACZYC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 04.11.2009 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 WITAM WSZYSTKICH !!! JESTEM ZAINTERESOWANA KUPNEM PROJEKTU TOPAZ, ALE WCZESNIEJ CHCIALABYM ZOBACZYC GO NA ZYWO... CZY ISTNIEJE TAKA MOZLIWOSC,ZEBY KTOS Z WAS MI GO UDOSTEPNIL ?!... NIE WAZNE CZY W STANIE SUROWYM,CZY WYKONCZONY. BYLABYM BARDZO WDZIECZNA ! POZDRAWIAM ! a co masz na myśli udostępnił ja ci mogę udostępnić, ale nie wiem, czy ci się będzie chciało te kilkaset kilosów jechać SUPER ! SUPER !! SUPER !!! ODLEGLOSC NIE MA ZNACZENIA ! BO BARDZO CHCE GO ZOBACZYC to pakuj się w samochód i ruszaj na stolycę w tym tygodniu powinny się pojawić już nawet ścianki działowe na górze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riplejj 04.11.2009 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2009 WITAM WSZYSTKICH !!! JESTEM ZAINTERESOWANA KUPNEM PROJEKTU TOPAZ, ALE WCZESNIEJ CHCIALABYM ZOBACZYC GO NA ZYWO... CZY ISTNIEJE TAKA MOZLIWOSC,ZEBY KTOS Z WAS MI GO UDOSTEPNIL ?!... NIE WAZNE CZY W STANIE SUROWYM,CZY WYKONCZONY. BYLABYM BARDZO WDZIECZNA ! POZDRAWIAM ! a co masz na myśli udostępnił ja ci mogę udostępnić, ale nie wiem, czy ci się będzie chciało te kilkaset kilosów jechać SUPER ! SUPER !! SUPER !!! ODLEGLOSC NIE MA ZNACZENIA ! BO BARDZO CHCE GO ZOBACZYC to pakuj się w samochód i ruszaj na stolycę w tym tygodniu powinny się pojawić już nawet ścianki działowe na górze. WLASNIE WYSLALAM CI WIADOMOSC NA PW ... MAM NADZIEJE,ZE ZROBILAM TO POPRAWNIE I ZE DOSZLA DO CIEBIE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniPi 15.11.2009 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 jak ja się cieszę, że znaleźliśmy to forum Topaz / Topaz III, jest naszym faworytem w planach budowlanych na wiosnę 2010. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riplejj 15.11.2009 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 jak ja się cieszę, że znaleźliśmy to forum Topaz / Topaz III, jest naszym faworytem w planach budowlanych na wiosnę 2010. WITAJ W KLUBIE !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AniPi 15.11.2009 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2009 czy ktoś proszę może napisać:1. jakie są orientacyjnie łączne koszty związane z wdrożeniem (dodatkowe projekty / materiały / robocizna) w Topazie (III) pakietu energooszczędnego / pakietu wentylacja i kominek.2. i czy uważacie, że warto je w rzeczywistości wdrażać (w konfrontacji w ze sloganami "reklamowymi" o osiąganych korzyściach)? wiem, że niektórzy uznają ten podpunkt za mały "off-top"... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 16.11.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2009 czy ktoś proszę może napisać: 1. jakie są orientacyjnie łączne koszty związane z wdrożeniem (dodatkowe projekty / materiały / robocizna) w Topazie (III) pakietu energooszczędnego / pakietu wentylacja i kominek. 2. i czy uważacie, że warto je w rzeczywistości wdrażać (w konfrontacji w ze sloganami "reklamowymi" o osiąganych korzyściach)? wiem, że niektórzy uznają ten podpunkt za mały "off-top"... ja nie pomogę i nie wiem czy ktokolwiek będzie w stanie pomóc. Będę mieć rekuperację, ale kupowaną w innej firmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bożena030100 19.11.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 No to ja uroczyście ogłaszam, że zakończyłam budowę Topaza. zajęło mi to rok . W projekcie nie zmienialam nic oprócz dodania okna w sypialni z balkonem od strony ogrodu. Mój projekt to TOPAZ I z drewniamy stropem i powiększonym garażem (chyba wersja C). trudno mi w tej chwili oszacować koszt budowy, bo po SSZ przestałam to zupełnie kontrolować a przy wykończeniówce notorycznie brakowało mi pieniędzy. Niestety balustrady na balkonach i taras (drewniany) muszą zaczekać do wiosny ze względu na brak mozliwości finansowych. Wszystkim polecam brak pośpiechu i dogłębne przemyślenia. Niestety ja nie miałam czasu na to i dlatego tak sztywno "trzymałam się" projektu. Teraz już coś bym zmieniała choć jeszcze nie zamieszkałam. Czekam na ułożenie kostki, bo mam bagno na podjeździe pozdr Bożena Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
riplejj 19.11.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 No to ja uroczyście ogłaszam, że zakończyłam budowę Topaza. zajęło mi to rok . W projekcie nie zmienialam nic oprócz dodania okna w sypialni z balkonem od strony ogrodu. Mój projekt to TOPAZ I z drewniamy stropem i powiększonym garażem (chyba wersja C). trudno mi w tej chwili oszacować koszt budowy, bo po SSZ przestałam to zupełnie kontrolować a przy wykończeniówce notorycznie brakowało mi pieniędzy. Niestety balustrady na balkonach i taras (drewniany) muszą zaczekać do wiosny ze względu na brak mozliwości finansowych. Wszystkim polecam brak pośpiechu i dogłębne przemyślenia. Niestety ja nie miałam czasu na to i dlatego tak sztywno "trzymałam się" projektu. Teraz już coś bym zmieniała choć jeszcze nie zamieszkałam. Czekam na ułożenie kostki, bo mam bagno na podjeździe pozdr Bożena ...BYLAM... ...WIDZIALAM... ...............................PIEKNIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bożena030100 20.11.2009 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 http://foto.onet.pl/c644c,b07obcg7s570,u.htmltutaj zdjęcia mojej elewacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 20.11.2009 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2009 Bożena, gratuluję zakończenia budowy !!!!! Elewacja super, a na żywo jeszcze lepiej wygląda Mówisz, że z perspektywy czasu wprowadziłabyś pewne zmiany, możesz napisać jakie ? Może innym budującym ten projekt się przydadzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bożena030100 21.11.2009 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Listopada 2009 dzięki LIDSZU Zmiany dotyczą przede wszystkim zmian wykończenia- kolory, materialy. Elewację też można zmienić aby byla bardziej elegancka. Widzialam wczoraj wizualizacje Topaza ludzi, którzy kupili projekt w tej samej pracowni i pozostajemy z nimi w kontakcie. Elewacja jest super. Klinkier zastąpili piaskowcem (podobnie jak w domu w Hornówku). Wydaje mi się, że dach powinnien wtedy być koloru ceglastego a podbitka biala otynkowana. Dom wygląda bardzo dobrze. Tylko ja tak lubię ten klinkier, że trochę byloby mi go żal.Wydaje mi się, że domek jest bardzo wygodny - wszystkie pomieszczenia przestronne. Ale jak to jest naprawdę opowiem po przeprowadzce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jagódki 29.11.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2009 Witam, Zapraszam wszystkich do wymiany doświadczeń na temat budowy domu projektu firmy mgprojekt TOPAZ III My rozpoczynamy budowę dopiero na wiosnę i zastanawiamy się jakie niespodzianki przed nami? Czy ktoś ma już jakieś miłe bądź nie miłe doświadczenia z tym projektem? Za wszystkie porady będziemy bardzo wdzięczni pozdrawiamy, Asia i Marcin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artur_b 30.11.2009 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 o Topazie: http://forum.muratordom.pl/projekt-topaz-mgprojekt-prosze-o-opinie,t126110.htm?highlight=topaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fąfalska 30.11.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 witam,ktos wspominal o piwnicy. my bedziemy taką doprojektowywać. w mg projekt wyceniono nam taka atrakcję na 3 000 PLN. dodatkowo bez problemu naniosą nam nasze zmiany w projekcie - to tak dementujac pogłoski ze mgprojekt zadnych zmian nie wprowadza do projektu. jesli ktos miałby jakies doswiadczenia z projekowaniem piwnicy (z instalacjami, bo potrzebuje tam wody i lazienki) to chetnie bym sie dowiedziala czy te 3000 pln to duzo czy mało czy akurat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 30.11.2009 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 witam, ktos wspominal o piwnicy. my bedziemy taką doprojektowywać. w mg projekt wyceniono nam taka atrakcję na 3 000 PLN. dodatkowo bez problemu naniosą nam nasze zmiany w projekcie - to tak dementujac pogłoski ze mgprojekt zadnych zmian nie wprowadza do projektu. jesli ktos miałby jakies doswiadczenia z projekowaniem piwnicy (z instalacjami, bo potrzebuje tam wody i lazienki) to chetnie bym sie dowiedziala czy te 3000 pln to duzo czy mało czy akurat hej, ja co prawda nie mam piwnicy bo mam bardzo mokry teren no i w zasadzie nie zbudowałem Topaza ale dom "topazopodobny" ... ale wydaje mi się że 3 tysia za doprojektowanie samej piwnicy to sporo projekt mojego całego domu (od podstaw) kosztował 4 tys ... więc nawet z instalacjami to wydaje się być dużo ale może takie są stawki w Warszawie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ladnygips 20.12.2009 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2009 witam wszystkich tu zgromadzonych .Jutro kupuję projekt topaz i chcę wystartować z budową na wiosnę.mam pytanko czy jest ktoś wśród forumowiczów w trakcie budowy lub już wybudował taki domek w woj dolnośląskim i pozwoliłby pooglądać. byłbym zobowiązany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiak666 29.12.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Grudnia 2009 Witam. Ja zastanawiam się nad projektem Topaz 3 oraz nad projektem Wygodny 2. Jestem jednak bardziej przekonany do Topaza. Chciałbym jednak wprowadzić trochę zmian na parterze. Co o nich sądzicie? Nic wiecej raczej zmienić nie chce, chodzi mi o to jak Wam sie podobają te zmiany..http://img32.imageshack.us/img32/9221/mojprojekt.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 04.01.2010 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Witam. Ja zastanawiam się nad projektem Topaz 3 oraz nad projektem Wygodny 2. Jestem jednak bardziej przekonany do Topaza. Chciałbym jednak wprowadzić trochę zmian na parterze. Co o nich sądzicie? Nic wiecej raczej zmienić nie chce, chodzi mi o to jak Wam sie podobają te zmiany.. http://img32.imageshack.us/img32/9221/mojprojekt.jpg Zmiany wydają się dość fajne. Też kiedyś myślałam o takiej ściance w salonie, jednak ja zdecydowałam się tam postawić kominek dwustronny. W jadalni chcesz zrobić małą spiżarni, tak ? Zastanawiam się, czy ładniej nie wyglądałoby, gdyby drzwi wejściowe do niej były od strony kuchni. A co w małej łazience planujesz oprócz brodzika, WC i umywalki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts