kubiak666 04.01.2010 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2010 Ja chciałbym kominek z płaszczem wodnym i tez planuje tak go gdzies przeniesc zeby byl bliżej kotłowni w ktorej bedzie podłączony z piecem c.o. Te drzwi w spizarni raczej byly by od strony kuchni tak jak piszesz..ten rysunek robiony byl na szybko ;] Ta malą łazienke chce powiększyć zeby zmieścila sie rownież pralka..rowniez przez brak tych drzwi z holu do kotlowni bedzie mozna lepiej zagospodarowac kotłownie oraz zapachy i brudy z kotlowni nie beda sie dostawaly do czesci mieszkalnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki28 12.01.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2010 Witam Szukam osób ze śląska, które wybudowały bądź budują projekt domu Topaz http://www.mgprojekt.com.pl/domki/topaz2/rzuty.phpInteresują mnie koszty jego budowy, ponieważ chcę wiedzieć czy myśle realnie aby się zmieścić w kwocie 450-500 tyś.E-mail: [email protected] Pozdrawiam Z góry dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiak666 16.01.2010 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Mam pytanie. Projekt Topaz 3 przeznaczony jest na jaką działkę? Nigdzie nie mogę znaleść takiej informacji.. Ja mam działkę z wjazdem od strony południowej i wydaje mi się że dom musiał by zostać postawiony tyłem albo ewentualnie bokiem z wejściem od strony wschodniej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 17.01.2010 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Mam pytanie. Projekt Topaz 3 przeznaczony jest na jaką działkę? Nigdzie nie mogę znaleść takiej informacji.. Ja mam działkę z wjazdem od strony południowej i wydaje mi się że dom musiał by zostać postawiony tyłem albo ewentualnie bokiem z wejściem od strony wschodniej... nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_zuk 17.01.2010 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Witam wszystkich. Jutro zamierzam kupić projekt - Topaz. Wchodząc na forum przeczytałam wszystkie posty od samego początku. I gratuluję tym którzy już ukończyli budowę lub są już na końcu Jeśli chodzi o zmiany kubiak666 to uważem, że genialne jest powiekszenie pomieszczenia gospodarczego okno w kuchni też dodam, podcień zostawiam większą aby w deszczowe dni można było spokojnie schować się pod daszkiem pralke napewno umieszczę w pomieszceniu gospodarczym bo towarzyszy temu przeważnie kosz na brudną bieliznę i mnóstwo innych żeczy czekających w kolejce do prania, większa łazienka mi nie jest potrzebna zamierzam w niej nie wstawać kabiny prysznicowej, dlatego, że goście i tak będą spali na piętrze, a na dole jest to kolejna żecz do utrzymania pożądku ściankę między kuchnią a jadalnią celowo zostawię wielkości 2 metrów ( tak jak w Topazie 1)gdyż tam właśnie chcę postawić komodę z barkiem - mebel do jadalni, natomiast jeśli już to proponuję wnękę odwruconą w stronę kuchni i wstawienie w niej frontów takich jak meble kuchenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubiak666 18.01.2010 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Mam pytanie. Projekt Topaz 3 przeznaczony jest na jaką działkę? Nigdzie nie mogę znaleść takiej informacji.. Ja mam działkę z wjazdem od strony południowej i wydaje mi się że dom musiał by zostać postawiony tyłem albo ewentualnie bokiem z wejściem od strony wschodniej... nie za bardzo rozumiem o co ci chodzi chodzi mi o to ze domy projektuje sie pod określone strony świata. Najlepsza jest działka ktora ma wjazd od strony północnej dlatego ze prawie kazdy projekt domu ma salon i duze okna od strony południowej ktore to są ogrzewane przez słonce w ciagu dnia. Może żle tłumacze ;] Oto o co mi chodzi http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,540/Itemid,31/ . Ja mam działke na skraju lasu ( nad morzem ) i mam wjazd od felernej strony czyli od południowej.. jak postawie tam topaza frontalnie do drogi to przeszklona część domu bedzie od północy czyli bedzie zaciemniona a nie oświetlona ;/ i teraz nie wiem co robić.. Podobno mozna jeszcze postawic dom bokiem.. tzn boczna ściana domu bedzie od strony drogi a wejście do domu od wschodniej.. lecz bedzie to glupio wyglądało i co mnie najbardziej boli balkon byl by skierowany na płot sąsiadów a nie na las ;/ A chiałęm wychodzić na balkon i sięgać drzew ;d Stawiać dom i nie patrzeć na strony świata czy szukać innej działki ? zeby lepiej wkorzystać energie słoneczną ( ktora pozwoli zaoszczędzić energie na ogrzewanie )... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 18.01.2010 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Sam musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy stawiać dom nie patrząc na strony świata, czy też szukać nowej działki. Niektórzy sobie chwalą (szczególnie podczas upalnego lata) ogródek i taras od północy, bo mogą wyjść na dwór i spokojnie wypić kawę, a jednocześnie nie smażyć się na słońcu. Moi rodzice mają wjazd na działkę od południa i właśnie od północy ogródek. Powiem, że to naprawdę fajne rozwiązanie, szczególnie jak jest okropny skwar i ma się chwilę wytchnienia. A jak się chcę trochę opalić na słoneczku, to wychodzę sobie troszkę dalej na ogródek z leżaczkiem i też jest git. Ogródek od północy, to też fajne rozwiązanie jak się ma dzieci, bo nie biegają po patelni, a zawsze mają jakiś cień. A w Topazie miałbyś okno w jadalni i salonie od zachodu i też wpadałoby do domu dużo słońca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ladnygips 20.01.2010 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 witamzakupiłem projekt topaz , dokonałem drobne zmiany, podobnie jak kubiak666 powiększyłem gabinet i łazienkę na parterze, w kuchni rezygnuję z malutkiego okienka. zastanawiam się nad jedną kwestią : kilka osób na forum dołożyło jeszcze jedno (duże) okno w kuchni , pytanko czy to jest konieczne ? gdzie wiszą szafki kuchenne ? trochę mało miejsca się robi. czemu to ma służyć ? przez istniejące okno 150x210 (wydaje się) będzie wpadać dość światła. proszę o rozwianie moich wątpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 20.01.2010 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 witam zakupiłem projekt topaz , dokonałem drobne zmiany, podobnie jak kubiak666 powiększyłem gabinet i łazienkę na parterze, w kuchni rezygnuję z malutkiego okienka. zastanawiam się nad jedną kwestią : kilka osób na forum dołożyło jeszcze jedno (duże) okno w kuchni , pytanko czy to jest konieczne ? gdzie wiszą szafki kuchenne ? trochę mało miejsca się robi. czemu to ma służyć ? przez istniejące okno 150x210 (wydaje się) będzie wpadać dość światła. proszę o rozwianie moich wątpliwości. ja zrezygnowałam z tego podłużnego okna w kuchni i mam tylko to duże okno 150x210 i jak dla mnie jest to wystarczające. Niektórzy może nie lubią szafek wiszących i to dodatkowe duże okno w tym wypadku nie będzie przeszkadzało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_zuk 20.01.2010 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Witam, po rezygnacji ze spiżarni wymiary kuchni znacznie się powiększają do 15 m2. Na takiej powierzchni mozna już zaprojektować praktyczna kuchnie. Na ścianie od holu zamierzam umieścić lodówkę, piekarnik i mikrofalę w zabudowie od samej góry do dołu. Potem na pozostałych ścianach szafki tylko dolne, do tego zamierzam zrobić wyspę - oddzielnie stojąca lub połączoną z szafkami. Myślę, że tyle szafek bedzie wystarczająco. Dodatkowe okno będzie u mnie ze strony południowej i znacznie ją rozświetli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 21.01.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Witam, po rezygnacji ze spiżarni wymiary kuchni znacznie się powiększają do 15 m2. Na takiej powierzchni mozna już zaprojektować praktyczna kuchnie. Na ścianie od holu zamierzam umieścić lodówkę, piekarnik i mikrofalę w zabudowie od samej góry do dołu. Potem na pozostałych ścianach szafki tylko dolne, do tego zamierzam zrobić wyspę - oddzielnie stojąca lub połączoną z szafkami. Myślę, że tyle szafek bedzie wystarczająco. Dodatkowe okno będzie u mnie ze strony południowej i znacznie ją rozświetli. dlaczego chcesz zrezygnować ze spiżarni ? to bardzo przydatne pomieszczenie i wydaje mi się że kiedyś będziesz tego żałować w moim pseudo topazie kuchnia ma 12,5 m2 (okna od wschodu i od południa) a spiżarnia 3 m2 ... też będziemy mieli zabudowę lodówki, piekarnika i kuchenki w słupku ... wydaje mi się że taka powierzchnia kuchni jest stanowczo wystarczająca, szafki kuchenne będą tak jak na poniższym projekcie http://images8.fotosik.pl/176/645fd43fe5703927m.jpg http://images8.fotosik.pl/176/9f0008ea6cf270b0m.jpg http://images8.fotosik.pl/176/f434829a6c69df4em.jpg http://images8.fotosik.pl/176/4bcbaa1a8fa27861m.jpg chyba że koniecznie chcesz mieć zrobioną wyspę ... ale wyspy ładnie wyglądają w dużo większych kuchniach niż 15m2 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasia_zuk 21.01.2010 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Fajna kuchnia A przewidujesz jakieś miejsce na stolik ? Myślałam o wyspie lub o szawkach w literę L tz. tam powstanie bardziej odwrotne C - jako dodatkowym miejscu do pracy a z drugiej strony barek przy którym można usiąść i zjeść... ale jeszcze projekt kuchni w mojej głowie może sie kilka razy zmienić Może masz ochotę pochwalić się swoim domkiem ? Na zdjęciach wyglada świetnie - widać już koniec prac, a ja z przyjemnością staneła bym miądzy gotowymi ścianami i mimo trochę innego rozkładu zobaczyła bym jak taka powierzchnia wygląda na żywo. Dodam, ze mieszkam niedaleko i w dowolnym czasie mogła bym podjechać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 21.01.2010 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Darek, fajny projekt kuchni . Chociaż jedno mnie trochę razi, że zlew masz tak daleko od kuchenki i lodówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 22.01.2010 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Fajna kuchnia A przewidujesz jakieś miejsce na stolik ? Myślałam o wyspie lub o szawkach w literę L tz. tam powstanie bardziej odwrotne C - jako dodatkowym miejscu do pracy a z drugiej strony barek przy którym można usiąść i zjeść... ale jeszcze projekt kuchni w mojej głowie może sie kilka razy zmienić Może masz ochotę pochwalić się swoim domkiem ? Na zdjęciach wyglada świetnie - widać już koniec prac, a ja z przyjemnością staneła bym miądzy gotowymi ścianami i mimo trochę innego rozkładu zobaczyła bym jak taka powierzchnia wygląda na żywo. Dodam, ze mieszkam niedaleko i w dowolnym czasie mogła bym podjechać. nie, w kuchni nie będzie stolika pomiędzy kuchnią a salonem jest jadalnia więc śniadanko i obiad będzie można zjeść przy stole rodzinnym u mnie rozkład kuchni i jadalni wygląda tak jak na poniższym obrazku (rozkład mebli w kuchni jest z jakiejś starszej wersji projektu) http://images8.fotosik.pl/177/c46d6eca6d9e30f8m.jpg przyzwyczajony jestem do odwiedzin forumowiczów ... już z 10ciu mnie odwiedziło jak chcesz to możesz mnie jutro odwiedzić, będę około 10-11 ... na PW wyślę Ci tel do mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darekzet 22.01.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Darek, fajny projekt kuchni . Chociaż jedno mnie trochę razi, że zlew masz tak daleko od kuchenki i lodówki projektantka też nam mówiła że zlew powinien być bliżej, ale ja się uparłem na taki rozkład ... podczas zmywania naczyń będzie można popatrzeć przez okno duża powierzchnia blatu pomiędzy płytą gazową a zlewem jest mi niezbędna ponieważ jak coś pichcę to z regóły cały blat mam tak pozastawiany że ciężko cokolwiek upchnąć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidszu 22.01.2010 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Darek, fajny projekt kuchni . Chociaż jedno mnie trochę razi, że zlew masz tak daleko od kuchenki i lodówki projektantka też nam mówiła że zlew powinien być bliżej, ale ja się uparłem na taki rozkład ... podczas zmywania naczyń będzie można popatrzeć przez okno duża powierzchnia blatu pomiędzy płytą gazową a zlewem jest mi niezbędna ponieważ jak coś pichcę to z regóły cały blat mam tak pozastawiany że ciężko cokolwiek upchnąć najważniejsze, że tobie się podoba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 23.01.2010 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Witam wszystkich!Chciałbym dołączyc do dyskusji. Zamierzam bydowac Topaza za około rok, więc jest trochę czasu aby się dobrze przygotowac. Z wielu przejrzanych projektów Topaz jak dla mnie jest bezkonkurencyjny. Czym ogrzewacie Wasze Topazy (lub planujecie)? Jak oceniacie "bilans energetyczny" budynku? Serdecznie pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 27.01.2010 12:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2010 Ja zleciłem wykonanie bilansu energetycznego Topaz-a przed jego budową. Celem opracowanego dla mnie dokumentu było analiza możliwości zminimalizowania kosztów eksploatacji domu. Audytor przeanalizował Topaza począwszy od konstrukcji, wentylacji, ocieplenia itp. Zaproponował różne warianty. Ja wybrałem rozsądny. Natywnie Topaz jest w klasie C i koszty ogrzewania i cwu (roczne) to ~14K, przy zastosowaniu zaproponowanych zmian można w tym budynku osiągnąć klasę A1 a wtedy koszty to 1500 PLN. W razie pytań zapraszam na priv. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 28.01.2010 19:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 A co do bramy garażowej, to wysokość 2,40 widnieje w projekcie jak byk. Rozmawiałem z ekipą od elewacji powiedzieli, że nie ma z tym problemu. Można kupić 2,25 i resztę wypchać styropianem. Ktoś z Was sprawdzał jaka jest różnica w cenie między standardem a 2,40? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 28.01.2010 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Odprzedam pakiet kominek i wentylacja do Topaza - oryginał za przysłowiowe 50 PLN. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts