Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi - zła wielkość otworu - co z tym zrobić

Maxximilian

Recommended Posts

Mam problem z nieregularnymi otworami drzwiowymi:

np.

100x202

92x202

100x199

100x204

90x212

90x212

80x208

91x205

89x205

88x204

89x202

Jak rozumiem te 99-91 x 202-205 to wejdą tam standartowe skrzydła 80x200

100x199 - co z tym robić czy da się to łatwo poszerzyć, bez rozwalenia połowy ściany?

A najbardziej mnie martwią te 90x212 i 80x208 - pani w sklepie z drzwiami mi powiedziała, że dobudują ściankę - a tam są gładzie szlifowane. No po prostu załamka - czy to faktycznie nie jest duży problem.

I jakie wielkości drzwi dobrać do w/w otworów - czy np. do 90 drzwi 80 czy 90 i poszerzać o 3-4 cm pod ościeżnicę?

u mnie był gorszy problem-dziury na drzwi wyszly zbyt wysokie a tam przeciez nadproze-drzwi wykonano na zamowienie pod wymiar.

W twoim wypadku poszerzyłabym otwory. Drzwi 80 to miałam w bloku w ubikacji-moim zdaniem takie waskie nie sa wygodne i wizualnie nie robią wrazenia. Martwi mnie otwór o wysokosci 199... łatwo nie bedzie ze wzgl na ww wspomniane nadproże...

tam gdzie 212... u znajomych dosztukowano do nadproża z rygipsu (3 płyty w poziomie skręcone razem i do nadproża. Podobno jest ok. dla fachowców jedzen dzien roboty.. w jakiej firmie zamawiasz drzwi? trochę bałabym sie tej scianki, rekomendowanej przez "panią od drzwi"