emil_d 10.03.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Potrzebuję kupić kabel energetyczny do przyłącza domu. Jaki kabel powinienem kupić? Mam gwarancję zakładu energetycznego na 13kW - przypuszczam, że maksymalna moc pobierana przez dom wyniesie około 16kW. Jaki przekrój powinien mieć drut w kablu siłowym? Odległość od skrzynki zakładu energetycznego do skrzynki domowej wyniesie około 80 m. Z góry dziękuję za podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek.2010 10.03.2008 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Odległość dość spora, ale wystarczy YKY 5x10 no chyba, że chcesz zainwestować to YKY 5x16. Trzeba by dokładniej policzyć spadek dla takiego odninka i przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 10.03.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 YKY 5x10 to troche mało przy tej odległosci raczej YKY5x16...lub YKY4x16...bo rozdział PEN na PE+N jest w budynku.Jak nie chcesz przepłacac za kabel bo i po co to lepiej kup YAKY4x25 (aluminium) i nie zobaczysz roznicy a kasy sporo zostanie.Ja sam zastosowałem u siebie 4x35 aluminium na odległosci 110m...ten przekroj na wypadek jak bym kiedys potrzebował wiekszej mocy.aluminium jest tanie wiec warto je stosowac do kabli ziemnych o duzym przekroju (energetyka kładzie prawie wszedzie aluminium w ziemie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek.2010 10.03.2008 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Cóż jeśli chodzi o aluminium to fakt jest tańsze i to sporo, jednak pytanie ile się na tym zaoszczędzi?? Oczywiście nie można stosować aluminium poniżej pewnych przekrojów a co do 4x.... to radzę sprawdzić w projekcie, bo jeśli już to 4x...+ bednarka a wlz powinien być 5x... ale wszystko wynika z projektu, warto sprawdzić po co mieć problemy przy odbiorze i kopać jeszcze raz 80m?? Osobiście bym dał miedz, a jeśli chodzi o to, że energetyka kładzie to odpowiedz jest banalna, zbieracze by wyciągnęli wszystko z ziemi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_u 10.03.2008 23:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 zaoszczedzi i to sporo na aluminium...ja za kabel 4x35 AL płaciłem okolo 7zł/mb....teraz powiedz ile kosztuje 4x25 Cu(bo taki przekroj odpowiada w miedzi)?Po co kłasc razem z kablem bednarke? Od tego jest uziom fundamentowy ,najtanszy i najlepszy (chyba ze budowa na pustyni to trzeba wbijac szpile) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.03.2008 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Po co kłasc razem z kablem bednarke? Od tego jest uziom fundamentowy ,najtanszy i najlepszy (chyba ze budowa na pustyni to trzeba wbijac szpile) o ile się go położyło na etapie fundamentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
domek.2010 11.03.2008 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 No widzę, że wszyscy mają rację, ja natomiast na pewno sprawdził bym co jest w projekcie żeby nie okazało się że jest za późno, co do 4xi 5x to cóż w moim rejonie jest to niemożliwe, nie było by odbioru bo nie projektuje się przyłączy do domków 4x.. ale każdy robi jak chce. Na pewno złącze nie będzie przygotowane do podpięcia 352 więc będzie trzeba wymienić zaciski. Co do uziomu fundamentowego to jeśli jest to czy ktoś go mierzył?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 11.03.2008 07:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Po co kłasc razem z kablem bednarke? Od tego jest uziom fundamentowy ,najtanszy i najlepszy (chyba ze budowa na pustyni to trzeba wbijac szpile) o ile się go położyło na etapie fundamentów. Bardzo dziękuję za odpowiedzi - na szczęście nie ma jeszcze fundamentów - będą niebawem. Chcę kupić kabel tymczasowy, który później będę mógł zakopać w ziemi i zrobić z niego docelowe przyłącze energetyczne. Na czas budowy podłączę do niego erbetkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawkin 12.03.2008 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Opis jaki kabel zastosować do przyłącza docelowego powinien być w warunkach przyłączenia do sieci energetycznej. Ja przynajmiej dostałem taką informację z Vattenfala i w moim przypadku było to 25m kabla YKY5X10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 12.03.2008 17:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Opis jaki kabel zastosować do przyłącza docelowego powinien być w warunkach przyłączenia do sieci energetycznej. Ja przynajmiej dostałem taką informację z Vattenfala i w moim przypadku było to 25m kabla YKY5X10 Ja też mam takie ale wydaje mi się, że może być za małe. Na czas budowy kupiłem kabel YAKXS 4x35. Jeśli będzie zły to wymienię ale mam nadzieję, że ZEWT zaakceptuje ten kabel (jest mocno nadmiarowy). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyga350 19.03.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 No widzę, że wszyscy mają rację, ja natomiast na pewno sprawdził bym co jest w projekcie żeby nie okazało się że jest za późno, co do 4xi 5x to cóż w moim rejonie jest to niemożliwe, nie było by odbioru bo nie projektuje się przyłączy do domków 4x.. ale każdy robi jak chce. Na pewno złącze nie będzie przygotowane do podpięcia 352 więc będzie trzeba wymienić zaciski. Co do uziomu fundamentowego to jeśli jest to czy ktoś go mierzył?? Nie zgodzę się z tobą.W Enei najnowsze projekty WLZ robi się właśnie jako 4x10mm2.W rozdzielni w domu rozdziela się przewód PEN na PE i N i uziemnia się miejsce podziału.co do uziomu fundamentowego,czytałem ostatnio artykuł nie pamiętam autora, że nie wskazane jest robienie uziomu fundamentowego jeżeli zbrojenie w fundamencie jest powiązane drutem,jeżeli już to tylko spawane.Chodzi tu o ciągłość połączenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
emil_d 19.03.2008 10:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 OK. Teraz już jestem mądry - nie można nic załatwiać z baranami "na gębę" - W ZE powiedzieli, że mogę sobie przyłączyć prąd kablem jakim chcę (np. 35 mm aluminum 4 żyły). Wczoraj się okazało, że jeśli nie zastosuję 5x10mm YKY to nie odbiorą mi instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dario32 03.12.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 witam wszystkich.chciałem zapytać was czy wiecie może do ilu metrów linii elektrycznej ZE robi na swój koszt,ja mam do najbliższego słupa ok200m i nie wiem czy to nie będą moje koszty.dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 03.12.2008 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 dario ponieważ mój dom stoi na przedostatniej działce przy bocznej drodze a ostatni z budowanych, ZE położył kabel ziemny na odcinku ok. 300m !!! Pamiętam, że koszt poniesiony przez ZE zamknął się w granicach 40tys.zł z czego w dwóch ratach zapłaciłem "ryczałtem" ok. 2400zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 03.12.2008 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 witam wszystkich.chciałem zapytać was czy wiecie może do ilu metrów linii elektrycznej ZE robi na swój koszt,ja mam do najbliższego słupa ok200m i nie wiem czy to nie będą moje koszty.dzięki Dla przyłączy dłuższych niż 200 m dodatkowo do opłat należy doliczyć 38,65 zł + VAT (za każdy dodatkowy metr) http://www.zke.com.pl/smain.php?akcja=7&n=Dla%20Domu&ln= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts