Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Czy 26 m kwadratowych salonu z jadalnia to wg was mało??

Zamierzamy tam miec tylko kanape narozna lub jakies dwie sofy,telewizor i jakas szafke pod nim,no i oczywiscie stół z 6 krzesłam(nie posiadamy kominka). Bedzie otwarty na kuchnie ,która ma 14 m kwadratowych,oddzielony tylko barkiem.

Mnie bardzo zalezy na takiej wielkosci kuchni i nie chce jej zmniejszac na rzecz salonu a moja druga połowa narzeka ,ze zawsze chciał miec duzy salon:/

W sumie nie mamy zbyt wielkiego pola do popisu ale chciałabym wiedziec czy w praktyce taka wielkosc jest wystarczajaca,czy tez bedzie sprawiał wrazenie duzego pokoju w mieszkaniu udajacego "salon"?

Z góry dziekuje :D

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Salon to pewno nie będzie. :oops:

Ale może być bardzo fajny duży pokój - ja mam właśnie "duży pokój" (ok. 30 m) i nawet gdyby był większy, to i tak bym go tak nazywała.

U nas w rodzinie zawsze się mówiło "duży pokój", nawet, gdy mieszkałam z rodzicami w przedwojennej kamienicy i metraż był, że ho-ho, a rodzice mieli korzenie zdecydowanie inteligencko - szlacheckie i byli nawet jakby w lekkich pretensjach, zwłaszcza mama :wink: :oops:.

Jednak określenie "salon" nie było stosowane, albo zdecydowanie w innym znaczeniu.

Ja w sumie nie lubię tego określenia i wolę mieć "duży pokój" lub pokój dzienny, rodzinny, a nie jakiś "salon".! :wink: :) Zwłaszcza "salon polączony z kuchnią" jakoś mi nie pasuje - albo kuchnia, albo "salony". :wink: :lol:

A na poważnie - 26 m to nie jest za dużo, ale zależy to też od ogólnej wielkości domu, proporcji i ustawności pokoju oraz "otwarcia" przestrzeni - np. poprzez połączenie z kuchnią.

Ja wiem,ze wielkosc ta nie jest powalająca:)

Ogólnie domek ma około135 m kwadratowych,trzy sypialnie na górze i jeden pokoj na dole + pokój dzienny:) i kuchnia.I teraz zastanawiamy sie czy poprostu nie zrezygnowac z tego jednego pokoju na dole i w jego miejscu zrobic kuchnie (11 m kwadratowych) a salon z jadalnia powiekszyc z 25 na 39 m?

Moim zdaniem wszystko zależy co kto lubi i na co kogo stać. My nigdy nie chcieliśmy mieć bardzo dużego pokoju dziennego.Więc nasz będzie miał 28m +kuchnia otwarta11m i to nam wystarczy.A dzięki temu ,że otwarta kuchnia to bedzie wrażenie wiekszej przestrzeni.

nasz "salon" ma jakies 28m2 i zmiescilismy tam stol+krzesla oraz wypoczynek 3+2+1,

meble siłą rzeczy nie sa rozstrzelone ;-) ale tez nie narzekamy na ciasnotę,

poza samymi metrami wazne jest tez rozmieszczenie okien, drzwi, kominka ....

to daje/determinuje mozliwosci ustawien,

dodam, ze wolalbym mec salon wiekszy, powiedzmy 35m2,

Witam

Wszystko zależy co kto lubi.

Ja chciałem mieć "duży pokój" duży, dlatego na dole już niema innego pokoju. Pokój dzienny z jadalnią ma 42 m2 (pow domu >1,90 121 m2), w prostokącie ok 4,5m x 9m, z jednej strony (od kuchni) będzię duży stół, w drugim końcu wypoczynek. Chcemy mieć duży stół, żeby wygodnie "biesiadować", a nie jak teraz przemeblowania jak parę osób przyjedzie :)

pozdrawiam

TINEK

Czy 26 m kwadratowych salonu z jadalnia to wg was mało??

sam tzw salon powinien mieć minimum 30m2 - widziałem kiedyś salon 26m2 (miałem wybrany projekt) i po obejrzeniu salonu "na żywo" (a nie na papierze) ...zmieniłem projekt...

z tym, że zakładam że w salonie będzie stał kominek (nie z płaszczem wodnym bo te są wyjątkowo kobylaste)

my zrezygnowalismy na dole z tzw. gabinetu i w ten sposom tzw salon osiagnal 35m. ma fajny prosty ksztalt okolo 8,36x4,21. jest polaczony z kuchnia oraz komunikacja szerokimi przejsciami. miedzy tymi przejsciami jest komin a na nim kiedys pewnie bedzie kominek. w jednym koncu chcemy jakis wieeeelki wypoczynek + ewentualnie tv a w drugim koncu przy kuchni spory stol z krzeslami.

Wasze 26 metrow to niewiele lecz kuchni bym nie zmniejszal. Nasza kuchnia ma 14,77 i nie chcialbym aby zmalala. bedzie w kuchni kacik jadalny dla mieszkancow a w solonie tylko okolicznosciowo na jakies imprezy

U nas salon 36,5m +otwarta kuchnia 11,5m. W obecnym mieszkaniu "salon" ma 22m.kw. -i to STANOWCZO za mało -dlatego szukając projektu wymiar salonu minimum 30m.kw. był dla mnie priorytetem. Od razu odrzucaliśmy projekty -gdzie kosztem salonu na dole był dodatkowy pokój -nie potrzebowaliśmy dwóch "klitek". W naszym salonie będą: kominek, 2 sofy, TV + stół na 8 -rozkładany na 12 osób -i tyle! -jadalni nie mamy! -acha domek ma 125m.kw (poddasze użytkowe).

Jak nie potrzebujecie koniecznie tego pokoju na dole i te trzy na górze zaspokajają Wasze codzienne potrzeby, a pokój na parterze ma pełnić jedynie funkcję gościnnego i "gabinetu", to lepiej rzeczywiście powiększyć pokój dzienny. W razie najazdu gości lepiej niech nawet przenocują w salonie, można wydzielić też jakieś fajne aneksy, można też przedzielić pokoj - zwłaszcza jesli jest podłużny przesuwnymi drzwiami chowanymi w ścianie i zamykać w razie potrzeby. Przy niezbyt dużym metrażu nie warto tworzyć pokoi używanych okazjonalnie - gościnnych - oczekujących na wizytę raz, dwa razy do roku.

Chyba, że macie jakąś bliską oosbę często odwiedzającą (np.babcia przyjeżdżająca do wnuczków), to wówczas warto mieć taki pokój zupełnie oddzielny.

26 m to wprawdze nie klitka, ale też nie wymiar "salonowy". My mamy ok. 30 m (jest dość sporo przetrzeni - ale stan jeszcze przed umeblowaniem) i też na dole dodatkowy pokój - jest konieczny ze względu na mieszkającą z nami babcię. Gdyby był wykorzystany tylko jako gościnny czy gabinet to zrobiłabym właśnie takie drzwi przesuwne łączące z dużym pokojem i tam rodzaj biblioteki z kanapą rozkładaną na awaryjne spanie.