OlaiPiotr 10.03.2008 22:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2008 Witam Czy 26 m kwadratowych salonu z jadalnia to wg was mało?? Zamierzamy tam miec tylko kanape narozna lub jakies dwie sofy,telewizor i jakas szafke pod nim,no i oczywiscie stół z 6 krzesłam(nie posiadamy kominka). Bedzie otwarty na kuchnie ,która ma 14 m kwadratowych,oddzielony tylko barkiem. Mnie bardzo zalezy na takiej wielkosci kuchni i nie chce jej zmniejszac na rzecz salonu a moja druga połowa narzeka ,ze zawsze chciał miec duzy salon:/ W sumie nie mamy zbyt wielkiego pola do popisu ale chciałabym wiedziec czy w praktyce taka wielkosc jest wystarczajaca,czy tez bedzie sprawiał wrazenie duzego pokoju w mieszkaniu udajacego "salon"? Z góry dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 11.03.2008 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Salon to pewno nie będzie. Ale może być bardzo fajny duży pokój - ja mam właśnie "duży pokój" (ok. 30 m) i nawet gdyby był większy, to i tak bym go tak nazywała. U nas w rodzinie zawsze się mówiło "duży pokój", nawet, gdy mieszkałam z rodzicami w przedwojennej kamienicy i metraż był, że ho-ho, a rodzice mieli korzenie zdecydowanie inteligencko - szlacheckie i byli nawet jakby w lekkich pretensjach, zwłaszcza mama . Jednak określenie "salon" nie było stosowane, albo zdecydowanie w innym znaczeniu. Ja w sumie nie lubię tego określenia i wolę mieć "duży pokój" lub pokój dzienny, rodzinny, a nie jakiś "salon".! Zwłaszcza "salon polączony z kuchnią" jakoś mi nie pasuje - albo kuchnia, albo "salony". A na poważnie - 26 m to nie jest za dużo, ale zależy to też od ogólnej wielkości domu, proporcji i ustawności pokoju oraz "otwarcia" przestrzeni - np. poprzez połączenie z kuchnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaiPiotr 11.03.2008 07:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Ja wiem,ze wielkosc ta nie jest powalająca:) Ogólnie domek ma około135 m kwadratowych,trzy sypialnie na górze i jeden pokoj na dole + pokój dzienny:) i kuchnia.I teraz zastanawiamy sie czy poprostu nie zrezygnowac z tego jednego pokoju na dole i w jego miejscu zrobic kuchnie (11 m kwadratowych) a salon z jadalnia powiekszyc z 25 na 39 m? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 11.03.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 A może zrezygnować z tego barku, który oddziela kichnię od pokoju (salonu). W ten sposób optycznie będzie więcej przestrzeni i przy ewentualnej potrzebie stół będzie można rozłożyć, żeby więcej osób usiadło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaiPiotr 11.03.2008 08:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 No niebardzo,nie chce takiej kuchni zupełnie otwartej,a barek i tak nie bedzie za duzy ani masywny.Natomiast intensywnie myśle na przemieszczeniu kuchni do pokoju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 11.03.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Moim zdaniem wszystko zależy co kto lubi i na co kogo stać. My nigdy nie chcieliśmy mieć bardzo dużego pokoju dziennego.Więc nasz będzie miał 28m +kuchnia otwarta11m i to nam wystarczy.A dzięki temu ,że otwarta kuchnia to bedzie wrażenie wiekszej przestrzeni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bikerus 11.03.2008 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Jeśli to ma byc salon z jadalnią to wrazenie przestronnosci bedzie od ok. 35 m.Duzo zalezy tez od tego czy w kwadracie czy prostokacie...Sam salon to lepiej w kwadracie, jesli razem ze stołem do jedzenia, to lepiej w prostokącie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 11.03.2008 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 nasz "salon" ma jakies 28m2 i zmiescilismy tam stol+krzesla oraz wypoczynek 3+2+1, meble siłą rzeczy nie sa rozstrzelone ale tez nie narzekamy na ciasnotę, poza samymi metrami wazne jest tez rozmieszczenie okien, drzwi, kominka .... to daje/determinuje mozliwosci ustawien, dodam, ze wolalbym mec salon wiekszy, powiedzmy 35m2, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TINEK 11.03.2008 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Witam Wszystko zależy co kto lubi. Ja chciałem mieć "duży pokój" duży, dlatego na dole już niema innego pokoju. Pokój dzienny z jadalnią ma 42 m2 (pow domu >1,90 121 m2), w prostokącie ok 4,5m x 9m, z jednej strony (od kuchni) będzię duży stół, w drugim końcu wypoczynek. Chcemy mieć duży stół, żeby wygodnie "biesiadować", a nie jak teraz przemeblowania jak parę osób przyjedzie pozdrawiam TINEK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwotny 11.03.2008 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Mój salon ma 39 m2 plus 16m2 jadalnia.... Marzył mi się tej wielkości... Poza tym wielkość domu na to pozwala ( 273 m2 z garażem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 11.03.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Po pierwsze : czy potrzebujecie pokoiku na dole. Jeśli nie - zamieniaj na kuchnie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izabela.16 12.03.2008 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 u nas salon 30m2 a dom 135m2.bez jadalni bo u nas bylby to zbyteczny pokoj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 12.03.2008 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 u nas salon 30m2 a dom 135m2.bez jadalni bo u nas bylby to zbyteczny pokoj. A co, nie jadacie wcale? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agata39 12.03.2008 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 12.03.2008 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Czy 26 m kwadratowych salonu z jadalnia to wg was mało?? sam tzw salon powinien mieć minimum 30m2 - widziałem kiedyś salon 26m2 (miałem wybrany projekt) i po obejrzeniu salonu "na żywo" (a nie na papierze) ...zmieniłem projekt... z tym, że zakładam że w salonie będzie stał kominek (nie z płaszczem wodnym bo te są wyjątkowo kobylaste) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
literkas 12.03.2008 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Nasz salon będzie miał 28-29m2. Będzie tam wypoczynek, kominek i stół. Salon zamknięty jest na kuchnię, a otwarty na ogród - mamy dużo przeszkleń i mam nadzieję, że dzięki temu będzię się wydawał przestronny i jasny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 12.03.2008 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 my zrezygnowalismy na dole z tzw. gabinetu i w ten sposom tzw salon osiagnal 35m. ma fajny prosty ksztalt okolo 8,36x4,21. jest polaczony z kuchnia oraz komunikacja szerokimi przejsciami. miedzy tymi przejsciami jest komin a na nim kiedys pewnie bedzie kominek. w jednym koncu chcemy jakis wieeeelki wypoczynek + ewentualnie tv a w drugim koncu przy kuchni spory stol z krzeslami. Wasze 26 metrow to niewiele lecz kuchni bym nie zmniejszal. Nasza kuchnia ma 14,77 i nie chcialbym aby zmalala. bedzie w kuchni kacik jadalny dla mieszkancow a w solonie tylko okolicznosciowo na jakies imprezy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kachna28 12.03.2008 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 U nas salon 36,5m +otwarta kuchnia 11,5m. W obecnym mieszkaniu "salon" ma 22m.kw. -i to STANOWCZO za mało -dlatego szukając projektu wymiar salonu minimum 30m.kw. był dla mnie priorytetem. Od razu odrzucaliśmy projekty -gdzie kosztem salonu na dole był dodatkowy pokój -nie potrzebowaliśmy dwóch "klitek". W naszym salonie będą: kominek, 2 sofy, TV + stół na 8 -rozkładany na 12 osób -i tyle! -jadalni nie mamy! -acha domek ma 125m.kw (poddasze użytkowe). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 12.03.2008 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Jak nie potrzebujecie koniecznie tego pokoju na dole i te trzy na górze zaspokajają Wasze codzienne potrzeby, a pokój na parterze ma pełnić jedynie funkcję gościnnego i "gabinetu", to lepiej rzeczywiście powiększyć pokój dzienny. W razie najazdu gości lepiej niech nawet przenocują w salonie, można wydzielić też jakieś fajne aneksy, można też przedzielić pokoj - zwłaszcza jesli jest podłużny przesuwnymi drzwiami chowanymi w ścianie i zamykać w razie potrzeby. Przy niezbyt dużym metrażu nie warto tworzyć pokoi używanych okazjonalnie - gościnnych - oczekujących na wizytę raz, dwa razy do roku.Chyba, że macie jakąś bliską oosbę często odwiedzającą (np.babcia przyjeżdżająca do wnuczków), to wówczas warto mieć taki pokój zupełnie oddzielny. 26 m to wprawdze nie klitka, ale też nie wymiar "salonowy". My mamy ok. 30 m (jest dość sporo przetrzeni - ale stan jeszcze przed umeblowaniem) i też na dole dodatkowy pokój - jest konieczny ze względu na mieszkającą z nami babcię. Gdyby był wykorzystany tylko jako gościnny czy gabinet to zrobiłabym właśnie takie drzwi przesuwne łączące z dużym pokojem i tam rodzaj biblioteki z kanapą rozkładaną na awaryjne spanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bar_kam 13.03.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 U mnie salon z jadalnia plus otwarta kuchnia to 51m2. Dom to 140m2, a z garażem i pom. gosp. to 185m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts