Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ten dodatkowy pokój miał byc jako gabinet i pokój gościnny na teraz, a na wyrost myślelismy aby był dla jednego z rodziców gdyby zaszła taka potrzeba.Chociaż moze nie ma co aż tak bardzo wybiegac w przyszłość,najwyzej jak bedzie rzeczywiscie potrzebny w przyszłości to znowu przebudujemy dół :D

Jak zdecydujemy sie na powiekszenie pokoju dziennego z wraz z jadalnia bedzie miał wymiary 4,4m na 9m a to juz chyba całkiem przyzwoicie.

• Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ten dodatkowy pokój miał byc jako gabinet i pokój gościnny na teraz, a na wyrost myślelismy aby był dla jednego z rodziców gdyby zaszła taka potrzeba.Chociaż moze nie ma co aż tak bardzo wybiegac w przyszłość,najwyzej jak bedzie rzeczywiscie potrzebny w przyszłości to znowu przebudujemy dół :D

Jak zdecydujemy sie na powiekszenie pokoju dziennego z wraz z jadalnia bedzie miał wymiary 4,4m na 9m a to juz chyba całkiem przyzwoicie.

Witam

taki wymiar jak piszesz to juz faktycznie przyzwoicie, zrób tak - i masz racje, że za dużo w przyszłość nie ma co wybiegać (jak przyjdzie taka potrzeba to będzie rada, a może nigdy nie przyjdzie - ale przyfilozofowałem :D )

pozdrawiam

TINEK (zwolennik mniejszej ilości większych pokojów, niż dużo małych)

Proponuję zostawić nadproże w miejscu tych niezależnych drzwi do pokoju - zgodnie z projektem, a ściankę wymurować z Ytonga (jakby zamurowując ten otwór drzwiowy) - ułatwi bardzo to ewentualną późniejszą przeróbkę.

Wystarczy wtedy wybudowac ściankę dzialową i odtworzyć otwór poprzez wycięcie bloczków.

Różnica w kosztach na tym etapie jest niewielka.

W przyszłości (a czas szybki leci :wink: ) unikniecie kucia i wstawiania belki. Zyskacie też komfort psychiczny, że łatwo możecie w każdej chwili zmienić decyzję nie narażając się na większe koszty.

Mój pokój dzienny z wykuszem jadalnym ma 28 m. Oczywiście wolałabym większy, ale nie mogę tego zrobić przez likwidację gabinetu - mąż pracuje dużo w domu a i gości się spodziewam często - więc połączony z funkcją gościnnego... Do tego kuchnia półotwarta (ścianka 1,5 m żeby zyskac miejsce na nasze duże akwarium) i duże drzwi na zadaszony taras 25 m.kw. - mam zamiar tam przenosić życie towarzyskie na cały sezon :wink: Cały domek - ok 140 pow uż.

My szukamy domku z salonem ok. 30m2, jadalnią ok. 10m2 i kuchnią 10m2

niestety z projketami gotowymi nie jest łatwo, na razie jesteśmy na etapie domku z salonem 28m2, jadalnią 9m2 i kuchnią 9m2

dodatkowego pokoju na dole nie ma, szkoda, ale nie jest to jakiś wymóg, jak by był to dobrze, jak nie ma też nie jest źle

jednak ciągle mnie martwi czy salon nie będzie za mały, choć jest otwarty na jadalnię no i ta kuchnia czy nie za mała?

na 26m2 salon z jadalnią w życiu bym się nie zgodziła

W naszym projekcie salon ma 38m2 + kuchnia z jadalnią 15m2 wszystko w ramach jednego pomieszczenia oddzielone wyspą.

interesuje mnie twoje rozwiązanie , masz może wizualizację lub rzut tego pomieszczenia ?

rzut podstawowy znajdziesz na stronie http://www.z500.pl nazwa projektu z67 oczywiście będzie trochę zmieniony

nasz "salon" ma 27 m2, nie wydaje sie maly, bo:

po pierwsze primo malo w nim mebli (wiegachna sofa, kredensik i szafka), po drugie primo ;-) laczy sie fajnie z czescia przedpokoju i kuchina oddzielona barkiem - i to go optycznie powieksza. Stol z krzeslami mamy w jadalni - niewielka (7m2) ale 8 osob moze spokojnie w niej biedsiadowac.