Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 74
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

...Poza tym, na papierze to nie wydawało się takie małe.

Teraz, jak to widzę na żywo, jestem załamana :cry:

...

Na papierze dużo rzeczy może wyglądać inaczej. Potrzeba jest na prawdę dobra wyobraźnia. Powiem tak. Wielkość salonu widać pierwszy tar jak wyleją chudziak, później jak zaleją strop i .. zdejmą stemple. Ewentualnie po wylewkach i tynkach trzymaj przez jakiś czas dużo rzeczy w salonie np. kartony z płytkami. To potem jak to wyrzucisz to dopiero salon wyda Ci się duży... :lol: :wink:

oryginalnie nasz salon miał mieć 25 m^2 (6,7 m długości i tylko 3,4 szerokości więc raczej tramwajowy). Dostaliśmy zgodę na przesunięie ściany domu o 2 metry bo chcielibyśmy miec w domu salon a nie duzy pokój ale to wszysto kwestia potrzeb. Osobiście tez wole większą kuchnię i jeżeli miałbym ją ciąć kosztem salonu, pewnie by tego nie zrobił. Rzut naszego parteru wyglada tak:

http://img144.imageshack.us/img144/8167/kolibaw1bk4.jpg

Moim zdaniem przesunięcie tylnej ściany o 2 m, uratuje salon jako salon.

Jest też mały problem... Im większy salon tym większa powierzchnia uzytkowa i całkowita budowanego domu. A to oznacza znacznie większe środki przeznaczone na budowę. Koszty budowy są bardzo wysokie więc ich zwiększanie jest zazwyczaj niepotrzebne. Chyba że ktoś chciałby powiększyć salon kosztem kuchni, łazienki, kotłowni czy innych powierzchni. W tym przypadku trzeba uważać na proporcje.

Pozdr,

ja zrobiłem kosztem dodatkowego "gabinetu" na dole i mam piękny prostokąt 10x4.5 :) + otwarta kuchnia 12m2 ,

Możesz to pokazac na rzucie albo zdjęciach? Ciekwi mnie jak to zrobiłeś. Tez planuję przesuwane ściany ale lepiej uczyc sie na błędach innych niz własnych o ile to oczywiście błąd

zrobiłem w sensie projektu :) który będę realizował od następnego roku :)

http://img141.imageshack.us/img141/3372/d2ym5.jpg

to jest jeszcze starszy układ, bryła uległa skróceniu w celu powiększenia wiaty na dwa auta, okna nie będą narożne, i bez kolumn na środku salonu obecnie wychodzi 45m2 po tych zmianach,