Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

panele podłogowe na ścianie

Edybre

Recommended Posts

• Odpowiedzi 48
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jakie panele masz na mysli ? W sprzedazy są panele inne na podłoge a inne na ściane - mówię o plastikowych. ( widzialam w castoramie)

Wg mnie ładnie wyglądają panele z prawdziwego drewna sosnowego zarówno na podłodze jak i na ścianie - jednej lub wszystkich. Jest to troche w stylu powiedzmy góralskim lub skandynawskim. Prawdziwe drewno daje poza tym niepowtarzalny zapach ( o ile jest malowane jakimis naturalnymi impregnatami ) Wypowiadam się bo mnie to się b. podoba.

Chodzi mi dokładnie o cos takiego jak na tym zdjęciu - najlepiej, żeby to co na ścianie było takie same jak podłoga. Jak to zrealizować?

też mialam taki pomysł i wydaje mi się, że najłatwiej jest położyć na podłoge np deske barlinecka i ta samam deske przykleić do ściany (myslicie, że bedzie się trzymać?) - nie ma wtedy problemu ze szlifowaniem pionowej powierzchni.

pozdrawiam

niestety na tym zdjątku na scianie jest płyta meblowa (to samo na słupku) a nie panel.

Płytę sie przykręca, chociaz niektórzy sprzedawcy mówią, że można przykleić.

Ze zwykłymi panelami można chyba zaryzykować-ostatecznie poczciwa boazeria to tez byl rodzaj paneli:)

podejrzewam, że to na zdjęciu to fornirowana płyta mdf

ale jak sie ja montuje - nie mam zielonego pojecia

• 6 months później...

A teraz poważnie , takiego pomysłu jeszcze nie słyszałem . Moim skromnym zdaniem to klejem montażowym .

Wiem, że pomysł może wydawać się dziwny ale już postanowiłem. Nie znalazłem w przyzwoitej cenie płyty fornirowanej palisandrem, te ze sztuczna okleiną nie podobały mi się, znalazłem natomiast w przyzwoitej cenie panele. Chodzi o wykonanie tzw fartucha nad szafkami dolnymi w kuchni o długości ok 250 * 60cm. Pod blatem ten fartuch może opierać się na listwie bo i tak będzie to schowane.

darek

Wszystko zależy do czego będziesz chciał je kleić.

Typowa, otynkowana, wygładzona, zagruntowana ściana kuchenna.

To teraz z tą wiedzą wystarczy iść do dobrego składu bud. / sklepu z panelami i zakupić odpowiedni klej.

Może nie mów do końca, że to będzie w kuchni na ścianę. Wytłumacz po prostu że chcesz przykleić do takiego a takiego materiału - będzie mniej zdziwienia ze strony sprzedawców.

Możesz kleić do sciany ale lepiej będzie jeżeli przykeisz je do skeiki na podłodze a potem całą konstrukcję juz po wyschnieciu przymocujesz do sciany od spodu np. na kołki montazowe. Będize grubiej ale schowasz mocowanie. Unikniesz neikontrolowanych szczelin na złaczach paneli.

Fajnie bedzie jeśli dasz wstawkę z aluminiowego ceownika miedzy panelami :wink: Ceownik kupisz w sklepie z glazurą i przykeisz tak jak panele. Na wykończenie brzegów proponuje kątowniki aluminiowe do glazury.

Okładzine ścienną a płyty a nie z paneli robiła editta. Są zdjecia w Jej galerii zdjeć. :lol:

Fajnie bedzie jeśli dasz wstawkę z aluminiowego ceownika miedzy panelami :wink: Ceownik kupisz w sklepie z glazurą i przykeisz tak jak panele. Na wykończenie brzegów proponuje kątowniki aluminiowe do glazury.

=:

Dziękuję za sugestie. Twoje rozwiązanie ze sklejką przyjmuje jako punkt wyjścia bo a i mój majster to potwierdził. Z listwy Al pomiędzy muszę zrezygnować bo mniej więcej pośrodku na panele przyjdzie szyba pod okapem, no chyba, że uda mi się wpuścić listwę głębiej i zrówna się z powierzchnią paneli.

Pozdrawiam,

darek

• 6 months później...