Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynk cementowy na styropian

Recommended Posts

Potrzebuje pomocy.

W garażu dwie ściany i sufit dociepliłem styropianem i na to siatka. Pozostałe ściany w garaży (i w całym domu) tynk cementowo-wapienny. Chciałbym teraz na tą wtopioną siatkę położyć warstwę zaprawy tynkarskiej (gotowej), warstwa tak do 5mm - żeby strukturą nie za bardzo odbiegał od pozostałych ścian.

Chciałbym poznać Wasze zdanie co do mojego zamiaru, ewentualne uwagi i rady w kwestii konkretnych producentów takich gotowych zapraw tynkarskich.

Z góry dzięki.

Potrzebuje pomocy.

W garażu dwie ściany i sufit dociepliłem styropianem i na to siatka. Pozostałe ściany w garaży (i w całym domu) tynk cementowo-wapienny. Chciałbym teraz na tą wtopioną siatkę położyć warstwę zaprawy tynkarskiej (gotowej), warstwa tak do 5mm - żeby strukturą nie za bardzo odbiegał od pozostałych ścian.

Chciałbym poznać Wasze zdanie co do mojego zamiaru, ewentualne uwagi i rady w kwestii konkretnych producentów takich gotowych zapraw tynkarskich.

Mam podobną sytuację, tj. jedna ściana i sufit w garażu ze styropianu i nic nie tynkuję. Tylko siatka, klej na gładko i farba. Bał bym się coś takiego otynkować, zwłaszcza sufit. Tym bardziej że nie sądzę abyś widział z odległości dwóch metrów jakąkolwiek różnicę w strukturze. Porządnie zrobiona ściana z tynkiem cementowo-wapiennym też powinna być dość gładka. Pomaluj najwyżej wałkiem z długim włosem aby dawał strukturę i wtedy sądzę że nie zobaczysz żadnej różnicy.

Mam podobną sytuację, tj. jedna ściana i sufit w garażu ze styropianu i nic nie tynkuję. Tylko siatka, klej na gładko i farba. Bał bym się coś takiego otynkować, zwłaszcza sufit. Tym bardziej że nie sądzę abyś widział z odległości dwóch metrów jakąkolwiek różnicę w strukturze.
.

Mam identyczną sytuację i w 100% zgadzam się z MAKO5.

Pozdrawiam.