Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wylewany strop

Recommended Posts

Najlepiej i najdrożej w deskowaniu "firmowym" ze sklejki, sufit wychodzi równy i wystarczy go potem tylko cienko "zaciągnąć" tynkiem.

Dekowanie z desek da sufit ze wzorkiem drewan wymagający tradycyjnego tynku, co do ceny to zależy od regionu.

Z folią też można, tylko trzeba z nią uważać, widziałam kiedyś rozdeskowany sufit, gdzie folia się poprzesuwała w czasie wylewania betonu i wyszedł efekt fal morskich :smile: , a raczej nie taki był zamysł inwestora :grin:

Jak spod chcesz miec rowny to zrob szalunek z plyt OSB i na to folia, po to aby wykorzystac plyty np. w deskowaniu dachu. Stempl, podpory, dobre stezenia, zdrutowanie, zbrojenie na podkladkach dystansowych, Ja beton z pompy to nie za duza wysokosc lania, i obserwowac szalunek czy nie peka :smile:.

Na koniec zagesccic beton zeby nie bylo rakow no i pielegnacja.

Najwięcej ci pójdzie żelastwa, u mnie to tyle belek zbrojenia poszło że zanim zalali to porównywałem do zbrojenia wiaduktu czy mostu.

Za to mam 18 cm pożądnego stropu, równego i stabilnego. Trochę waże i jak skoczyłem to nawet nie drgnie.

Majster (stary dobry murator) powiedział, że ile buduje to nie stosuje gotowych stropów (zazwyczaj buduje kościoły:smile: ) i twierdzi że jest stabilne i nie pęka a poza tym jak ktoś chodzi na górze to nie słychać na dole. Wiadomo kosztuje robocizna z kręceniem belek i zalewaniem pompą czy betoniarą, ale i tak wyszło taniej niż terivą czy innym PTH.

Facet nie bierz się sam za obliczanie belek - weź fachowca - jak uparłeś się na tradycyjny strop to szukaj takiego co się podejmie a nie będzie kręcił nosem (bo gotowe stropy to połowa roboty)!!!

Kiedyś mój Ojciec zalewał strop nad garażem to wiedział jak to użebrować a potem zalać etc Tylko starzy potrafią to dobrze wykonać.

dobrze wybrałeś technikę tylko dobrze wybierz fachowca.

Aziel dobrze gada. Jak nie masz rurek pod ręką, to zawsze możesz na szybcika odrąbać "listewkę" z deski i położyć na rusztowanie. Pamiętaj, że oprócz instalacji elektrycznej być może będziesz chciał puszczać coś jeszcze stropem, np. telefon, alarm, kabel antenowy; c.o. raczej robi się w wylawce na górze, więc odpada.

Dla tych co mają jak ja (nisko ale są na etapie ocieplania) - pomyślcie o polistyrenie. Drogi, ale urwie się te 3 cm, bo można dać zamiast 10 styropianu 7 cm polistyrenu i będzie tak samo ciepło. Przepraszam za odejście od wątku; może ktoś jednak skorzysta na naszych radach. Spadam.

Dobre rady z tymi miejscami pod instalacje kable etc. Mój majster to przewidział wkładając rury PCV - takie jak ściekowe w instalacjach.

Wiedział co robi - i że nie będę wiercił jak głupi potem - co znaczy doświadczenie.

Najlepiej jakby od razu zaszalowali i wyleli ci schody. - i tak leją z góry i tak.

Jak wylejesz strop będzie trudniej.......

Mam 3 kanały kanalizacyjne a więc z rurami nie bedzie problemu gorzej z elektryką pod stropem jak to zrobic- listewki, rurki????? z tymi schodami to racja musze na to zwrócić uwagę ale pewnie będa się spieszyć aby wylac przed końcem miesiąca chodzi o pieniądze . mam wysokość 2.76 na parterze ale nie chcę stracić nawet centymetra srednia w mojej rodzinie to 1.90 wzrostu