araman 17.03.2002 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2002 Właśnie będe wylewał stop czy ktoś może podzielić sie informacjami jak to najlepiej zrobic a jednocześnie najtaniej oczywiście bez staty dla jakośći?Czy deskowanie czy gotowy rusztowanie czy kłaść folię na deskach?Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alanta 18.03.2002 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Najlepiej i najdrożej w deskowaniu "firmowym" ze sklejki, sufit wychodzi równy i wystarczy go potem tylko cienko "zaciągnąć" tynkiem. Dekowanie z desek da sufit ze wzorkiem drewan wymagający tradycyjnego tynku, co do ceny to zależy od regionu. Z folią też można, tylko trzeba z nią uważać, widziałam kiedyś rozdeskowany sufit, gdzie folia się poprzesuwała w czasie wylewania betonu i wyszedł efekt fal morskich , a raczej nie taki był zamysł inwestora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 18.03.2002 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2002 Jak spod chcesz miec rowny to zrob szalunek z plyt OSB i na to folia, po to aby wykorzystac plyty np. w deskowaniu dachu. Stempl, podpory, dobre stezenia, zdrutowanie, zbrojenie na podkladkach dystansowych, Ja beton z pompy to nie za duza wysokosc lania, i obserwowac szalunek czy nie peka . Na koniec zagesccic beton zeby nie bylo rakow no i pielegnacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmx 19.03.2002 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 Najwięcej ci pójdzie żelastwa, u mnie to tyle belek zbrojenia poszło że zanim zalali to porównywałem do zbrojenia wiaduktu czy mostu.Za to mam 18 cm pożądnego stropu, równego i stabilnego. Trochę waże i jak skoczyłem to nawet nie drgnie.Majster (stary dobry murator) powiedział, że ile buduje to nie stosuje gotowych stropów (zazwyczaj buduje kościoły:smile: ) i twierdzi że jest stabilne i nie pęka a poza tym jak ktoś chodzi na górze to nie słychać na dole. Wiadomo kosztuje robocizna z kręceniem belek i zalewaniem pompą czy betoniarą, ale i tak wyszło taniej niż terivą czy innym PTH. Facet nie bierz się sam za obliczanie belek - weź fachowca - jak uparłeś się na tradycyjny strop to szukaj takiego co się podejmie a nie będzie kręcił nosem (bo gotowe stropy to połowa roboty)!!! Kiedyś mój Ojciec zalewał strop nad garażem to wiedział jak to użebrować a potem zalać etc Tylko starzy potrafią to dobrze wykonać. dobrze wybrałeś technikę tylko dobrze wybierz fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ketiso 19.03.2002 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 nie wiem czy wiecia ale podobno(tak słyszałem) beton można zazbroić bambusem .tak podobno zbroją w niektórych wioskach afrykańskich, ja nie żartuję. zatem do sklepu wędkarskiego marszHej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 19.03.2002 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2002 strop wylewany mam w projekcie myślę że konstruktor dobrze wyliczył zrobię deskowanie stemple drewniane po bokach skręcane na to folia zbrojenie i beton z gruchy bede wylewał za 10 -14 dni chyba że zmieni się pogoda po zdjęciu rusztowania podzielę się wrażeniami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 20.03.2002 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Nie zapomnij o powtykaniu rurek na przejścia intstalacji: elektryka, co, woda, wentylacja, DPG. Kucie betonu wylewanego z gruchy to zajęcie dla katorżników! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.03.2002 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Aziel dobrze gada. Jak nie masz rurek pod ręką, to zawsze możesz na szybcika odrąbać "listewkę" z deski i położyć na rusztowanie. Pamiętaj, że oprócz instalacji elektrycznej być może będziesz chciał puszczać coś jeszcze stropem, np. telefon, alarm, kabel antenowy; c.o. raczej robi się w wylawce na górze, więc odpada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 20.03.2002 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Ewentualnie mozesz zrobic sufit podwieszony maskujacy instalacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.03.2002 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Pitbull - ale zmniejsza się wysokość pokoju, więc to rada raczej do tych co już się wpakowali. Ci co dopiero robią, to niech skorzystają z rady Aziela. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 20.03.2002 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Jasne ze najlepiej przewidziec wszytsko przy podstawowych pracach.Sufir podwieszony moze byc 7 cm od stropu, czyli nie zmiejszy za bardzo wysokosci pomieszczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.03.2002 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Pitbull - większość z nasz raczej nie buduje parterowych wieżowców i jak zmniejszysz 260, to to będzie duża różnica, ale jak pisałem rada OK dla wkopanych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 20.03.2002 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Nie zartuj ze sobie ktos w nowym domu wysokosc pomieszczenia na parterze robi na 260 cm (Ty chyba nie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.03.2002 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Tak mam w projekcie i tak mi zrobili murarze, wydawało mi się, że chciałem 265. Wszystko trzeba dokładnie sprawdzać i u architekta i na budowie (murarzom też mówiłem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 20.03.2002 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 No to juz rozumiem, uwazam ze to za nisko. Rada z sufitem tylko da tych co maja wyzej (chyba ze sa niskopienni jak jamicy ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Frankai 20.03.2002 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Dla tych co mają jak ja (nisko ale są na etapie ocieplania) - pomyślcie o polistyrenie. Drogi, ale urwie się te 3 cm, bo można dać zamiast 10 styropianu 7 cm polistyrenu i będzie tak samo ciepło. Przepraszam za odejście od wątku; może ktoś jednak skorzysta na naszych radach. Spadam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gmx 20.03.2002 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Dobre rady z tymi miejscami pod instalacje kable etc. Mój majster to przewidział wkładając rury PCV - takie jak ściekowe w instalacjach.Wiedział co robi - i że nie będę wiercił jak głupi potem - co znaczy doświadczenie.Najlepiej jakby od razu zaszalowali i wyleli ci schody. - i tak leją z góry i tak. Jak wylejesz strop będzie trudniej....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2002 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Akcja protestacyjna - musiałeś tu zaglądnąć !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
araman 20.03.2002 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Mam 3 kanały kanalizacyjne a więc z rurami nie bedzie problemu gorzej z elektryką pod stropem jak to zrobic- listewki, rurki????? z tymi schodami to racja musze na to zwrócić uwagę ale pewnie będa się spieszyć aby wylac przed końcem miesiąca chodzi o pieniądze . mam wysokość 2.76 na parterze ale nie chcę stracić nawet centymetra srednia w mojej rodzinie to 1.90 wzrostu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2002 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2002 Akcja protestacyjna - musiałeś tu zaglądnąć !? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts