Magda2005 11.03.2008 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Czy robicie opaskę wokół domu (z płyt betonowych, kostki brukowej)? Myślałam że jest to niezbędne - dzisiaj zostałam uświadomiona, że nie ma takiego obowiązku, a często jest to nawet niewskazane. pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fredblasz 11.03.2008 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 robie opaske z kamyszkow i kraweznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.03.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 a czemu niewskazane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 11.03.2008 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Generalnie to ona jest po to zeby woda nie stala i powoli wsiakala obok fundamentow tylko zeby splynela sobie dalej, tam gdzie jest bezpieczniej dla scian i tam wsiakala do gruntu - tak mi sie wydaje Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 11.03.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 a ta stojąca woda to skąd miałaby byc ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.03.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 dodałbym, żez abezpiecza elewację przed syfieniem się podczas deszczu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 11.03.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 a ta stojąca woda to skąd miałaby byc ? Moze byc ulewny deszcz, zacinac moze i po scinie splywac i ...pewnie cos by sie znalazlo. Dla tego samego powodu dla ktorego robi sie drenaze wokolo domow itd. itp... Dodatkowo wspomniiane syfienie sie scian Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda2005 11.03.2008 14:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 a czemu niewskazane? http://www.muratordom.pl/budowa-i-remont/prace-wykonczeniowe/betonowa-opaska,6345_2641.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.03.2008 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 jakbym tak bezkrytycznie wierzył w to co piszą w M, to bym do niczego nie doszedł a tak jestem piekarzem to, co tam jest, w tym linku napisane, to hmmm... opaska zawsze jest wskazana, chociażby ze względu na to co napisałem wcześniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 11.03.2008 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 ............ to, co tam jest, w tym linku napisane, to hmmm... ........... Pisz wyraziściej. W tym linku nie ma kawałka argumentu przemawiającego przeciwko opasce betonowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 11.03.2008 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 nie mogę, wciąż negocjuję własny dział na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 11.03.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 nie mogę, wciąż negocjuję własny dział na forum To zaśpiewaj im piosenke: "Mało nas do pieczenia chleba" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redrum 12.03.2008 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 ja wykonałem drenaż opaskowy jakieś 50-70cm od budynku , na drenażu ściezki z kostki betonowej -jakieś 70cm szerokości, od początku ścieżki do budynku kamyczki. Mam nadzieje że dobrze.pozdrawiamredrum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 12.03.2008 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Nie zrobiłem i nie zamierzam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda2005 13.03.2008 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Też prawdopodobnie zrezygnuję. dzięki za wyrażenie opinii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetabo 13.03.2008 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 I tak trzeba obsypać fundamenty, a że przy okazji pojawi się chodniczek do obejścia suchym dookoła domu to chyba plus? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Blutka 20.05.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 A ma ktoś może instrukcję obrazkową, jak wkopać te rury drenażowe pod ewentualną opaską ze żwiru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 20.05.2009 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 Moja babcia przez 20 lat nie miała opaski wokół domu, jeśli chodzi o właściwości fundamentów to ich szlak nie trafił. Gorzej z cokołem, cały był ubrudzony ziemią, którą rozchlapywał deszcz i zaczął się odparzać.Od 10 lat ma betonową opaskę, od nowa zrobiony cokół i nadal wygląda jak nowy, a fundamentom nadal się nic nie dzieje. Ja zrobię z opaskę kamienną tylko po to żeby nie brudził się cokół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZaKontyK 20.05.2009 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2009 jakbym tak bezkrytycznie wierzył w to co piszą w M, to bym do niczego nie doszedł a tak jestem piekarzem to, co tam jest, w tym linku napisane, to hmmm... opaska zawsze jest wskazana, chociażby ze względu na to co napisałem wcześniej We wspomnianym artykule warto zwócić uwagę na fragment: Opaskę betonową lub z kostek betonowych można wykonać tylko wtedy, gdy w bezpośrednim sąsiedztwie budynku, przynajmniej do głębokości posadowienia, są grunty dobrze filtrujące wody opadowe, na przykład piaski średniej i grubej granulacji, żwiry lub pospółki. Dlatego ja na swojej glinie planuję opaskę z kamieni a dopiero za nią (50-60cm) opaskę/chodniczek z kostki betonowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts