AT 12.03.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Cóż są różne psy - widać Amstaffy nie są aż tak mocno związane z właścicielem Są i to bardzo . Jak berniak jest związany na 100% to ast na milion%. Berniaki mimo, że kochają ludzi to są psami stróżującymi, czyli teoretycznie mogą mieć jakieś zajęcie. Asty do stróżowanie się nie nadają , nadają się za to do uprawiania obojętnie czego byle razem z właścicielem . Miałam już rożne psy i te rasowe i kundelsy, więc mam porównanie. Takiej psychiki jaką mają asty jeszcze nigdy wcześniej nie spotkałam, to najbardziej " ludzkie" psy . Wyobcowane ze świata psów przeniknęły do świata ludzi i są bliższe psychice człowieka niż jakikolwiek inny pies. To psy które nie wysyłają CS jak większość psowatych, nie potrafią się komunikować poprawnie z psami, za to stany emocjonalne człowieka jak i jego intencje czytają doskonale. Może Ty bardziej tęsknisz za swoim berniakiem niż on za Tobą ? My jak wyjeżdżamy też tęsknimy , ale nie w takim stopniu aby swobodnie wypoczywać, to byłoby już chore. Asta tez trochę jest markotna, ale nie kona z żalu. Wszyscy sobie radzimy z rozłąką , ofiar nie ma . to jest Twoje zdanie, berny służyły do stróżowania jednak najchętniej pilnują swoich ludzi, od początku rasy żyły blisko nich - trudno pilnować swoich gdy ich nie ma. Twoja sucz może jest do Was przywiązana mocniej niż moja do Nas ale Ty piszesz, że bez problemu zostaje z innymi ludźmi i nie jest wtedy nieszczęśliwa, moja była zupełnie nieswoja jak została z moimi Rodzicami chociaż zna ich doskonale i ich uwielbia, inny znany mi bern na swoja panią się obraził jak pojechała sobie gdzieś bez niego (obrażalstwo - to jest dopiero ludzka cecha) w większości książek o bernach przeczytasz, że ten pies będzie najszczęśliwszy gdy na urlopie będzie mógł towarzyszyć swojemu panu, uwierz znam naprawdę dużo tych psów i one najchętniej przykleiły by się do swojej rodziny a najlepiej żeby ta rodzina też była sklejona . Co do problemów komunikacyjnych astów to juz się o nich przekonałam razem z szuczą - została pogryziona ale wiem, że wiele tych psów jednak zna CS bo z dużą ilością Astów mój pies się bawił (nie wiem czemu właściciele tych psów zazwyczaj bardzo mi się dziwią, że ja nie mam nic przeciwko temu, tak jakby uważali, że ich psy jakieś trędowate) a jak ja mam nie pozwolić się z nimi bawić jak ona je uwielbia za tą ruchliwość (bo inne berny za nią zazwyczaj nie nadążają) Nie będę się już przerzucać, która rasa sie bardziej przywiązuje bo tu pewnie każdy zostanie przy swoim Może w takim razie tylko napiszę, żeby Ci co planują urlopy bez zwierząt wybierali inne rasy niż berneńczyk (i Duży Szwajcar też- bo one bardzo podobne charakterami są) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mokka 12.03.2008 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 wiele tych psów jednak zna CS bo z dużą ilością Astów mój pies się bawił No muszę napisać jeszcze tylko jedno zdanie , bo już odbiegłyśmy od tematu. Ja się nie dziwię , że właściciele oczywiście odpowiedzialni są bardzo ostrożni jeśli chodzi o zabawy z astami, świadczy to o tym , że znają rasę. Asty trochę inaczej się bawią, CS czytają słabo albo wcale i to nie jest tylko moje zdanie, ale ludzie którzy z nimi pracują. To, że bawią się z innymi psami nie jest niemożliwe , ale trzeba być bardzo czujnym obserwatorem takich zabaw. Moja jak się bawi co prawda tylko z bardzo nielicznymi psami to zakładam jej kaganiec. Nie dlatego, ze jest jakaś bardzo agresywna, ale generalnie asty bardzo szybko dążą do konfrontacji nawet w zabawie z innym psem. Lubią zadymy, rozruby, takie są i to jest wpisane w rasę. Ast to nie piesek do zabawy z innymi psami , mimo intensywnej socjalizacji mojej suki przyszedł taki dzień , że przestawała tolerować inne psy, oczywiście o określonym charakterze i stopniu dominacji. To silna psychicznie suka , taka powinna być, nie ma uległości do innych psów, nigdy nie odsłoni brzucha, nie neutralizuje psich konfliktów. Jest przewidywalna i prosta w odbiorze, jednak sprowokowana w kilka sekund przechodzi do działania. Jest impulsywna i bardzo szybka, potrafi zagotować się w sekundę i w sekundę dojść do równowagi. To taki psi dynamit, ja uwielbiam tą rasę, chociaż łatwa nie jest. Też nie będę się przerzucać , która rasa jest najlepsza chyba taka , która najbardziej nam odpowiada . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 12.03.2008 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Mokka Bardzo lubie czytac , kiedy piszesz o swojej suczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mokka 12.03.2008 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Rrmi szczególnie o zadymach i rozrubach . Ja na Twojego wolę popatrzeć, no piękny jest nie ma co gadać. Widzę, że każdy psi wątek zmarnuje na tym forum. U Ciebie jestem już bardziej zdyscyplinowana, już nie gadam tyle głupot, ale trudno mi to przychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 12.03.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Mokka , u mnie teraz tylko o psach , wiec gadaj do woli i sie tak nie dyscyplinuj Zaraz nas Zielona przegoni Zeby bylo wtemacie to jest do adopcji 2 letnia dobermanka , z super hodowli , po szkoleniu. Ma super pochodzenie , chca ja oddac bo ma dysplazje i na hodowlana sucz sie nie nadaje.Wygrala na miedzynarodowej Best Baby Ja nie dalam rady swoich zbajerowac , bo sa tak zakochani w naszym gnojku , ze swiata poza nim nie widza , ale sucz warta jest uwagi , jak co mam kontakt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 12.03.2008 20:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 NIgdzie nie zauważyłem aby ktoś zaproponował LABLADORA ,naprawde fajne pieski . bo napisalam ze labki ani goldeny nie sa brane pod uwage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 12.03.2008 20:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Rasy które wymieniłaś różnią się między sobą jak dzień i noc. Oni urwali się z choinki, czy jak? Widzieli jakieś psy na ulicy? Chyba mają jakieś typy? ) Maja wlasnie takie typy jakie opisalam w pierwszym poscie Teraz do tego czego chca probuja dopasowac rase. Nie wiem czym sugerowali sie wybierajac akurat te a nie inne. Moze wydawalo im sie ze wlasnie odpowiadaja tym wymaganiom. Moze wybrali te ktore im sie po prostu "z wygladu" podobaja i teraz szukaja informacji czy ten pies ktory po prostu "wpadł w oko" ma takie cechy charakteru jakie by chcieli. I uwazam to za wlasnie odpowiedzialne zachowanie i dowod swiadomego wybor a nie kupowania bezmyslnie jakiejs rasy "bo sie spodobala". Jak pisalam nie sa to ludzie znajacy sie na psach - dlatego zadaja pytania i szukaja pomocy. I prawde mowiac bardzo niepodoba mi sie twoje zdanie "urwali sie z cholinki" - bo jest po prostu niegrzeczne (juz nie mowiac ze takze niesprawiedliwe). A poniewaz mowimy o moich bardzo dobrych przyjaciolach - traktuje to jak najbardziej osobiscie. Ciekawa jestem czy cos takiego "prosto w oczy" do forumowicza (np. mnie) bys napisala. Ale pomijajac wycieczki osobiste - czy mozesz w takim razie napisac KTORA z wymienionych ras nie odpowiada załozonym kryteriom - bo niestety oprocz tekstu o "choince" i tego ze "sa zupelnie rozne od siebie" wiecej informacji nie uzyskalam. Tym bardziej doceniam odpowiedzi tych ktorzy pofatygowali sie wyjasniajac "zielonym" czemu dana rasa nie jest odpowiednia. rasy (+ sznaucer + leon ktore pojawil sie pozniej) i kryteria napisane sa wyraznie w 1wszym poscie - bylo by milo gdybys wskazala te ktore nie maja tych cech Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 12.03.2008 21:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 co do ogrodka - chyba nie bedzie problemu choc pewnie gdyby pies jakos strasznie nie kopał czy nie niszczyl - bylo by fajnie ale oni raczej strasznie do zielska przywiazani nie sa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AT 12.03.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 ja juz tylko taki mały offowy wpisik Mokka wiem, że asty (i inne podobne bullowate) bawią się inaczej. Moja sucz uwielbiała pita red nose na szkoleniu z wzajemnością . Każdego właściciela psa (wszystkich ras i kundelków) pytam przed zabawa czy ich pupil zabawowy bo wiem, że nie kazdy pies się do zabaw nadaje, zawsze też bacznie obserwuje te zabawy i rozumiem Twoją ostrożność. Zeby było jasne mój pies nie został zaatakowany podczas zabawy, po prostu nieodpowiedzialny sąsiad nie pilnuje swojego niezrównoważonego psa (chcę podkreślić, że niezrównoważenie tego psa jest winą właściciela). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 12.03.2008 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Nikt nie wspomiał o Cane Corso. Hmm... chyba zostala ta rasa uznana za "wymagajace" jesli chodzi o wlasciciela i nie nadajaca sie dla kogos kto wczesniej psa nie mial. Tez mam podobne wrazenia - ale byc moze tylko sie tak wydaje i chetnie poczytam argumenty ze tak nie jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabryjella 12.03.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Przeleciałam tak pobieżnie wszystkie posty, ale nie wychwyciłam ras, które zaproponuję: - colli - właściwie pierwszy, który mi przyszedł na myśl, bardzo łatwy w prowadzeniu, trzeba się bardzo postarać, aby zepsuć collaka, a że to owczarek to i jakieś instynkty pilnujące pewnie pozostały, więc obcego zapewne obszczeka, ale wątpię, aby zaatakował - bouvier des flandres -rasa, którą zainteresowałam się niedawno i jestem nią bardzo zafascynowana, właściwie pies bez wad, jedyne wady jakie wyczytałam to, to że pielęgnacja jest dostć pracochłonna - odpowiednie strzyżenie - i niestety , ale nie są to psy dla ludzi, którzy lubą porządek, bo wnoszą dużo piachu na sierści, jeżeli jednak to nie przeraża to warto się zastanowić nad rasą, bo są to psy inteligentne, zrównoważone, łatwo i chętnie się uczą, dobrze sprawdzą się w roli obrońcy jednak nie wykazują skłonności do agresji. - i na koniec rasa, która zapewne od razu zostanie odrzucona, ale radzę pomyśleć - duży pudel - aktywne, bardzo inteligentne, nauka pudla to sama przyjemność, zapewne pomyślicie, że to nieprawda, ale pudel ma predyspozycje do bycia psem obronnym.Pozwolę sobie przytoczyć w tym miejscu cytat z książki Stanleya Corena "Inteligencja psów":"Trzej eksperci niezależnie od siebie uczynili interesujące spostrzeżenie. Stwierdzili mianowicie, że pudel standardowy może być niezwykle skutecznym psem obronnym, ma jednak zbyt małą masę ciała. Tymczasem dla miłośników psów jest on tylko psem do towarzystwa i hodowany jest wyłącznie dla oryginalnego wyglądu. Jeden ze znawców tych piesków napisał do mnie: Najważniejszą funkcją psa obronnego jest odstraszanie. powinien wyglądem swoim zapobiegać napaści. Pudle potrafią być bardzo nieustępliwymi i agresywnymi obrońcami, ale ich wygląd nie potwierdza tych cech i dlatego nie odnoszą sukcesów w tej dziedzinie. Słabowity owczarek niemiecki wydaje się o wiele skuteczniejszy, ponieważ ludziom kojarzy się przede wszystkim z psami policyjnymi i obronnymi, wolą go więc nie prowokować". Chciałabym się jeszcze odnieść do hovawarta nie poleciłabym tego psa osobie bez doświadczenia, niestety spotkałam się ze zbyt wieloma przypadkami agresji tych psów do ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 12.03.2008 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 pudle sa podobno ekstra psami - ale chyba mocno nie modne i uwazane za pieski starych babc tez mysle ze pudel nie przejdzie ale z czytsej ciekawosci spytam jak wyglada pielegnacja takiego psa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mokka 12.03.2008 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 To ranking o którym pisała Gabryjella: http://www.hauward.pl/ranking.html Ksiazki Corena polecam jak najbardziej: " Jak rozmawiać z psem"," Inteligencja psów", "Tajemnice psiego umysłu" . Na forum ogrodniczym namachaliśmy trochę o tym rankingu, więc tu już Wam oszczędzę moich wypocin . Pies to nie buty, modny być nie musi . Już u mnie mają krechę . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gabryjella 12.03.2008 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Toyek dla starszej pani jak najbardziej, ale duży pudel, a o takim pisałam zdecydowanie nie. Duży pudel to moja ulubiona rasa, właściwie serce mam podzielone między pudle i asty (trochę takie niepodobne ) Wiem, że są to psy niepopularne gł. ze względu na fryzurę na lwa, czyli wygolony tyłek z pomponami, ale nie musimy psa tak strzyc, może być elegancki federał. Nie da się ukryć, że nawet krótko ostrzyżony pudel wymaga trochę pielęgnacji, strzyżenie raz na 3 miesiące i kąpiel min. raz w miesiącu, do tego w razie potrzeby, czyli przy krótkiej fryzurze myślę, że raz w tygodniu wystarczy, trzeba psa rozczesać. Do tego ja zaopatrzyłabym się w małą maszynkę i między strzyżeniami podgalała pysk i łapy, no chyba, że ktoś lubi zarośnięty pychol. W pierwszym poście wymieniony jest bobtail i briard (chyba, że chodziło o beaucerona ?) - pudel nie wymaga większej pielęgnacji niż te psy. Uważam, że pudel niesłusznie jest uważana za głupiego psa. Duży pudel jest wybitnie niepopularny, właściwie można je zobaczyć tylko na wystawie, więc trzeba się liczyć z wysoką ceną i może się zdarzyć, że na szczeniaka trzeba będzie poczekać. Rasa ta znajduje się w grupie 9, czyli "psy ozdobne i do towarzystwa" i osobiście uważam, że, szczególnie jeżeli chodzi o standardy, ta eteykietka mu niepasuje. Większość psów w tej grupie to psy, które albo zostały wyhodowane z psów użytkowych jako psy do towarzystwa albo od początku były tylko takimi psami. Natomiast pudel jeszcze niedawno był psem uzytkowym - myślistwo, pasterstwo, wyszukiwanie trufli . Zdecydowanie nie jest to kanapowiec, owszem chętnie na tej kanapie poleży, ale po tym jak pobiega za rowerem, za piłką. Rasa ta ginie wśród labradorów, goldenów, beagli i innych tak bardzo teraz popularnych, a szkoda bo pod pomponami kryje się miły, kontaktowy, inteligentny, aktywny, wszechstronny pies, który fantastycznie sprawdzi się w roli psa rodzinnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AT 13.03.2008 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 W ubiegłym roku taki pudel (cudnie biały) trenował w Bydgoszczy agility (nie wiem czy nadal trenuje) bardzo przyjemnie oglądało się jego pracę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gluś 13.03.2008 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Nikt nie wspomiał o Cane Corso. Hmm... chyba zostala ta rasa uznana za "wymagajace" jesli chodzi o wlasciciela i nie nadajaca sie dla kogos kto wczesniej psa nie mial. Tez mam podobne wrazenia - ale byc moze tylko sie tak wydaje i chetnie poczytam argumenty ze tak nie jest ja wychodzę z założenie że jeśli ktoś chce psa ( wygląda na rozsądnego człowieka bo chce sprawdzić kilka pokoleń wstecz - zdrowie plus charakter, ma określone oczekiwania i pyta ) to pójdzie do dobrej szkoły z psem. Szkoła uczy i wychowuje nie tylko psa ale i właściciela. Przy pierwszym psie szkoła jest elementem NIEZBĘDNYM. A dobry hodowca będzie w stałym kontakcie i pomoże w "stawianiu pierwszych kroków ". Z tego co wiem to wszystkie molosy są wymagające .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 13.03.2008 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 . I prawde mowiac bardzo niepodoba mi sie twoje zdanie "urwali sie z cholinki" - bo jest po prostu niegrzeczne (juz nie mowiac ze takze niesprawiedliwe). ok przepraszam, ale ja naprawdę nie wyobrażam sobie takiej sytuacji, że nie mają określonego typu psa, wymienione przez Ciebie różnią się jak dzień i noc i o typie mowy nie ma Cytat A poniewaz mowimy o moich bardzo dobrych przyjaciolach - traktuje to jak najbardziej osobiscie. Ciekawa jestem czy cos takiego "prosto w oczy" do forumowicza (np. mnie) bys napisala. Nie chcę, żeby znów zabrzmiało niegrzecznie, ale jeśli tak odczuję to zawsze i wszędzie, prosto w oczy również Cytat Ale pomijajac wycieczki osobiste - czy mozesz w takim razie napisac KTORA z wymienionych ras nie odpowiada załozonym kryteriom - bo niestety oprocz tekstu o "choince" i tego ze "sa zupelnie rozne od siebie" wiecej informacji nie uzyskalam. Jakoś nie miałam okazji spotkać hovawarta i owczarka francuskiego, więc nie wiem, jakie one są, ale pozostałe rasy (poza bieganiem przy rowerze, ) praktycznie spełniają wymagania, - tym bardziej, że nie są one jakieś wydziwione, normalne życie normalnych ludzi (nawet w jednej rasie psy mogą się różnic baaardzo od siebie mam właśnie taki przykład w domu,) i to co pisałam wcześniej - ile w psa włożyszserca i pracy - tyle samo otrzymasz w zamian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danap 13.03.2008 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 jeżeli twoi znajomi sa estetami to mogą nie znieśc widoku bordoga http://images33.fotosik.pl/134/120b9acc2ea9ce51med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 14.03.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Ej, jeśli są estetami to takie widoki jak najbardziej piękna pomarszczona morda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 14.03.2008 08:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 oxa - dziekuje za wyjasnienie danap - dla mnie ten wyglad jest bardzo estetyczny i o ile moich przyjaciol znam - to dla niech bedzie tez wczoraj gadalismy - mocno zainteresowali sie leonbergerem i wlasnie dogiem de bo niestety pudel - nie został przeforsowany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts