Martinezzz 11.03.2008 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 ile belek i pustakow potrzeba na strop teriva 100m2, ustalam koszty zakupu, a w moim projekcie mam strop z porothermu, zastapiony jest terivą ze wzgledu na nizsza grubosc stropu oraz akustycznosc, pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 11.03.2008 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 A od czego masz kierownika Budowy? Jaki typ stropu? W zależności od stropu możesz mieć belki co 45 lub 60cm. http://www.solbet.pl/teriva_i_bis.phpRozstaw 45cm - 9,2 pustaka/m2 http://www.solbet.pl/teriva_4,01.phpRozstaw 60cm - 6,7 pustaka/m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DorisN 11.03.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Nie da się z "powietrza" powiedzieć ile trzeba pustaków czy belek. Ustal to z kierownikiem patrząc na projekt. Belki musisz oprzeć na ścianach nośnych, ewentualnie na podciągach. Jeżeli już wiesz na jakich ścianach mają się belki oprzeć to wyliczasz ich długość i w zależności od ich długości trzeba zastosować żebra rozdzielcze. A ilości terivy na 1m2 możesz sprawdzić np na http://www.stropex.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 11.03.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 I pamiętaj zmiana stropu musi być wpisana w DB Tak jak podał kolega, Zmiana stropu to nie tylko belki i pustaki. To żebra rozdzielcze, zbrojenie wieńca, podparcie przy zalewaniu, itd.... Zagoń do pracy swojego Kierownika Budowy. Ja mojego zastąpiłem nowszym modelem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 11.03.2008 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 I pamiętaj zmiana stropu musi być wpisana w DB Tak jak podał kolega, Zmiana stropu to nie tylko belki i pustaki. To żebra rozdzielcze, zbrojenie wieńca, podparcie przy zalewaniu, itd.... Zagoń do pracy swojego Kierownika Budowy. Ja mojego zastąpiłem nowszym modelem Od kiedy to jest obowiązkiem kierownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezzz 11.03.2008 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 dzieki za odzew, na razie jestem w fazie negocjacji, dostałem wycenę budowy, gdzie wykonawca bedzie jednoczesnie kierbudem, zaproponował zeby zastapic porotherm terivą, ale szczegóły będe ustalal pozniej, jak się na niego zdecyduje. Pytam, żeby orientacyjnie wyliczyć materiały i zdecydowac sie na niego lub nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 11.03.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 wykonawca i jednocześnie kierbud.... gdzieś już widziałem ten triller Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 11.03.2008 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 ile belek i pustakow potrzeba na strop teriva 100m2, ustalam koszty zakupu, a w moim projekcie mam strop z porothermu, zastapiony jest terivą ze wzgledu na nizsza grubosc stropu oraz akustycznosc, pozdro To bardzo dziwne bo ja zrobiłem odwrotnie, i też ze wzgladów akustycznych po usłyszeniu ceny. Typowa teriva to pudło rezonansowe a nieszczęsny porotherm wygląda na bardziej wypełniony http://www.wienerberger.pl/images/db/srref/1083571282130.jpg W środku budynku nic mu nie grozi. Kierowałem się też grubością i u mnie wychodzi 2 cm mniej przy rozpietości 6m. Ściany mam oczywiście z BK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezzz 11.03.2008 22:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 czy kierbud i wykonawca zarazem to mieszanka wybuchowa? , nawet polecony? a propos terivy to wszędzie piszą, że ma dobra akustyke, ale im wiecej czytam tym mniej wiem, a na forum kazdy zachwala swoj materiał, moze i dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 11.03.2008 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 czy kierbud i wykonawca zarazem to mieszanka wybuchowa? .......... Coś w rodzaju nitrogliceryny. Działa przy "wstrząsach" Podaj argumenty akustyczne przemawiające za zastosowaniem "pudla rezonansowego" jakim jest garnek terivy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezzz 11.03.2008 22:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 hehe dobre - garnek teriva, jestem laikiem, nie mam pojęcia, wiem tyle co usłysze i poczytam na necie, a tam jedną z cech terivy jest właśnie dobra akustyka, chociaz ten porotherm ma wiecej komór. Myślę że zrobie strop piwnicy z porothermu, a parteru z terivy, a potem bede testował na głośnej muzyce i wyjących dzieciakach co jest cichsze a propo nitrogliceryny, gosc ma domek doslownie pareset metrów od mojej działki, wiec nie sadze zeby chcial robic fuszerkę prawie na wlasnym podwórku, przynajmniej mam nadzieję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 11.03.2008 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 .......... jedną z cech terivy jest właśnie dobra akustyka......... Zgadzam się. Ma wade, nie ma strun. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezzz 11.03.2008 22:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 .......... jedną z cech terivy jest właśnie dobra akustyka......... Zgadzam się. Ma wade, nie ma strun. ???????? jakie struny, pomocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelb 11.03.2008 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 Ja troszkę nie na temat ale nie chce zakladac nowego wątku więc pytam tutaj Bede budowac sama(prawie sama-wezme murarzy i cala reszte do pomocy ). Wycena-proste zadanie a ja niewiem jak sie za to wziasc.Chcialabym wycenic materialy i nie wiem jak.Mam nadzeje,ze rozumiecie ze pytam bo nie mam nawet kogo sie poradzic. Czy idac do hurtowni wystarczy zabrac ze soba projekt czy moze kosztorys ktory otrzymalam wraz z projektem bo tam jest zestawienie materialow.Czy mam sobie to wszystko pokserowac czy jak ? Liczę na wyrozumiałość i pomoc z waszej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 11.03.2008 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 ..... wystarczy zabrac ze soba projekt .... I poczekać 5-10 minut. Lub zapytać w hurtowni kto to produkuje i pytać u producenta . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelb 11.03.2008 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2008 ..... wystarczy zabrac ze soba projekt .... I poczekać 5-10 minut. Lub zapytać w hurtowni kto to produkuje i pytać u producenta . dziękuje za odpowiedz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 12.03.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 I pamiętaj zmiana stropu musi być wpisana w DB Tak jak podał kolega, Zmiana stropu to nie tylko belki i pustaki. To żebra rozdzielcze, zbrojenie wieńca, podparcie przy zalewaniu, itd.... Zagoń do pracy swojego Kierownika Budowy. Ja mojego zastąpiłem nowszym modelem Od kiedy to jest obowiązkiem kierownika? O ile wiem, wszystkie zmiany w projekcie muszą być wpisane do DB i zatwierdzone przez kierownika budowy i/lub projektanta - jeżeli jest taka konieczność. Skoro nie ma potrzeby rejestracji zmian to poco prowadziłeś DB, miałeś Kierownika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 12.03.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Skoro nie ma potrzeby rejestracji zmian to poco prowadziłeś DB, miałeś Kierownika? no żeby pisał: "wykonano zgodnie z projektem itd..." chyba od tego jest raczej????? nie od zmian???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 12.03.2008 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 I pamiętaj zmiana stropu musi być wpisana w DB Tak jak podał kolega, Zmiana stropu to nie tylko belki i pustaki. To żebra rozdzielcze, zbrojenie wieńca, podparcie przy zalewaniu, itd.... Zagoń do pracy swojego Kierownika Budowy. Ja mojego zastąpiłem nowszym modelem Od kiedy to jest obowiązkiem kierownika? O ile wiem, wszystkie zmiany w projekcie muszą być wpisane do DB i zatwierdzone przez kierownika budowy i/lub projektanta - jeżeli jest taka konieczność. Skoro nie ma potrzeby rejestracji zmian to poco prowadziłeś DB, miałeś Kierownika? Moja wina, nie precyzyjnie się odniosłem - jednak to nie wpis Kieronika a projektanta to 1 rzecz. Druga: "A od czego masz kierownika Budowy? " jeśli chodzi o przeliczanie materiału to obowiązek Kierownika nie jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts