Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ile belek i pustakow na strop teriva?

Recommended Posts

Nie da się z "powietrza" powiedzieć ile trzeba pustaków czy belek. Ustal to z kierownikiem patrząc na projekt. Belki musisz oprzeć na ścianach nośnych, ewentualnie na podciągach. Jeżeli już wiesz na jakich ścianach mają się belki oprzeć to wyliczasz ich długość i w zależności od ich długości trzeba zastosować żebra rozdzielcze. A ilości terivy na 1m2 możesz sprawdzić np na http://www.stropex.pl

I pamiętaj zmiana stropu musi być wpisana w DB :)

Tak jak podał kolega, Zmiana stropu to nie tylko belki i pustaki.

To żebra rozdzielcze, zbrojenie wieńca, podparcie przy zalewaniu, itd....

Zagoń do pracy swojego Kierownika Budowy.

Ja mojego zastąpiłem nowszym modelem :)

Od kiedy to jest obowiązkiem kierownika?

dzieki za odzew, na razie jestem w fazie negocjacji, dostałem wycenę budowy, gdzie wykonawca bedzie jednoczesnie kierbudem, zaproponował zeby zastapic porotherm terivą, ale szczegóły będe ustalal pozniej, jak się na niego zdecyduje.

Pytam, żeby orientacyjnie wyliczyć materiały i zdecydowac sie na niego lub nie :D

ile belek i pustakow potrzeba na strop teriva 100m2, ustalam koszty zakupu, a w moim projekcie mam strop z porothermu, zastapiony jest terivą ze wzgledu na nizsza grubosc stropu oraz akustycznosc, pozdro

To bardzo dziwne bo ja zrobiłem odwrotnie, i też ze wzgladów akustycznych po usłyszeniu ceny.

Typowa teriva to pudło rezonansowe a nieszczęsny porotherm wygląda na bardziej wypełniony

http://www.wienerberger.pl/images/db/srref/1083571282130.jpg

W środku budynku nic mu nie grozi.

Kierowałem się też grubością i u mnie wychodzi 2 cm mniej przy rozpietości 6m.

Ściany mam oczywiście z BK.

hehe dobre - garnek teriva, jestem laikiem, nie mam pojęcia, wiem tyle co usłysze i poczytam na necie, a tam jedną z cech terivy jest właśnie dobra akustyka, chociaz ten porotherm ma wiecej komór. Myślę że zrobie strop piwnicy z porothermu, a parteru z terivy, a potem bede testował na głośnej muzyce i wyjących dzieciakach co jest cichsze :lol:

a propo nitrogliceryny, gosc ma domek doslownie pareset metrów od mojej działki, wiec nie sadze zeby chcial robic fuszerkę prawie na wlasnym podwórku, przynajmniej mam nadzieję

Ja troszkę nie na temat ale nie chce zakladac nowego wątku więc pytam tutaj

Bede budowac sama(prawie sama-wezme murarzy i cala reszte do pomocy ).

Wycena-proste zadanie a ja niewiem jak sie za to wziasc.Chcialabym wycenic materialy i nie wiem jak.Mam nadzeje,ze rozumiecie ze pytam bo nie mam nawet kogo sie poradzic. Czy idac do hurtowni wystarczy zabrac ze soba projekt czy moze kosztorys ktory otrzymalam wraz z projektem bo tam jest zestawienie materialow.Czy mam sobie to wszystko pokserowac czy jak ?

Liczę na wyrozumiałość i pomoc z waszej strony :)

O ile wiem, wszystkie zmiany w projekcie muszą być wpisane do DB i zatwierdzone przez kierownika budowy i/lub projektanta - jeżeli jest taka konieczność.

Skoro nie ma potrzeby rejestracji zmian to poco prowadziłeś DB, miałeś Kierownika?

O ile wiem, wszystkie zmiany w projekcie muszą być wpisane do DB i zatwierdzone przez kierownika budowy i/lub projektanta - jeżeli jest taka konieczność.

Skoro nie ma potrzeby rejestracji zmian to poco prowadziłeś DB, miałeś Kierownika?

Moja wina, nie precyzyjnie się odniosłem - jednak to nie wpis Kieronika a projektanta to 1 rzecz.

Druga: "A od czego masz kierownika Budowy? " jeśli chodzi o przeliczanie materiału to obowiązek Kierownika nie jest.