Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

witam serdecznie

mam nastepujacy problem, a nawet dwa :)

aby wyjasnic kwestie statusu dzialki jestem zmuszony zlozyc wniosek o pozwolenie na budowe. pozwolenie musi zawierac projekt architektoniczny. absolutnie nie mam przemyslane, jak mialby moj dom wygladac, dopiero chcialem kupic dzialke. Czy jest zmienie projekt bede musial ponownie starac sie o pozwolenie na budowe? czy to w ogole jest mozliwe? czy sa jakies zagrozenia - np ze po raz drugi juz nie dostane pozwolenia?

pozdr,

Tomek

nie moge ustalic czy dzialka jest budowlana czy nie, gmina sie miga od odpowiedzi (pomimo istniejacego, niedoskonalego pzp), starostwo odsyla do gminy - pozwolenia na budowe byloby finalbym rostrzygnieciem

nie wymysle w pare dni jaki dom chcialbym miec; to w ogole byloby bez sensu

a wniosek musze zlozyc - tak wiec czy nowy projekt oznacza nowe pozwolenie na budowe? i czy to w ogole mozliwe?

Dokładnie, jeśli jest Plan poproś o wypis i wyrys.

Jeśli nie ma - złóż o WZ.

Pierwsze słyszę, żeby robić PnB po to by się dowiedzieć czy działka jest budowlana :o :o :o

Przecież w wypisie z Rejestru gruntów jest wpisane co to za ziemia - dlaczego nie weźmiesz wypisu ?

Jeśli jesteś właścicielem działki to nie problem. A jak właścicielem nie jesteś to i tak nie masz szans na PnB :)

edit:

Ale napisałeś - "dopiero chciałem kupić działkę". Więc jej nie kupiłeś ? I zamierzasz na nią dostać Pozwolenie na Budowę ? To niemożliwe. Musisz mieć prawo do gruntu.

Ale napisałeś - "dopiero chciałem kupić działkę". Więc jej nie kupiłeś ? I zamierzasz na nią dostać Pozwolenie na Budowę ? To niemożliwe. Musisz mieć prawo do gruntu.

Dokładnie. Bez prawa własności gruntu nie dotaniesz pozwolenia na budowę. Bo to nie Twój grunt więc nikt Ci na nim nie pozwoli budować.

Albo wypis z PZP albo WZ i po sprawie.

no dobra. o pozwolenie na budowe mialby wystepowac wlasciciel, nie napisalem tego, bo wszystkie problemy razem rozwiazujemy.

jest pzp, mam wypis i wyrys i nie wynika z niego, czy dzialka jest budowlana. Dodatkowo nikt nie chce podjac sie interpretacji pzp, ani gmina, ani starostwo, do ktorej odsyla nas gmina.

W momencie uchwalenia pzp byly tam 2 duze dzialki budowlane, polozone na strefach budowlanej i niebudowlanej. Potem je podzielono na mniejsze, i te mniejsze nie wiadomo czy spelniaja kryteria bycia budowlanymi (dlatego, ze metraz ogolny maja wiekszy niz min metraz budowlany, ale metraz na czesci budowlanej maja mniejszy niz minimum).

Jedyny hak co mam na gmine, to fakt, iz podzial byl decyzja administracyjna, a o interpretacje decyzji adm mozna zawsze prosic (kodeks postepowania administracyjnego). Wczoraj bylem u burmistrza (z wlascicielem), burmistrz wsparl sie czworka swoich urzednikow, zeby odrzucic moja prosbe, ale jak zobaczyl zapis z kpa to byl zaskoczony. Niemniej jednak niekoniecnzie napisze cos niepozytywnego dla mnie, i jeszcze wciaz twierdza, ze nawet jakby cos zinterpretowali to dla powiatu, ktory wydaje pozwolenie na budowe, nie jest to wiazace.

warunkow zabudowy gmina nie chce wydac, twierdzi, ze sie nie wydaje, gdy jest pzp.

w zwiazku z tym mam pytania:

czy moge prosic o WZ gdy jest PZP?

czy powiat wydajac pozwolenie na budowe moze zignorowac interpretacje gminy?

w powyzszych pytaniach chodzi mi o artykuly odpowiednich kodeksow; dopiero gdy rzucam numerami artykulow urzednicy zdaja sie zastanawiac, czy mi pomoc

czy sa jakies projekty za pareset zlotych? chcialem kupic byle jaki, byle tani, do tego pozwolenia, ale za 400 zl to widzialem projekty garazy :lol: a nawet jak wybiore dobrego architekta to projekt bedzie do bani, bo po prostu sam jeszcze nie myslalem, jak dom ma wygladac, i dla mnie to raczej powazna sprawa, nie na tydzien

pozdrawiam,

Tomek

Przecież w wypisie z Rejestru gruntów jest wpisane co to za ziemia - dlaczego nie weźmiesz wypisu ?

dodzwonilem sie wlasnie do rejestru gruntow i dowiedzialem sie, ze oni mi moga napisac, jaka jest jakosc gruntu natomiast nie ma to znaczenia/wplywu na to czy jest budowlana

pozdrawiam,

Tomek

PS dzialka nie moja nadal, bo bank nie chce mi sfinansowac niejasnej sprawy

mnie sie wydaje, ze cie steruja na jakąs mine ....

a to oczywiscie racja

w urzedach zawsze zalatwialem pierdoly i nie postrzegalem pracy urzednikow tak jak ostatnio

pewnie to bedzie krzywdzace dla wielu, ktorzy sie przykladaja do pracy w urzedach

ale w mojej gminie i w moim starostwie wyznaja zasade: jak sie pod niczym nie podpiszesz to bedzie dobrze, a jak sie pod czymkolwiek podpiszesz, moga byc klopoty :roll:

totalna awersja do ryzyka/odpowiedzialnosci, dokladnie odwrotnie niz w biznesie...dosc zastanawiajace jest, jak w ogole moglby urzad funkcjonowac, jakby wszyscy tam pracowali wedle powyzszego schematu

pozdrawiam,

Tomek