Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ktoś kolekcjonuje lalki?

DPS

Recommended Posts

Ale nie takie zwykłe lalki, tylko porcelanowe, duże, eleganckie, robione z pietyzmem i dbałością o szczegóły, zaopatrzone w certyfikat producenta?

Bardzo jestem ciekawa. Znacie kogoś takiego? Może sami jesteście kolekcjonerami?

Ale nie takie zwykłe lalki, tylko porcelanowe, duże, eleganckie, robione z pietyzmem i dbałością o szczegóły, zaopatrzone w certyfikat producenta?

Bardzo jestem ciekawa. Znacie kogoś takiego? Może sami jesteście kolekcjonerami?

ja to nie :) - kolekcjonuje figurki kotow ( z roznych zakatkow kraju) - jak najbardziej swiadomie i z wyboru plus ew. miski ktorymi nie wiem czemu dosyc czesto jestem obdarowywana (tu kolekcjonerstwo bierne i nie zamierzone :))

Ale moja prababcia miala przepiekna kolekcje wlasnie takich wielkich (i mniejszych) porcelanowych lal (głownie przedwojennych)

pamietam za czasow wczesnego dziecinstwa ze jak bywalam ze 2 x do roku u niej z wizyta - te lalki. wzbudzaly we mnie zachwyt i respekt. niestety nie dane mi bylo sie niemi bawic bo NIKT ale to absolutnie nikt nie mial

prawa ich dotykach ( ani nawet oddychac ):)

Ani mojej babci ani tez mamie (ani ich siostrom) nigdy nie bylo dane sie lalkami pobawic.

Mi niestety tez nie :) Moglam tylko stac i... podziwiac.

A byly przepiekne i byla ich naprawde duza kolekcja (nie liczylam ale jak tak mi "staje to w oczach") to podejrzewam ze moglo byc ich i ze 30 :)

Niestety po smierci prababci wiele pamiatek z jej domu - zniknelo - nie wiem czy rodzina rozdrapala czy ktos pewne rzeczy wyrzucil (a moze sprzedal za grosze ? :/) ... ale niestety tej kolekcji juz nie ma (i nikt nie wie co z nimi sie stalo).

Niestety wtedy bylam za smarkata zeby sie tym zainteresowac czy sprobowac to jakos odzyskac a teraz juz za pozno.

Pomijajac wartosc wspomnieniowa podejrzewam ze mialby by obecnie duza wartosc kolekcjonerska i byly warte sporo pieniedzy.

Takie lalki są sporo warte. Nie dziwię się prababci, że nie pozwalała ich dotykać. Szkoda, że przepadły, dzisiaj byłyby sporo warte.

A te figurki kotów to masz porcelanowe czy różne? Ja nie zbieram figurek, ale czasem miło popatrzyć na jakąś ładną kolekcję. :D

dpsiu, mam może ze trzy sztuki takich lalek w domu

moje dziecię dostało je od wujka, a ten przywiózł je ze Słowenii

sa naprawdę eleganckie :D

A te figurki kotów to masz porcelanowe czy różne?

różne Pani... różniste :roll: :wink: - szklane, drewniane, z alabastru, kamienne, metalowe, mam nawet takiego malego kotka ze srebra :) ( jest wielkosci duzego paznokcia :)) mam i słomianego kota i wiklinowego kota :)

jakas ta moja kolekcja imponujaca nie jest ale niedlugo dobije do 100 :) [ aha - one nie sa na widoku poza starannie wybranymi - bo nie lubie jak nackane mi stoi na polkach :)) - i siedza w ukryciu ale zawsze jak widze jakis fajny okaz - to dokupuje a znajomi wiedza co z ew. wojaży po swiecie przywiesc - szczegolnie wlasnie te zagramaniczne cenie :)

Znam takiego znanego w Polsce kolekcjonera z Krakowa - P. Marek Sosenko. Jego dzieci i zona tez zbieraja rozne rzeczy. Ma potezna kolekcje zabawek, w tym lalek.

Kiedys na służbowym wyjeżdzie byłam w hotelu-zajeździe urządzonym w stylu dworkowym. Nie pamiętam miejscowości. I w salonie-kawiarni ze stylowymi stolikami i kanapami w wielu miejscach porozmieszczane były własnie takie lalki, pojedynczo i w grupach, super to się komponowało. Pewnie kolekcja kogoś z właścicieli. Bardzo mi się to miejsce podobało.

Ha, ha, zaraz po przyjeżdzie taki fajny młody bernardyn się przypałętal i go "musiałam" wymiziac. Tyle, że on sie wczesniej chyba w czymś wytarzal :-( Nie zdążyłam umyć rąk, a trezba się było witac i jeden ważny dyrektor mnie pocałował w rękę. Co też sobie chłopina musiał pomysleć po tym zapachu :-)

• 3 weeks później...
  • 11 months później...

Porcelanowych mam tylko kilka (niestety jak pojawił się na świecie mój synek, to kolekcja znacznie się skurczyła). Przerzuciłam się więc na Mattela w strojach narodowych i historycznych (z certyfikatami :wink: ) oraz lalki Roberta Tonnera. Szkoda tylko, że kupienie ich w Polsce nie jest takie proste.

Ja mam tylko dwie (właśnie stoją za moimi plecami). Miały być początkiem kolekcji mojej córki, ale nie wykazywała zainteresowania lalkami. Kolekcjonuje aniołki i zwierzątka. Ulubioną fiurką jest siedzący aniołek zrobiony w czasie terapii zajęciowej pacjenta szpitala psychiatrycznego:

[/img]

A to wspomniane lale:

[/img]

Jedną, śliczną, dostałam od Zeljki. 8) :D

Inną, taką damę dużą, w bardzo eleganckiej sunki i w ogóle, też dostałam.

W sumie nie mam co z nią zrobić.

Chyba sprzedam, jak ktoś zechce kupić...

Szkoda, żeby w szafie się kurzyła. :roll:

moim dzisiejszym odkryciem (dlatego postanowiłam się odezwać tutaj)było że ludzie kolekcjonują lalki na zachodzie i w Azji co prawda, ale Polacy kupują je przez internet, byłam trochę zdziwiona bo większość ich nadaje się głównie dla dorosłych (no lalki wampira bym dziecku nie dała:P) i są okropnie drogie tak ok 700 zł! ale za to jakie! trochę jak lalki barbie ale mają do 80 cm. a 60 to standard ruchome dłonie, ciała, można im kolory oczu zmieniać włosy itd..:p cóż inna rzeczywistość nastała to i inne lalki do kolekcjonowania:P wrzucam fotki żebyście zobaczyli o czym mówię:) póki co znalazłam 2 firmy które je sprzedają jedna to soom a druga dim (to tak jakby ktoś chciał pooglądać inne)

http://i192.photobucket.com/albums/z153/collateraldamageblog/march08/DIModelia.jpg

http://blog.princesstapi.com/wp-content/uploads/2008/09/topaz_04.jpg

http://www.collectacy.com/wp-content/uploads/2009/02/1glotglati.jpg

też myślałam że kolekcjonowanie ich odeszło do lamusa, a tu proszę! wyewoluowało:P