budulec1 13.03.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Opór cieplny ściany nie pogorszy się nawet jakbyś ją całą pokrył radiatorami. Po takim tekście powinienem zamilknąć, bo to świadczy o całkowitym niezrozumieniu zagadnienia, toż to szczyt herezji technicznej... Może się co najwyżej zmienić wymiana ciepła, opór cieplny ściany się nie pogorszy. Musiałaby się zmniejszyć grubość ściany, ewentualnie współczynnik przewodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 14.03.2008 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Budulcu Chciałem to prosto policzyć, ale teraz pojawiły się Rsi, Rse, Rn, już jest lambda, Budulcu, to są wszystko składowe CAŁKOWITEGO oporu cieplnego. One się w nim zawierają, no przecież wiesz o tym....Rozbijanie oporu na części składowe nie rozjaśni w głowie czytającemu. Myślałem że problem tkwi w komunikacji, ale po tym co przeczytałem np: """Opór cieplny ściany nie pogorszy się nawet jakbyś ją całą pokrył radiatorami.""" naszły mnie jakieś smutne myśli, jakby tego było mało to jeszcze dołożyłeś do pieca pisząc: """Może się co najwyżej zmienić wymiana ciepła, opór cieplny ściany się nie pogorszy.""" Nie będę się wdawać w głębszą dyskusję bo przecież każdy kto ma oczy, widzi, że to co napisałeś pozbawione jest sensu. Jakim cudem doszedłeś do tego że transport ciepła uległ zmianie (czyt. zwiększeniu) a opór cieplny.... dalej został taki sam. Jak to się stało ??? Opór cieplny jest ilorazem grubości materiału i współczynnika przewodzenia tegoż. Lambda się nie zmieniła, grubość się nie zmieniła, opór ten sam, a ciepło ucieka szybciej tak ? Kolego Budulec1, przykro mi to pisać, ale musisz jeszcze raz rzecz przemyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 14.03.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Theodolicie Musimy wrócić do pytania początkowego, kolega pyta czy jego tynk z kamyków fi 12 mm nie pogorszy mu współczynnika (przenikania ciepła jak zrozumiałem). Pytanie było proste, dobrze postawione, pewnie i takiej samej odpowiedzi pytający by się spodziewał Zrozumiałem dlaczego intuicyjnie odrzucasz ścianę jako model radiatora. Zaraz do tego wrócę, ale najpierw napiszę że patrząc z punktu wymiany ciepła, ściana jest właśnie radiatorem, oczywiście budowlańcy rozpatrują ją jako izolator, a przynajmniej tak by chcieli Nie zmienia to jednak faktu że dom jest grzejnikiem a ściany to ciepło nam wypuszczają, robią to lepiej lub gorzej ALE STALE. Jeśli w domu wytworzysz określoną ilość ciepła, to to ciepło koniecznie chce się spotkać z ośrodkiem o mniejszej energii ruchu cząstek, na drodze pojawia się ściana, teraz w zależności od tego czy chcesz ciepło utrzymać (dom) czy chcesz go się pozbywać (radiator) dobierasz materiał i jego strukturę powierzchni. Tu pewnie szybko się ze mną zgodzisz. Gdybyś miał zadanie odwrotne, tzn. w domu stale jest za gorąco, co byś zrobił żeby ściany mogły lepiej oddawać ? Przymocowałbyś do nich dodatkową powierzchnię - radiacyjną. Wniosek z tego taki że żeby mieć cieplej, to trzeba się tych dodatkowych powierzchni pozbyć, gdyż obojętnie jak grube zrobisz ocieplenie, to straty będą zawsze. Mimo grubego styropianu, strumień ciepła JAKOŚ jednak nam z domu wychodzi. I nie ma znaczenia że styropian na powierzchni ma już -17*, bo wtedy 20 mm pod powierzchnią ma -14*C. Jeśli rozwiniesz mu powierzchnię, to będzie wtedy - 19* do - 16* na przykład, ta różnica nie zatrzyma się w jakimś magicznym miejscu, ale pójdzie DALEJ i w końcu dojdzie do ściany w twoim pokoju. Normalnie miałbyś plus 20, ale z takim tynkiem masz np.18*C, trzeba trochę podkręcić kociołek bo chłodno się jakoś zrobiło. O to mi chodzi że zimniejsza powierzchnia zewnętrzna, ciągnie za sobą konsekwencje w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 14.03.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Na rany przewodniczącego chłop swoje a baba swoje ja tam juz odpuszczam dyskusje i tak jak w wielu innych na tym forum każdy z nas odejdzie z niezachwiana wiara w swoje przekonania .. pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 14.03.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Nie każda dyskusja Theodolicie musi się zaraz zakończyć pełną zgodą , ważne jest żeby poznać argumenty strony przeciwnej. Zatem przekażmy sobie znaki spokoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.03.2008 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 jedyne co "zrozumiałem" to to, że radiatory w kompach są z Kris2222 owego tynku ochłoń Panie Last Rico, Musimy wrócić do pytania początkowego, kolega pyta czy jego tynk z kamyków fi 12 mm nie pogorszy mu współczynnika (przenikania ciepła jak zrozumiałem). Pytanie było proste, dobrze postawione, pewnie i takiej samej odpowiedzi pytający by się spodziewał no to wracamy: NIE POGORSZY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 14.03.2008 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Tynk możliwie jak najbardziej gładki da nam najmniejsze straty cieplatak jak to pisał Last Rico.Nawiasem mówiąc, najbardziej rozsądny jest tynk chropowaty wewnątrzdomu, bo przejmowanie ciepla do ściany jest wtedy najlepsze (zasadadziałania radiatora- równie dobrze przejmuje cieplo, jak go oddaje).[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 14.03.2008 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Zmienie moja taktykew tym zagadnieniu: http://members.shaw.ca/jimlinville/bunn-pancake.gif i odpuszczam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 14.03.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Kończąc ten burzliwy wątek chciałem jeszcze od siebie dodać, że taki tynk nie dość że pogorszy współczynnik ściany(choć w nieznacznym stopniu ale jednak)to będzie dla użytkownika przekleństwem w przyszłości jeśli chodzi o utrzymanie czystości i przyzwoitego wyglądu. Krótko mówiąc jest kompletnie nie praktyczny choć na pierwszy rzut oka może się wydawać ciekawy.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.03.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 dobrze, że kończysz, oraz że dodajesz to od SIEBIE, szczególnie w pierwszej części wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 14.03.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Mowiłem, ze odpuszcze - ale nie moge, no niemoge Jak mamy sciane grubosci 38cm i od zewnatrz temp -20oC - to tyle przujmijmy jako temp powierzchni - no i rozkład temp w scianei jest jaki jest = opor cieplny ... teraz DODAJEMY watstwe 3cm tynku - niech ebdzie warstwa 1,5cm-3cmte nieszczesne kamyczki - to jaka bedzie temperatura na styku tynk/sciana ? czy sugerujcie ze przewiew przez tyk spowoduje wychłodzenie styku tynk sciana do np -21 oC ? na jedno moge sie zgodzic - sciana 38cm z tynkiem baranek 1,5 cm bedzie miała glorsze wspołczynniki niz sciana 38cm z tynkiem 3cm na gładko - ale to sa groszowe sprawy ... kurde blaszka hmm moze tym razem uda mi sie powstrzymac od dalszych postów ;p edit: zeby moze bardziej obrazowo zewnętrzna warstwa sciany juz ma najnizsza mozliwa temperature w okolicy - to jak chcecie ja jeszcze obnizyc ? - tzn jest o deczko wyzej - ale naprawde sa to juz grosze ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.03.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Dyskusja Kolega zapytał czy mu pogorszy się współczynnik. Nie pogorszy. Wystarczy przyjrzeć się jednostce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 14.03.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 na jedno moge sie zgodzic - sciana 38cm z tynkiem baranek 1,5 cm bedzie miała glorsze wspołczynniki niz sciana 38cm z tynkiem 3cm na gładko - ale to sa groszowe sprawy ... kurde blaszka I o to chodzi- zgadzam sie z Tobą. Barankowy tynk odda wiecej ciepla, ale każdy tynk JEST warstwą izolacji cieplnej, chociaż mało istotną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 14.03.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 hes stęskniłem się za Tobą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 14.03.2008 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Kończąc ten burzliwy wątek chciałem jeszcze od siebie dodać, że taki tynk nie dość że pogorszy współczynnik ściany(choć w nieznacznym stopniu ale jednak) Kłamiesz, lub w swej nieświadomości wprowadzasz innych w błąd. Nie jest prawdą że taki czy inny tynk może pogorszyć współczynnik ściany. Cokolwiek nie zostałoby przymocowane do istniejącej ściany o określonych parametrach, nie zmienia tej istniejącej ściany ani trochę. Owszem, zgodzę się, że tynk wspomniany przez autora wątku ma większą powierzchnię kontaktu powietrzem zewnętrznym i będzie łatwiej/szybciej przejmował temperaturę otoczenia, ale temperatura tegoż tynku w końcu osiągnie temperaturę powietrza zewnętrznego i już. Ściana (w tym wypadku z ytonga) ma taką samą powierzchnię styku z inną materią niezależnie czy jest to powietrze czy też tynk z kamyczkami. Z tego też powodu współczynnik ściany w żadnym stopniu sie nie pogorszy. Dodatkowo, ten tynk tez ma jakiś tam współczynnik przenikania który powiększy (choć w bardzo nieznacznym, wręcz pomijalnym stopniu) współczynnik całej przegrody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.03.2008 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Kończąc ten burzliwy wątek chciałem jeszcze od siebie dodać, że taki tynk nie dość że pogorszy współczynnik ściany(choć w nieznacznym stopniu ale jednak) Kłamiesz, lub w swej nieświadomości wprowadzasz innych w błąd. Nie jest prawdą że taki czy inny tynk może pogorszyć współczynnik ściany. Cokolwiek nie zostałoby przymocowane do istniejącej ściany o określonych parametrach, nie zmienia tej istniejącej ściany ani trochę. Owszem, zgodzę się, że tynk wspomniany przez autora wątku ma większą powierzchnię kontaktu powietrzem zewnętrznym i będzie łatwiej/szybciej przejmował temperaturę otoczenia, ale temperatura tegoż tynku w końcu osiągnie temperaturę powietrza zewnętrznego i już. Ściana (w tym wypadku z ytonga) ma taką samą powierzchnię styku z inną materią niezależnie czy jest to powietrze czy też tynk z kamyczkami. Z tego też powodu współczynnik ściany w żadnym stopniu sie nie pogorszy. Dodatkowo, ten tynk tez ma jakiś tam współczynnik przenikania który powiększy (choć w bardzo nieznacznym, wręcz pomijalnym stopniu) współczynnik całej przegrody. Ano.Zgadzam się. Tez nie słszałem aby zawartość 1 m2 w 1 m2 była większa niż 1m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 14.03.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Chyba zdejmę radiator z procesora bo po co mam zwiększać opór cieplny jego obudowy przez dołożenie paru milimetrów alu przecież chodzi mi oto, żeby jak najwięcej ciepła z niego odpłynęło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 14.03.2008 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Chyba zdejmę radiator z procesora bo po co mam zwiększać opór cieplny jego obudowy przez dołożenie paru milimetrów alu przecież chodzi mi oto, żeby jak najwięcej ciepła z niego odpłynęło A zdejmij moze sie procesor spali... ew zdejmj radiator, załóż osłone ze styropianu na procesor i na ten styropian przyklej spowrotem radiator - co tak samo dobrze działa ? Zauwaz jednak ze pomiedzy procesorem, a radiatorem nei masz przekłądki izolacyjnej o bardzo wysokim oporze cieplnym, ew specjalne klajstry dobrze przewodzace .. fizyka działa tak samo - ino założenia i sposób realizacji taki sam... nikt nie przeczy ze pofałdowana powierzchnia nie oddaje wiecej ciepła - ale śmiemy niesmiało twierdzic ze warunki izolacyjnosci cieplnej sciany + ocieplenie nie ulegna zmianie - mozesz rozwazac jak sie zachowuje to co przykleisz ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 14.03.2008 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Geno i stuk, podchodzicie do tego zagadnienia zbyt naukowo.Nie trzeba przecież zbytniej filozofiii i wyobraźni aby pojąć zasadę działania radiatora. Chcecie powiedzieć, że jeśli obłożyłbym całą chałupę takimi radiatorami jak na procesorach PC-tów (można przecież to sobie wyobrazić i nie ma tu zbytniego przekłamania) to utrudniłbym ucieczkę ciepła z domu ??. No bo przecież do tego się sprowadza powiększenie współczynnika przenikania ciepła jak sami piszecie poprzez warstwę tynku idąc tokiem Waszego rozumowania.Toż to jakiś absurd z tego wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 14.03.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Geno i stuk, podchodzicie do tego zagadnienia zbyt naukowo. Nie trzeba przecież zbytniej filozofiii i wyobraźni aby pojąć zasadę działania radiatora. Chcecie powiedzieć, że jeśli obłożyłbym całą chałupę takimi radiatorami jak na procesorach PC-tów (można przecież to sobie wyobrazić i nie ma tu zbytniego przekłamania) to utrudniłbym ucieczkę ciepła z domu ??. No bo przecież do tego się sprowadza powiększenie współczynnika przenikania ciepła jak sami piszecie poprzez warstwę tynku idąc tokiem Waszego rozumowania. Toż to jakiś absurd z tego wychodzi. A czy widzisz podstawową róznice w budowaniu sciany/izolowaniu jej - a budowie procesora z radiatorem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts