Barbossa 14.03.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 ... jeśli obłożyłbym całą chałupę takimi radiatorami jak na procesorach PC-tów (można przecież to sobie wyobrazić i nie ma tu zbytniego przekłamania) .... w kwestii formalnej: z wiatraczkami, czy bez Kończąc ten burzliwy wątek obieeecaaałeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.03.2008 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Geno i stuk, podchodzicie do tego zagadnienia zbyt naukowo. Nie trzeba przecież zbytniej filozofiii i wyobraźni aby pojąć zasadę działania radiatora. Chcecie powiedzieć, że jeśli obłożyłbym całą chałupę takimi radiatorami jak na procesorach PC-tów (można przecież to sobie wyobrazić i nie ma tu zbytniego przekłamania) to utrudniłbym ucieczkę ciepła z domu ??. No bo przecież do tego się sprowadza powiększenie współczynnika przenikania ciepła jak sami piszecie poprzez warstwę tynku idąc tokiem Waszego rozumowania. Toż to jakiś absurd z tego wychodzi. Nie intersuj mnie kompletnie żaden radiator. Kolega się pytał o konkretne zagadnie nie i ma konkretną odpowiedź. Jak się pytam w sklepie czy mają felgi 17 to mają mi powiedzieć ,że mają lub nie a nie obchodzi mnie ,że zostały 14. Żadna ucieczka nie interesuje. mówimy o wartościach współczynnika przenikania ciepła . Nawet jakbyś zamiast tynku położył blachę stalową to nie zmniejszył byś tego współczynnika, Paniał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 14.03.2008 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 ... ew zdejmj radiator, załóż osłone ze styropianu na procesor i na ten styropian przyklej spowrotem radiator - co tak samo dobrze działa ? ... Jestem przekonany, że po założeniu radiatora na styropian ciepło będzie lepiej oddawane niż bez radiatora. Przecież na przepływ ciepła ma wpływ współczynnik wnikania i pole powierzchni przegrody a nie pole powierzchni jej przekroju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 14.03.2008 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 ... jeśli obłożyłbym całą chałupę takimi radiatorami jak na procesorach PC-tów (można przecież to sobie wyobrazić i nie ma tu zbytniego przekłamania) .... w kwestii formalnej: z wiatraczkami, czy bez Kończąc ten burzliwy wątek obieeecaaałeś... O i takiego Cię lubię Barbossa, z poczuciem humoru PS Kończę rzeczywiście bo mi ręce już opadają. pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.03.2008 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 PS Kończę rzeczywiście bo mi ręce już opadają. Jak żółty, jesienny liść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stuk 14.03.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 PS Kończę rzeczywiście bo mi ręce już opadają. Jak żółty, jesienny liść. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 14.03.2008 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Nie będę się wdawać w głębszą dyskusję bo przecież każdy kto ma oczy, widzi, że to co napisałeś pozbawione jest sensu. Czy mógłbyś mnie uświadomić, będę zobowiązany. tylko prosiłbym merytorycznie. Jakim cudem doszedłeś do tego że transport ciepła uległ zmianie (czyt. zwiększeniu) a opór cieplny.... dalej został taki sam. Jak to się stało ??? Napisałem wymiana ciepła, a ty po raz kolejny masz problem ze zrozumieniem. Opór cieplny jest ilorazem grubości materiału i współczynnika przewodzenia tegoż. Lambda się nie zmieniła, grubość się nie zmieniła, opór ten sam, a ciepło ucieka szybciej tak ?. I doszedłeś do meritum. Jeśli jest tak jak napisałeś, a z tym się oczywiście zgodzę, to napisz proszę jak to wszystko ma się do powierzchni ściany, którą tak usilnie chcesz wyliczyć z dokładnością do ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 14.03.2008 19:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Panowie, nie ma we mnie złej woli ani niechęci do dyskusji ale ileż można ?? To są wiadomości z fizyki może nawet na poziomie szkoły średniej że ILOŚĆ ciepła przepływająca przez przegrodę jest proporcjonalna do pola POWIERZCHNI, różnicy temperatur T1 -T2 i do czasu. Odwrotnie proporcjonalna jest natomiast do grubości przegrody. Jeśli ruszymy jakikolwiek parametr, to ilość przepływającego ciepła MUSI ulec zmianie, no musi bo fizyka jaka jest, taka jest, ale nie jest złośliwa. Przykro mi z tego powodu... ale cóż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 14.03.2008 19:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 kurna ale temat sie rozwinął tylko h...ja rozumie z tych wypowiedzi budulca i teofila czy jak mu tam wsp. sie nie zmieni ale na ogrzewanie trza więcej wydać , to ci ciekawe załóżmy że piwnice ociepliłem 10cm styropianem , bo będą ogrzewane , uzyskałem tym samym wsp. około 0,25, tylko teraz obsypać ziemią czy nie ? jeśli obsypie powierzchnia sie powiększy wiece lepiej zostawić obkopane dobra , dzięki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 14.03.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 to ilość przepływającego ciepła MUSI ulec zmianie, Czy mógłbyś mi wskazać gdzie było pytanie o ilość przepływającego ciepła? Jeśli ruszymy jakikolwiek parametr, to ilość przepływającego ciepła MUSI ulec zmianie, . przypominam, że tynkując ruszasz wiele parametrów, a ilość przepływającego ciepła oczywiście się zmieni. Mam nadzieję, że cała ta idiotyczna dyskusja jest prowokają z Twojej strony. Tylko szkoda, że próbujesz zrobić ludziom wodę z mozgów. Być może rzecywiście znajdzie się ktoś kto w to uwierzy i nie będzie tynkował. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 14.03.2008 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Mam nadzieję, że cała ta idiotyczna dyskusja jest prowokają z Twojej strony. Tylko szkoda, że próbujesz zrobić ludziom wodę z mozgów. Być może rzecywiście znajdzie się ktoś kto w to uwierzy i nie będzie tynkował. No Budulcu nie żartuj, bo za chwilę napiszesz że pewnie jestem producentem jakiejś super gładkiej farby na elewację i że w ten oto sposób walczę z wszechpotężnym lobby tynkarskim Co do dyskusji, to wcale nie wydaje mi się ona idiotyczna, może jest już lekko nużąca ale to wszystko. Pytasz po raz drugi, gdzie było pytanie o ilość przepływającego ciepła, chłopie czyś ty z Księżyca spadł ?? Toż cały czas o tym mowa, przecież to główna oś wymiany zdań i sens tego wątku, no nie.... Mam propozycję. Pozostańmy przy swoich zdaniach. To higieniczne wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 14.03.2008 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 aż strach pomyśleć, co się stanie, gdy do gładkiej ściany przylepimy wełnę mineralną..... wiecie jaką łączną powierzchnię włókien ma 1 m2 wełny o grubości np. 10 cm ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 14.03.2008 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Jest tylko taka uprzejma prośba, jeśli ktoś czegoś nie rozumie to kpina tego nie zmieni....Kolego, czy wiesz że strumień zależy od różnicy temperatur ? (między włóknami wełny też)więc nie porównuj gęstej i grubej wełny z kamykami na wietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 14.03.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Jest tylko taka uprzejma prośba, jeśli ktoś czegoś nie rozumie to kpina tego nie zmieni.... Kolego, czy wiesz że strumień zależy od różnicy temperatur ? (między włóknami wełny też) więc nie porównuj gęstej i grubej wełny z kamykami na wietrze. a czemu nie ? równie sensowne jak praktyczna przydatność tej dyskusji..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budulec1 14.03.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 jeśli ktoś czegoś nie rozumie to kpina tego nie zmieni.... . Przecież to Ty próbujesz ze wszystkich zakpić, mam nadzieję, że dobrze się bawisz. Biorąc jednak pod uwagę to, co napisałeś, że te wszystkie zagadnienia to fizyka szkoły średniej, to Ty musisz być jeszcze w gimnazjum. A pytanie brzmiało tak: Zastanawiam sie tak czy rodzaj tynku zewnętrznego wpłynie na pogorszenie współczynnika ściany? . na które Ty odpowiedziałeś tak: Taka struktura pogorszy opór cieplny ściany bo musi. A to jest bzdurą, do której się zreszto przyznałeś Myślę, że rzeczywiście czas skończyć dyskusję, nie ma co Cię uszczęśliwiać na siłe, w końcu głupota nie boli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 14.03.2008 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 nie ma co Cię uszczęśliwiać na siłe, w końcu głupota nie boli. Kolego, to nie jest eleganckie zakończenie z twojej strony i nie ma znaczenia kto z nas ma rację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 14.03.2008 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Coś dzisiaj nerwy puszczają ludziom , panowie odprężyć się - weekend . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 14.03.2008 23:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Może jeszcze wyjaśnię założycielowi wątku jak zmieściłem 3m2 na 1m2 powierzchni tynku. Bloczek który widzisz ma wymiary 1 metr na 1 metr = 1m2, a ta kula ma 1metr średnicy, śmiało więc się zmieści na polu 1m2. Jednak pole powierzchni takiej kuli jest większe, bo ponad 3m2. http://img208.imageshack.us/img208/3818/tynkjb0.jpg Tak powstają 3 metry kwadratowe na jednym. Malunek jest konieczny, bo niektórzy specjaliści dziwili się jak to możliwe...?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 15.03.2008 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Może jeszcze wyjaśnię założycielowi wątku jak zmieściłem 3m2 na 1m2 powierzchni tynku. Bloczek który widzisz ma wymiary 1 metr na 1 metr = 1m2, a ta kula ma 1metr średnicy, śmiało więc się zmieści na polu 1m2. Jednak pole powierzchni takiej kuli jest większe, bo ponad 3m2. http://img208.imageshack.us/img208/3818/tynkjb0.jpg Tak powstaje 3 metry kwadratowe na jednym. no oczywiście........zakładając, że nałożony tynk wygląda jak kule przyklejone PUNKTOWO jedna przy drugiej, w jednej warstwie, a w dodatku pomiędzy nimi nie ma nawet miligrama zaprawy...... no i zrobiło się troszkę śmiesznie......a może zrobić quiz: kto widział taki tynk ? ? ? albo kto takie wykonuje ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 15.03.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 jest to piasek,cement,wapno,taras(kamyczki granulacji 0,8-1,6cm), To taki beton z wapnem narzucony na ścianę , następnie piasek wydrapany i zostają same kamyczki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts