BOHO 15.03.2008 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 jest to piasek,cement,wapno,taras(kamyczki granulacji 0,8-1,6cm), To taki beton z wapnem narzucony na ścianę , następnie piasek wydrapany i zostają same kamyczki. same, samiuśkie, przyklejone punktowo.... moje gratulacje.... PS.no i oczywiście w jednej warstwie..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 15.03.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Pogratuluj Krisowi, to on takie robi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 15.03.2008 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 gratulacje Krisowi za wykonawstwo....... i Last Rico za podbudowę teoretyczną...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.03.2008 07:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 sam sobie gola strzelaszco z tego, że ta pomarańcza ma większą powierzchnię, skoro liczy się powierzchnię styku (tak upraszczając) w/m2*K, gdzie m2 to nie powierzchnia pomarańczy nie pogrążaj się głębiej, apeluję do Twego zdrowego rozsądku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.03.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 sam sobie gola strzelasz co z tego, że ta pomarańcza ma większą powierzchnię, skoro liczy się powierzchnię styku (tak upraszczając) w/m2*K, gdzie m2 to nie powierzchnia pomarańczy nie pogrążaj się głębiej, apeluję do Twego zdrowego rozsądku Tyż dalej nie wiem jaka jest zawartość cukru w cukrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 15.03.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 nie pogrążaj się głębiej, apeluję do Twego zdrowego rozsądku Nie wiem czy sam to zauważyłeś Barbosso, ale masz jakiś specyficzny sposób prowadzenia rozmowy. Nie odpowiadam na twoje posty, bo trudno się odnieść do tekstów typu: du.pa jasiu, odpocznij trochę, ochłoń, nie pogrążaj się, itp. Nic one nie wnoszą do dyskusji.... jedynie tykają personalnie - ja tego nie rozumiem, więc siedzę cicho. Pierwszy raz (oczywiście bez przytyków osobistych znowu się nie obyło) odniosłeś się do tematu. Piszesz że cóż z tego że sama kula ma dużą powierzchnię, skoro liczy się powierzchnia styku. No nie kolego, nie sądziłem że to takie trudne. Zobacz ten rysunek i zwróć uwagę na fakt że tu jest jeszcze gorzej, a działa i doskonale wyprowadza ciepło z podstawy. http://img151.imageshack.us/img151/9500/tynk2it9.jpg Powierzchnia styku, może mieć znaczenie i oczywiście ma, ale przy bardzo dużych strumieniach ciepła, lub wysokich temperaturach gdzie mała powierzchnia staje się wąskim gardłem przesyłu energii od podstawy w kierunku do powierzchni oddawania. Tu nie ma takiej sytuacji. To wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 15.03.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 taki budowlano-fizyczny łysenkizm chyba wymiękam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BOHO 15.03.2008 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 nie pogrążaj się głębiej, apeluję do Twego zdrowego rozsądku Nie wiem czy sam to zauważyłeś Barbosso, ale masz jakiś specyficzny sposób prowadzenia rozmowy. Nie odpowiadam na twoje posty, bo trudno się odnieść do tekstów typu: du.pa jasiu, odpocznij trochę, ochłoń, nie pogrążaj się, itp. Nic one nie wnoszą do dyskusji.... jedynie tykają personalnie - ja tego nie rozumiem, więc siedzę cicho. Pierwszy raz (oczywiście bez przytyków osobistych znowu się nie obyło) odniosłeś się do tematu. Piszesz że cóż z tego że sama kula ma dużą powierzchnię, skoro liczy się powierzchnia styku. No nie kolego, nie sądziłem że to takie trudne. Zobacz ten rysunek i zwróć uwagę na fakt że tu jest jeszcze gorzej, a działa i doskonale wyprowadza ciepło z podstawy. http://img151.imageshack.us/img151/9500/tynk2it9.jpg Powierzchnia styku, może mieć znaczenie i oczywiście ma, ale przy bardzo dużych strumieniach ciepła, lub wysokich temperaturach gdzie mała powierzchnia staje się wąskim gardłem przesyłu energii od podstawy w kierunku do powierzchni oddawania. Tu nie ma takiej sytuacji. To wszystko. coraz lepiej.... załóżmy, że kamyczki mają kształt ostrosłupów i zostały przylepione do powierzchni punktowo - w ich wierzchołkach....... czy chcesz powiedzieć, że gdy weźmiemy coraz większe kamyczki/ostrosłupy, aczkolwiek przyczepione zawsze tym samym wirzchołkiem/punktem, będą powodowały coraz to gorsze właściwości cieplne ściany ? ? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 15.03.2008 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 kurde generalnie człowiek ma racje - tak działają radiatory jednak budując radiator - dązy się do zwiększenia powierzchni wymiany ciepła budując całośc z materiału jak najlepiej przewodzącego ciepło... w tym przypadku działa to podobnie - jednak zjawisko to bedzie szczątkowe i mysle ze pomijalne ... weic dajmy temu spokoj - naprawde bardzo prosze ... po raz dwusetny zauwazmy ze ten 'radiator' na powierzchni styku z materiałem izolacyjnym bedzie miałbardzo małą dt - wiec calosc jest pomijalna - a dodatkowo mozesz sobie zrobic badania areodynamiczne - jak powierzchnia styku sierozwinie przy owiewaniu takiego tynku 'z boku' ' z frontu' etc- moze wyjdzie ze duza czesc sciany bedzie w 'cieniu areodynamicznym' struktury no a teraz zacznijmy zagadnienie jak bonie i inne gzymsy zwiekszaja/zmiejszaja stracy ciepła w pomieszczeniu lub jak wspomniałem wczesniej - cieplejszy jest tynk 'kornik' poziomo czy pionowo ? kurde gosc zadał proste pytanie a tu mamy taki lolowy temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 15.03.2008 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 lub jak wspomniałem wczesniej - cieplejszy jest tynk 'kornik' poziomo czy pionowo ? kurde gosc zadał proste pytanie a tu mamy taki lolowy temat Cieplejszy będzie ten poziomy ( utrudniona konwekcja). Pytanie zadane w tytule jest mylace i podejrzewam niechcący podchwytliwe, stąd nieporozumienia w dyskusji. Nie chodzi o ten współczynnik, ale przy takim podziobanym murze straty ciepla mogą być większe , wynikające z szybszej konwekcji- wymiany ciepla z otoczeniem, tak jak to słusznie forsuje Last Rico Dziwię się, że w czasach walki o każdy utracony procent energii próbujecie wmówić, że nieważny jest rodzaj i struktura ( faktura ) tynku. Jest ważny, tak jak i pozostala warstwa izolacja cieplnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 15.03.2008 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Dziwię się, że w czasach walki o każdy utracony procent energii próbujecie wmówić, że nieważny jest rodzaj i struktura ( faktura ) tynku. Jest ważny, tak jak i pozostala warstwa izolacja cieplnej. Pewnie dlatego, ze ja pensje dostaje od PGNiG, Geno jest utrzymywany przez koncerny górnicze, a barboss przy swojej piekarni ma hektary brzozy energetycznej .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 15.03.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Dziwię się, że w czasach walki o każdy utracony procent energii próbujecie wmówić, że nieważny jest rodzaj i struktura ( faktura ) tynku. Jest ważny, tak jak i pozostala warstwa izolacja cieplnej. Pewnie dlatego, ze ja pensje dostaje od PGNiG, Geno jest utrzymywany przez koncerny górnicze, a barboss przy swojej piekarni ma hektary brzozy energetycznej .. Jakby coś, to mnie też zapiszcie, chętnie się sprzedam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kosmo77 15.03.2008 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Jak już liczycie te kulki przyklejone do tynku, to róbcie to proszę dokładnie. Zapomnieliście policzyć jednej kulki. Mianowicie od spodu domu jest przylepiona jedna duża kulka - ziemska. No, fizycy-gawędziarze, do roboty. Tłumaczcie się, zwolennicy wszech-teorii kulek na kulkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 15.03.2008 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 zaraz dam zdjęcie na fotosika to zobaczycie jak to wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 15.03.2008 20:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 proszę takie znalazłem http://images31.fotosik.pl/180/8eff27b28ec05bb4.jpg http://images34.fotosik.pl/180/16da93ea2d36763f.jpg http://images34.fotosik.pl/180/51955b54a4b7f7b9.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 15.03.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Jak dzieci. Facet się pyta czy do wódeczki pasują ogóreczki to mu odpowiadają,że do hamburgera cola. Paranoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 15.03.2008 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 proszę takie znalazłem no kurde do teorii radiacyjnej - za mało zaprawy wyskrobałeś swoja droga całkiem ciekawy efekt - pratie jak lastrico z klatek schodowych w blokach z lat 80 (zbieznosc nazw przypadkowa) pozdrawiam pozostaje sie teraz tylko ciesyc efektem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 15.03.2008 21:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 w sumie to nie mój dom , ale u siebie będę miał tylko te białe kamienie i czarne w stosunku 3 do 1 ( 3 białe na 1 czarny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 15.03.2008 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 ... Chodzi o to że mam ściany z Ytonga 36,5 cm , chce zrobić tynk cementowo-wapienny -żwirowy (zapewne większość jeszcze o takim nie słyszała)... opis pasuje do cykliny, zdjęcie pasuje do lastryka płukanego ... ale mniejsza z tym ... Kris, nadal upierasz sie dac to "cos" na Ytong ... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 15.03.2008 21:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 ja sie nie upieram tylko sie zastanawiam nad tym , a może cem.-wap. sam nie wiem , mam cały rok na otynkowanie, trza myśleć nad tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts