Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tymczasowa instalacja alarmowa + monitoring

Recommended Posts

Czy możliwy jest taki pomysł wykonanie tymczasowej instalacji alarmowej na czujkach zewnętrznych ale zamontowanych nie na zewnątrz ale w środku pomieszczeń i podłączanie do monitoringu do czasu zamontowania okien.

Alarm z monitoringiem miał by chronić instalację elektryczną i CO do czasu wykonania tynków. Otwory okienne nie są zabite nawet deskami.

Czy czujki zewnętrzne poradzą sobie i nie będą dawać fałszywych alarmów.

Później czujki zewnętrzne chciałbym wykorzystać w finalnej wersji alarmu

Niestety mam sporo otworów do zabicia czyli znowu koszty na zakup desek bo tych od szalunku stropu pewnie nie wystarczy.

Ja też miałem mnóstwo otworów okiennych i drzwiowych / 16 okien i 4 duże drzwi balkonowe / - wszystko zabiłem płytami OSB a potem te płyty wykorzystałem do wykonania podłogi na strychu ...

Dawno temu był wątek pt. "Bardzo prosty alarm", gdzie thalex podał schemat prostej instalacji alarmowej opartej na pętli z cienkiego drutu miedzianego. Niestety, obrazek ze schematem został odłączony od strony i nie wiadomo jak wykonać część elektroniczną układu. Z tekstu wynika, że występuje tam tranzystor a zasilanie jest na baterię. Czy ktoś może wie jak powinno to być zbudowane?

Gość ZW
Czy możliwy jest taki pomysł wykonanie tymczasowej instalacji alarmowej na czujkach zewnętrznych ale zamontowanych nie na zewnątrz ale w środku pomieszczeń i podłączanie do monitoringu do czasu zamontowania okien.

...

Będziesz miał interwencje - wiatr ptaki. Ja miałem prze kilka mies. alarm już po oknach ale bez ocieplenia dachu i podbitki. Już nawet nie chodzi o kasę za przyjazdy ale o "anonimowe" telefony w środku nocy po kilka razy ... ;)