Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kosztorys - elewcja, dużo czy mało?

mantra

Recommended Posts

Mamy ścianę trójwarstwową, tak więc elewacja bez ocieplenia. Dostaliśmy kosztorys od dobrej sprawdzonej ekipy. 220m2, tynk akrylowy atlas, cokół płytki klinkierowe, dużo elementów ze styropianu (gotowych i robionych ręcznie- typu zwieńczenie kolumn, opaski wokół okien itp), wylanie bocznych schodów. Za taki zakres prac robocizna plus materiał wyszło im 20k. Co o tym sądzicie?

na pierwszy rzut oka drogo ....

tynk to pewnie jakies 3000zl, polozenie powiedzmy 3000zl, siatka/klej/grunt/listwy powiedzmy 1000zl, styropiany z wykonczeniem moze 1500zl, schody (trodno oceniic) ale powiedzmy 1500zl, moze 2000zl ....jesli powiedzmy masz 25m2 cokolu i m2 kosztuje cie okolo 150zl to mamy kolejne 4000zl ....

do 20 tys. jeszcze brakuje ....

ale przyznaje ze licze szybko i z glowy, byc moze po starych cenach ;-)

Za całość prac (razem z cokołem, boniowaniem, obrabianiem 4 kolumn, obrobieniem 19 okien, opasek dookoła okien i wylaniem schodów) sama robocizna wynosi 50zł/m2. Nie mam pojęcia czy to dużo czy mało, ale muszę przyznać że dużo jest takiej "sztukaterii" i może to przedraża? :-?

Za całość prac (razem z cokołem, boniowaniem, obrabianiem 4 kolumn, obrobieniem 19 okien, opasek dookoła okien i wylaniem schodów) sama robocizna wynosi 50zł/m2. Nie mam pojęcia czy to dużo czy mało, ale muszę przyznać że dużo jest takiej "sztukaterii" i może to przedraża?

jezeli z ociepleniem to cena jest mala..

jezeli bez ocieplenia.. 30 zl. m2 bez wylewania schodow (boniowanie, kolumny, okna i opaski)

No to z Waszych odpowiedzi wychodzi, że jednak to dość dużo. Z drugiej strony jest to jedyny wykonawca o którym nie słyszałam nic złego, widziałam efekty jego pracy i opinie. Może warto czsami zapłacić więcej, ale mieć pewność że robota będzie wykonana dobrze? Bo co z tego że wezmę kogoś tańszego, ale mi ten tynk skopie i za parę lat trzeba będzie znowu coś grzebać? Już sama nie wiem...