Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

auraton 2100 TX

Recommended Posts

Sterownik auraton 2100 tx jest mi potrzebny do sterowania grzaniem

kotla. Informowano mnie, ze ten wlasnie sterownik

na wyjsciu sterujacym podaje 230V w stanie zalaczonym.

Chcialbym sie dowiedziec, czy istnieje mozliwosc sterowania tym sterownikiem w trybie wlacz/wylacz. Jak rozumiem ten sterownik nie zalaczy stykow wlacz/wylacz a jedynie steruje doplywem pradu

do odbiornika (wlacza/wylacza 230V), czy mam racje?

Czy moze jednak ten sterownik

ma jakies dodatkowe zlacza do tego przeznaczone?

W opisie na stronie Auraton znajduje sie ponizszy opis, z ktorego wynika to co napisalem:

"AURATON 2100 TX RX powstał z myślą o bezpośrednim sterowaniu elektrycznymi urządzeniami grzejnymi o mocy do 3600W bez stosowania dodatkowych urządzeń poredniczących, np. przekaźników czy styczników."

natomiast w sterowniku kotla nalezy podac natomiast sygnal zwarty/rozwarty,

jak to zrealizowac?

Działa to właśnie tak, jakbyś chciał. Czyli sterownik zależnie od temperatury zamyka albo otwiera obwód. Tyle że można przez ten obwód puścić 230V i maksymalną moc 3600 W. Możesz to podłączyć do sterownika kotła albo np do grzejnika elektrycznego.

Niestety nie, zajżyj do instrukcji tego sterownka, element roboczy (odbiornik) daje w tym przypadku od razu 230V na stykach przekaźnika, nie jest bezpotencjałowy tak jak większość Auratonów.

Pozdrawiam

Kurcze, to niedobrze. Czyli jakiejs prostszej metody nie ma poza przekaznikiem?

A nie da sie wykorzystac jakos wewnetrzengo przekaznika, ktory przeciez zalacza 230V?

Chcialbym zastosowac inny sterownik, ale nie widze zadnego radiowego, ktory bylby w wersji stojacej a nie przykrecanej do sciany. Zna ktos moze takowy?

Gość ZW
Kurcze, to niedobrze. Czyli jakiejs prostszej metody nie ma poza przekaznikiem? A nie da sie wykorzystac jakos wewnetrzengo przekaznika, ktory przeciez zalacza 230V?

...

Pytanie co ma być "zwarte/rozwarte" w sterowniku kotła - być może chodzi właśnie o podanie 230 ;) . Ale to już elektryczny hardcore.

Ja bym nie ryzykował gwarancji kotła ani sterownika. Przekaźnik to kilkadziesiąt zł + robocizna - nie kombinuj.

pozdrawiam

Chcialbym zastosowac inny sterownik, ale nie widze zadnego radiowego,

ktory bylby w wersji stojacej a nie przykrecanej do sciany. Zna ktos moze takowy?

Ktoś zna, a nawet ma...:D

Radiowy Euroster 2006 TX RX

http://www.euroster.pl/index.php?euroster=e2006tx

Dodatkowo dodam że to jeden z niewielu z tak małą histerezą... a to ważne jest.

Ma zakładaną podpórkę a jakże, a nawet dwie śliczne z przezroczystego poliwęglanu :)

Na ścianie nie wieszaj, na półce nie kładź, jeśłi naprawdę chcesz mierzyć temperaturę POWIETRZA,

to sterownik powinien wisieć w pewnej odległości od ściany, mebli. Wierz mi ja to przerabialem. :)

Ma zakładaną podpórkę a jakże, a nawet dwie śliczne z przezroczystego poliwęglanu :)

Na ścianie nie wieszaj, na półce nie kładź, jeśłi naprawdę chcesz mierzyć temperaturę POWIETRZA,

to sterownik powinien wisieć w pewnej odległości od ściany, mebli. Wierz mi ja to przerabialem. :)

Powiesze go zatem na lampie na zylce :)

Wlasciwie to nie chodzi mi o bardzo precyzyjne sterowanie, tylko raczej o wylaczanie kotla jak jest za goraco i na odwrot

No mnie też o to chodziło, ale ściany, meble mają dość dużą pojemność cieplną i regulator

reaguje z opóźnieniem na zmiany. Wiszący nie przekłamuje (nie włączaj lampy bo go ogrzeje) :)

gdyż jest omywany swobodnie wędrującym powietrzem. Sondę ma w dolnym prawym rogu. :D