wojtek l 12.03.2008 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Proszę o pomoc myślałem że jak pójdę do biura i zapałce to oni zrobią za mnie wszystko i dostana PnB do reki. Znaczne od początku Warunki zabudowy uprawomocniły się 7 lutego ale mój adaptor projektu miał je już w reku nieuprawomocnione od 10 grudnia(i wtedy twierdził ze może zaczynać robić papiery do pozwolenia na budowę)opinie o warunkach przyłączy gazu prądu i kanalizacji zebrane były już w czerwcu zeszłego roku i nie było z tym żadnego problemu.Badanie geologiczne zrobione w lipcu zeszłego roku .Dokumentacja jest -widziałem na własne oczy. Mapa do celów projektowych zrobiona 28 lipca 2007 roku .Na pewno jest widziałem na własne oczy.Dziś jest już 12 marzec a architekt twierdził że puścił już sam projekt domu do starostwa a przyłącza pójdą później bo tak będzie szybciej. Oczywiście pofatygowałem się tam i pytam czy wniosek jest kompletny i tak dalej a Pani do mnie ze żadnego wniosku nie ma złożonego. poszedłem wiec do zakładu gazownictwa a pani mówi ze trzeba jeszcze z tydzień poczekać na warunki przyłączy a bez tego nawet projektu nie można puścić po pozwolenie. Nie bardzo sie w tym wszystkim orientuje wiec będę wdzięczny za pomoc. Poszedłem też do zakładów energetycznych tam tez nic nie jest jeszcze zrobione. Może ktoś mi napisze jaka powinna być teraz kolejność.Czy najpierw warunki przyłączy potem projekty branżowe i wtedy na ZUD czy jak ? Dodam tylko ze pan za to odpowiedzialny alb nie odbiera telefonów albo wciska mi kity jak ten np. ze złożył już papiery o PnB .Gdyby ktoś mógł mi pomóc będę wdzięczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 12.03.2008 14:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Nikt nie pomoże? 1 WARUNKI przyłączy2 PROJEKTY BRANZOWE3 ZUD czy to jest właściwa kolejność???????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tryllu 12.03.2008 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 -warunki przyłączy-projekt domu-plan zagospodarowania działki można składać wniosek o przyznanie PzB w momencie jak masz plan zagospodarowania działki możesz: -projekty przyłączy-ZUD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 13.03.2008 15:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Chyba źle zadałem pytanie...dzięki za pomoc TRYLLUAle chodziło mi głównie o to czy te wstępne warunki przyłączy które dostałem na początku drogi kiedy składałem o WZ wystarcza branżyście do zrobienia projektu przyłącza gazu czy prądu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 13.03.2008 15:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 o ile to były "Warunki techniczne" włączenia to wystarczą jak było zapewnienie włączenia do sieci - bo chyba czsem i to wydaja to nei Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 13.03.2008 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Dzięki , właśnie o to mi chodziło teraz już wiem że mój architekt nie za bardzo spieszy się z opracowaniem papierów do PnB, nadal nie mamy warunków technicznych a co za tym idzie nie ma również gotowych projektów branżowych .Chyba czas na ROZMOWE Jeszcze raz dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pioslotw 14.03.2008 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Pan projektant mógł przecież złożyć projekt do starostwa o PnB tylko budynku bez przyłączy. Projekt budowlany (proj. zagospodarowania działki + projekt architektoniczno - budowlany) + wniosek + oświadczenie o prawie dysponowania nieruchomością + warunki przyłączenia do sieci to wystarcza do uzyskania PnB. Natomiast jeżeli projekty branżowe nie są jeszcze gotowe to w późniejszym terminie można wystąpić ze zgłoszeniem zamiaru budowy przyłączy. Przy przyłączach ZUD jest konieczny, natomiast przy samym budynku (skorupie) nie.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 14.03.2008 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Spokojnie. Gość zaczął działania kilka tygodni temu a ty już biegasz po urzędach i go sprawdzasz. Na warunki przyłączenia czeka się od 14 dni do kilku miesiecy. Trzeba było dawno sie tym zająć. Ostatecznie do projektów branżowych wystarczą zapewnienia i na tej podstawie dostaniesz pozwolenie na budowę.Przyłącza nie musisz robić samodzielnie. Możesz dostać gotowe. Lub zrobić to zgłoszeniem. Generalnie to masz już prawie wszystko . Prawie bo nic nie wspominasz o warunkach włączenia sie do drogi chyba ,że masz już zjazd. Jedyne co cię może zmartwić to to ,że twoja mapa jest już starsza niż 6 miesięcy i jeśli jeszcze ZUDów nie zrobiono to może być już zapóźno. Może - bo różne zespoły różnie określają swoje warunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 14.03.2008 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Dziękuję za pomocpioslotwale chyba nie doczytałeś ze byłem w starostwie i pytałem czy złożone są papiery i pani poinformowała mnie ze nie ma ani o budynek ani o przyłącza. teraz do marcin 714 współprace zacząłem z Gościem 27 kwietnia zaszłego roku wiec nie jakieś kilka tygodnie temu tylko już prawie rok. Ja wiem ze załatwianie w Urzędach traw tylko w moim przypadku chodzi o to że gość twierdzi że coś robi a wychodzi na to że jak nie będę za min biegał i plonował go to niestety poczekam jeszcze kilka miesięcy.A niestety nie na tym mi zależy. .Chodziło mi o poznanie kolejność działań i teraz już wiem ze skoro ja mam prawomocne WZ juz od 7 lutego a Gość nie wystąpił jeszcze o techniczne warunki przyłączy to znaczy że nie zrobił jeszcze nic :nie ma warunków technicznych przyłaczy nie ma projektów branżowych ...oj nie prędko będzie wiec moje pozwolenie. dziękuje za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtek l 14.03.2008 10:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 no i jeszcze mówi ze złożył papiery ... no to chyba kłamie . Teraz wiem na czym stoję i i mogę konkretnie z Nim rozmawiać. Już go kiedyś przyłapałem na kłamstwie wiec teraz po to właśnie go sprawdzam.Jak płace to chyba mogę czegoś wymagać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 14.03.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Jak od kwietnia to co innego. Znaczy nie wyrabia się firma i sprawy spadają a dla spokojności sie mówi ,że sprawy w toku. Istnieje możliwość ale nie wielka ,że gość faktycznie złożył wniosek o pozwolenie ale jeszcze nie został zarejestrowany i jakby go nie widać w systemie. Ale to jakbyś pytała o niego na drugi dzień albo tego samego dnia. Istnieje też możliwość ,że gość złożył dokumenty gdzie indzień niż tam gdzie ty ich szukasz (delegatury, wydziały amiejscowe starostw powiatowych)- Ale też mało prawdopodobne. Ale to prosto sie sprawdza. Składając każdy papierek gdzie kolwiek gość dostaje potwierdzenie tego na piśmie. Jak złożył papiery to niech pokaże ostęplowaną przez biuro podawcze kopię wniosku o pozwolenie i po sprawie. Jak takiego potwierdzenia ne ma to też po sprawie. Zapewne masz w umowie jakiś termin uzyskania pozwolenia na budowę. Póki firma dotrzymuje terminu to nic im nie zrobisz. Jedno jest pewne. Jak zaczniesz go szpiegować, naciskać , drażnić to dostaniesz papiery ostatniego dnia zgodnie z umową - najwcześniej. Wiem bo sam tak robię. Jak ktoś naprawdę chce przyspieszyć sprawę to musi przyjść z jakimś koniaczkiem. Szpileczki też nie zaszkodzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wildek 14.03.2008 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Skoro zlozyl to powinien miec potwierdzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AnetaS 14.03.2008 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Jak ktoś naprawdę chce przyspieszyć sprawę to musi przyjść z jakimś koniaczkiem. Szpileczki też nie zaszkodzą Ty to masz wymagania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts