Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NATURALNY KAMIEŃ we wnetrzach - opinie, inspiracje, realizacja, montaż

Ew-ka

W moim domu kamień naturalny znajduję w formie:  

73 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim domu kamień naturalny znajduję w formie:

Recommended Posts

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 year później...

Czy ma ktoś doświadczenia z kamieniem na ścianach???

Architekt namawia nas na jedną ścianę w salonie obłożoną kamieniem. POmysł bardzo mi sie podoba, ale nie mogę tu znaleźć nic na ten temat. Może ktos dysponuje zdjęciami, albo ma jakieś informację na ten temat.

Zastanawiam sie, czy mozna zrobic ściane takim samym kamieniem jak obudowa kominka na przykład...

Jesli jest na to jakaś profesjonalna nazwa to przepraszam :oops: Ja to postrzegam jako kamień :lol:

• 3 weeks później...
Bardzo proszę o radę , kupiłam mieszkanie jedna ze ścian była wyłożona naturalnym kamieniem, dawało to bardzo ładny efekt chciałam to zachować ale pracownicy zatarli to zaprawą tynkarską, efekt znikł, kamienie stały się brzydkie, w sklepie doradzili aby użyć ATLAS SHOP , jeszce gorzej kamienie stały się szare , myje je woda z mydłem i na chwile odzyskują kolor, gdy wyschną nadal stają się szare, proszę o porady. Ania

• 3 weeks później...
Czesc Aniu.Nie wiem czy to pomoze ale ostatnio czysciłam fugi proszkiem do pieczenia rozrobionym z małą iloscia wody-bardzo dobrze czysci.sprobuj gdzies na brzegu-moze pomoze?gdy kladlismy pare lat temu kafle tez czyscilismy szopem,tylko ze trzeba dobrze wypłukac,a potem zaimpregnowac płynem o nazwie delfin-nadaje polysk ma własciwosci jakby lakieru-napewno pomoze.jast z tej samej firmy co szop czyli z atlasu,powinni ci byli od razu powiedziec ze po szopie trzeba go zastosowac.pazdrawiam Sylwia.Myślę,że to z powodu mydła zostaje nalot,myj samą wodą

Aniu będę miała kominek z kamienia naturalnego indyjskiego. Tam gdzie kupowaliśmy kamien od razu kupilismy puszkę (30zł) preparatu, którywłasnie wydobywa głębię koloru kamienia i co najważniejsze nie daje powłoki lakieru tak jak delfin. Jak nadal jesteś zainteresowana to podam nazwę tego specyfiku (musiałbym pojechać na budowę).

• 2 weeks później...
Aniu będę miała kominek z kamienia naturalnego indyjskiego. Tam gdzie kupowaliśmy kamien od razu kupilismy puszkę (30zł) preparatu, którywłasnie wydobywa głębię koloru kamienia i co najważniejsze nie daje powłoki lakieru tak jak delfin. Jak nadal jesteś zainteresowana to podam nazwę tego specyfiku (musiałbym pojechać na budowę).

Marlena, ja jestem zainteresowana, poproszę o nazwę preparatu :D

I jeszcze jedno, jak wygląda ten kamień indyjski, masz może jakieś zdjęcia. A może już gotowy kominek :roll:

Pozdrawiam

• 1 year później...

to zależy co wykańczasz

jako dodatki są super,

niestety mają też minusy - granitu nie ma w jasnych kolorach, a marmur chłonie wszystkie plamy i bardzo trudno utrzymać go w dobrym stanie - w związku z czym raczej nie nadaje się do pomieszczeń eksploatowanych przy jedzeniu/przygotowywaniu posiłków

moim zdaniem obecnie na rynku najlepsze są kamienie z dodatkiem specjalnych żywic, które je zabezpieczają - niestety ceny są dość wygórowane

Hej:-) Ilość postów 666:-)

No więc.... Co do piaskowca. Ja przepadam za piaskowcem, często jeździmy do Kazimierza Dolnego i tam czy stare, czy nowe elewacje w piaskowcu wygladają BOSKO.

- podeslij jakieś fotki

- skąd zamawiasz?

- jak drogo wychodzi taka impreza?

Pozdrawiam,my się wahamy między cegłą ręcznie formowaną i właśnie piaskowcem.

Hej:-) Ilość postów 666:-)

No więc.... Co do piaskowca. Ja przepadam za piaskowcem, często jeździmy do Kazimierza Dolnego i tam czy stare, czy nowe elewacje w piaskowcu wygladają BOSKO.

- podeslij jakieś fotki

- skąd zamawiasz?

- jak drogo wychodzi taka impreza?

Pozdrawiam,my się wahamy między cegłą ręcznie formowaną i właśnie piaskowcem.

Kilka zdjęć ( jeszcze w fazie realizacji ) w moim albumie zmagań :lol:

Zamawiany był, nie pamiętam dokładnie, bo pojechaliśmy na wycieczkę krajoznawczą specjalnie po niego; gdzieś koło Kielc. Koszt za całą "patelnię" 6tys. - powinno wystarczyć na całe ogrodzenie, podmurówkę, komin i jedną ścianę w domu.

Na ogrodzeniu układany jest w sposób celowo chaotyczny. W domu planujemy troszkę go "ujarzmić"...

Pozdrawiam

Co sądzicie o wykorzystaniu kamienia naturalnego w wykończeniu mieszkania lub domu?

Posiadam również blaty z kamienia i na pewno nie impregnuje się tłuszczem. Od tłuszczu trzeba ten blat chronić. Polecam środki z polskiej firmy Novol sa bardzo dobre i niedrogie. O impregnacji dowiedziałem się z portalu o kamieniu twojkamieniarz.pl

A tak wogóle polecam ten portal można się dużo dowiedzieć praktycznych rad.

Ja akurat myślę, że ty myślisz, że tutaj jest stado debili, którzy nie zauważą, że to nic innego jak reklama własnej firmy!!!

A można było napisać - mam...., polecam....., zapraszam.

Tyle w temacie!