Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

NATURALNY KAMIEŃ we wnetrzach - opinie, inspiracje, realizacja, montaż

Ew-ka

W moim domu kamień naturalny znajduję w formie:  

73 użytkowników zagłosowało

1. 1. W moim domu kamień naturalny znajduję w formie:

Recommended Posts

• Odpowiedzi 201
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U mnie kominek czeka na obudowę, wybórł padł na trawertyn. Na razie brak czasu i sprawdzonego wykonawcy powodują, że kominek stoi obudowany GK i czeka... :oops:

Witam

Ja też poszukuje sprawdzonej ekipy kominkowej. Znalazłem taki oto temat http://forum.muratordom.pl/firma-komink-i-ikominy,t150479.htm?highlight=kominkiikominy i czekam na więcej opini.

i navona jako blat w kuchni

Wow, masz trawertyn w kuchni? Mi wszyscy producenci odradzali, bo to jest jeszcze miększe niż zwykły marmur i plamy tłuste i kwasowe nie do wywabienia... :o

U Ciebie się sprawdza? Użytkujesz już?

użytkuję,

jeszcze go nie zaipregnowałam :-?

ale nie moge narzekać

rzeczywiście plamy z wina czy herbaty pozostawione na noc cięzko schodza, ale schodzą

jeśli przemywam go na bieżąco - zupełnie nic się nie dzieje

po zaimpregnowaniu bedzie jeszcze łatwiej :)

pozdrawiam

co zrobić żeby kamień w domu wyglądał jak mokry widac było wyraźnie jego kolor czy jest jakiś środek chemiczny?

Oczywiście że jest! Impregnat.

Są dwa rodzaje impregnatów. Pierwszy to taki "normalny" Czyli zabezpieczający nam kamień. Drugi to właśnie zabezpieczający i wydobywający kolor z kamienienia, dający efekt "mokrego kamienia"

Pozdrawiam

mam pytanie jak się nazywa ten drugi impregnat?

Oczywiście że jest! Impregnat.

Są dwa rodzaje impregnatów. Pierwszy to taki "normalny" Czyli zabezpieczający nam kamień. Drugi to właśnie zabezpieczający i wydobywający kolor z kamienienia, dający efekt "mokrego kamienia"

Pozdrawiam

Wow, masz trawertyn w kuchni? Mi wszyscy producenci odradzali, bo to jest jeszcze miększe niż zwykły marmur i plamy tłuste i kwasowe nie do wywabienia... :o

użytkuję,

ale nie moge narzekać

rzeczywiście plamy z wina czy herbaty pozostawione na noc cięzko schodza, ale schodzą

pozdrawiam

Super.

A żywicowany czy szpachlowany? Bo podejrzewam że nie "dziurawy"? :lol:

Fooooootek się domagam! :p

użytkuję,

ale nie moge narzekać

pozdrawiam

Super.

A żywicowany czy szpachlowany? Bo podejrzewam że nie "dziurawy"? :lol:

Fooooootek się domagam! :p

trawertyn był żywicowany ale kamieniarz zeszlifował mi ta zywicę i blat jest matowy tylko dziurki w nim są zażywicowane i się lekko błyszczą

U nas będzie obudowa kominka z trawertynu classico - zywicowanego. :D

Zastanawiam się jeszcze nad zastosowaniem tego samego trawertynu na podłodze w kuchni i jadalni.

Nie wiem jeszcze jaki to mogłby być mniej wiecej koszt za m2... Może ktoś z Was się orientuje?

I czy to dobry materiał na podłogi na ogrzewanie podłogowe?

kładąc kamień na podłodze ogrzewanej jest jakaś zasada odnosnie fug ich wielkości ? ciekawi mnie jaki kamień jest dobry na podłogę (zdecydowanie musi być jasny) i jaka grubość tego kamienia (1-2 cm?) bardzo mi sie podoba naturalny kamień i dlatego idę w tym kierunku do nowego domku:) ostatnio zakochałem sie w marmurze choć jest miekki kto wie może sie na niego skuszę i jeszcze jedno pytanko jaki kamien na biegi schodów (ciemny obowiazkowo) fajnie gdyby mi ktoś odpowiedział na moje pytania dzieki