Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt HELIKE 2 pracownia DOBRE DOMY

Recommended Posts

• 3 months później...

to sa nowe projekty na stronie dobredomy wiec nie sadze, zeby ktos ten dom juz wybudował. Ja sama mam projekt domu z tej pracowni Proton1 i uwazam, ze projekty tej pracowni sa przemyslane i wychodza ze tak powiem w naturze na medal:):):)

Obnizenie kosztów- to zamiana okien z łukami na proste.

projekt fajny, mnie sie podoba

• 3 weeks później...

Witam pod koniec lutego zamówiłem projekt Helike III, czekam na dokumentacje.

Od początku niefart, muszę czekać 8 do 10 tygodni, ponieważ okazało się, że jest on w fazie projektowania, czego firma F&A nie ujęła na swojej stronie internetowej.

Na początek planuję dokonać kilka zmian w projekcie tak by dostosować go do moich potrzeb.

- podniesienie ścianki kolankowej o 1 pustak, co podniesie mi strych nad garażem gdzie planuję zrobić pokój lub łazienkę (proces decyzyjny trwa :))

- zlikwiduję wyjście z gabinetu na ogród, wystawie okno

- przesunę kominek bardziej do ściany salonu tak by nie stanowił niejako kolumny (tak jak jest to teraz) i skieruje go bardziej w kierunku salonu a nie wykuszu

- wydłużę też garaż, zamierzam tam zainstalować piece, odkurzacz centralny i ewentualne inne urządzenia, ale to jeszcze do przemyślenia.

- dołożę również okno na obecnym strychu,

po za tym nadal będę kąbinował.

pytanie do ZYCV

czy twoim zdaniem nie jest za mały solon???

Szczególnie szerokość 4,07 m

w pokazanym rzucie to jak usatwisz meble to "siedzisz na telewizorze"

My tez wybieramy ten projekt, ale chce porzerzyć salon, zrównac go z wykuszem.(brak balkoniku)

Oraz zastanawiam sie na likwidacja jeszce jedngo balkonu.

Balkon to mostek cieplny.

Helike 3 jest w fazie projektowania m.i.n będzie miał 2 - stanowiskowy garaż.

Pozdrawiam

Dużo zaokrągleń co podraża koszty budowy.

Kominek trochę nie w salonie umiejscowiony. Ale takie centralne umiejscowienie z drugiej strony ułatwia grawitacyjne DGP

W kuchni brakuje spiżarni.

Można zrezygnować z wyjścia na ogród z pokoju/gabinetu na dole. Chyba nie często będzie uzytkowane a więcej kłopotu.

Nam również sie podoba ten projekt.Po zobaczeniu ponad 1000 projektów chyba tylko ten jest najbardziej odpowiedni.Byliśmy zainteresowani również projektami Orion II i Szmaragd ale po zobaczeniu w tych domów w realu okazało sie ze to jednak nie to.Pisałem już do pracowni F&A o przesłanie rysunków technicznych i zestawienie materiałów ale mieli tylko rysunki a zestawienie będzie dopiero pod koniec marca bo jest na ukończeniu.

czesc też mam projekt z dobrych domów i widze ,ze ten idealnie pasowałby na moja działke (mam wjazd od południa)

mam sugesttie niech Ci podadzą szerokosc salonu w najwęższym miejscu,bo jak ma mniej niż 4 metry to bedzie za wąsko.

my w swoim neptunie mamy salon na 27 m,nie powiedziałabym zeby był duży,ale ma 4 metrowe przejscie do holu i przez to wydaje sie wiekszy.

proponuje poszezyc otwór miedzy salonem i pokojem,bedzie wydawał sie wiekszy i przestronniejszy.

ja zrezygnowałabym z wykuszu i poszeżyła dom o metr,przy dwuspadowym dachu to żaden problem(ja mam czterospadowy)

w wykuszu z reguły umieszcza sie stół ,ale ty masz jadalnie przy kuchni.Takie rozwiazanie jest o wiele lepsze według mnie oczywiscie.A na 24 metrach jak wpakujesz tam duży stół to bedzie wygladało jakbys chciała wszystko tam upchac na siłe.

ogólnie projekt mi sie podoba ,ma prosta bryłe i to jego zaleta .Pozdrawiam i powodzenia

Myślę, że nie, przynajmniej jak na nasze potrzeby, otwarta przestrzeń z jadalnią faktycznie i optycznie go powiększy, ale powiem szczerze, że jest to temat do przemyślenia. Jednak wykuszu bym nie likwidował, raczej wydłużył ścianę.

Myślę, że to właśnie te wykusze dają taki wygląd temu projektowi.

Projekt zamówiony przez nas to Helike III.

Natomiast mój kolega właśnie rozpoczyna budowę Oriona II, sąsiad z działki obok :)

Z tego co wiem inni jeszcze kilka osób zastanawia się nad domami z tej firmy, przynajmniej powstające osiedle będzie miało podobna linie architektoniczną :)

Bierzemy pod uwagę zlikwidowanie balkonu od frontu.

• 2 weeks później...

Pytanie do Luka80, czy jesteś jakoś powiązany z biurem F&A?

Projektu wciąż nie mam.

Wizualizacja fajna, jednak jak już pisałem zrobię kilka przeróbek, ten kominek w środku, jako filar nie odpowiada mi, przesuną go w prawo do ściany i skieruję jego front w kierunku salonu.

Po kilku dniach przemyslen wyboru projektu (helikeII czy granat) i konsultacji z naszym wykonawca zdecydowalismy sie, ze wybierzemy jednak projekt granat, chyba bardziej praktyczny. Choc helike nie ukrywam tez nam sie bardzo podobal.

Pozdrawiam. Zycze szybko wznoszonych murow.

Pytanie do Luka80, czy jesteś jakoś powiązany z biurem F&A?

nie jestem powiązany w żaden sposób z biurem projektowym

znalazłem bardzo podobny projekt z tego biura z małymi przeróbkami salony i kuchni, jak dla mnie na plus, bardziej odpowiada nam to ułorzenie

http://www.dobredomy.pl/?id_project=143

http://luka.kei.pl/av/amb.jpg