Leming 12.03.2008 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Pomóżcie. Może ktoś się orientuje ile waży 1 metr sześcienny jastrychu. lub metr kwadratowy grubości 6 cm. Z góry dzięki Leming Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 12.03.2008 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 mi kiedyś tutejszy spec od jastrychów (Janzar) doradził że taki z miksokreta waży tyle ile zwykły beton czyli 2.600kg/m3 a pytałem bo mój wykonawca chciał mnie naciąć na dodatkową kasę bo wg niego jastrych jest lżejszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 13.03.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 KaiM napisał: mi kiedyś tutejszy spec od jastrychów (Janzar) doradził że taki z miksokreta waży tyle ile zwykły beton czyli 2.600kg/m3 a pytałem bo mój wykonawca chciał mnie naciąć na dodatkową kasę bo wg niego jastrych jest lżejszy Chyba z tym 2600 trochę przesadził, jakieś 2300 kg (w trakcie układania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leming 13.03.2008 09:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 To jakieś 143 kilo na metr kwadrat. A czy jest coś lżejszego co można położyć zamiast jastrychu? Mam strop 150 kN/mkw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 13.03.2008 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Leming napisał: To jakieś 143 kilo na metr kwadrat. A czy jest coś lżejszego co można położyć zamiast jastrychu? Mam strop 150 kN/mkw Coś pokreciłes chyba 150kN/m2 ? Czy 1,5kN/m2 - tyle jest normowe obciążenie dla budynków mieszkalnych 150kN/m2 to jeszcze nie słyszałem zeby ktos taki strop robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 13.03.2008 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Leming napisał: To jakieś 143 kilo na metr kwadrat. A czy jest coś lżejszego co można położyć zamiast jastrychu? Mam strop 150 kN/mkw 1,5 kN/m2 to jest obciążenie użytkowe zmienne ! Jastrych jest obciążeniem stałym! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leming 13.03.2008 17:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 No faktycznie Geno masz racje. Mam strop teriva 4,0/1 o rozpiętości belek 6 metrów i jak sobie pomyśle o ilosci tych pręcików w tych belkach i tym jastrychu co ma na niego przyjść to ciary mnie przechodzą. Zwłaszcza jak się stanie pod nim. Dodatkowo na tym stropie będą dwie ścianki działowe. I chciałbym tam umieścić ogrzewanie podłogowe. Nie wiem czy to dobry pomysł i czy to za bardzo nie obciąży tego stropu. Nie chciałbym żeby sie ugiął, a co dopiero spadł z tym wszystkim Może tylko mam zbędnego stracha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 13.03.2008 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Całe ogrzewanie podłogowe da mniejsze obciążenie, niż czterech chłopa stojących obok siebie, albo niż pianino.Nie wspomnę o wannie (200l = 200kg).Tak więc chyba niepotrzebnie się obawiasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 13.03.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Leming napisał: No faktycznie Geno masz racje. Mam strop teriva 4,0/1 o rozpiętości belek 6 metrów i jak sobie pomyśle o ilosci tych pręcików w tych belkach i tym jastrychu co ma na niego przyjść to ciary mnie przechodzą. Zwłaszcza jak się stanie pod nim. Dodatkowo na tym stropie będą dwie ścianki działowe. I chciałbym tam umieścić ogrzewanie podłogowe. Nie wiem czy to dobry pomysł i czy to za bardzo nie obciąży tego stropu. Nie chciałbym żeby sie ugiął, a co dopiero spadł z tym wszystkim Może tylko mam zbędnego stracha. Teriva oprócz obciążeń użytkowych ma jak inne stropy, przewidziane obciążenia stałe w tym warstwy wykończenioe. Don't worry, be happy. http://stropy.webpark.pl/teriva.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leming 14.03.2008 08:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 No z tej tabelki wynika że Don't worry, be happy. Ale czy to nie jest tak że masa czyli siła razy ramie. że to 150 kilo przy ścianie to nie to samo co 150 kilo na środku stropu? Jak to jest że strop ma powiedzmy 3 metry i znosi takie same obciążenie jak 6-cio metrowy. Pytam z czystej ciekawości. Może mi to ktoś sklarować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 14.03.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Leming napisał: No z tej tabelki wynika że Don't worry, be happy. Ale czy to nie jest tak że masa czyli siła razy ramie. że to 150 kilo przy ścianie to nie to samo co 150 kilo na środku stropu? Jak to jest że strop ma powiedzmy 3 metry i znosi takie same obciążenie jak 6-cio metrowy. Pytam z czystej ciekawości. Może mi to ktoś sklarować? nie bedąc konstruktorem moge odpowiedziec ze dlatego sa podane max rospietosci i napewno obciązenia sa podawane dla najmniej korzystnych warunków pracy stropu (oczywiscie w założeniu ze wykonane zgodnie z technolgia i warunkami brzegowymi) rozpietosc, żebra rozdzielcze etc ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.03.2008 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Leming napisał: No z tej tabelki wynika że Don't worry, be happy. Ale czy to nie jest tak że masa czyli siła razy ramie. że to 150 kilo przy ścianie to nie to samo co 150 kilo na środku stropu? Jak to jest że strop ma powiedzmy 3 metry i znosi takie same obciążenie jak 6-cio metrowy. Pytam z czystej ciekawości. Może mi to ktoś sklarować? Tym nie musisz się martwić, tego nie liczą ułomki spod budki z piwem. Sprawdzenie jest na najbardziej niekorzystny schemat statyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janzar 14.03.2008 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Geno napisał: KaiM napisał: mi kiedyś tutejszy spec od jastrychów (Janzar) doradził że taki z miksokreta waży tyle ile zwykły beton czyli 2.600kg/m3 a pytałem bo mój wykonawca chciał mnie naciąć na dodatkową kasę bo wg niego jastrych jest lżejszy Chyba z tym 2600 trochę przesadził, jakieś 2300 kg (w trakcie układania). Waga jastrychu jest zależna od jego grubości ta powyżej to ok 7 cm a 6 cm to właśnie 2300 kg pozdrawiam JanZaremba http://images6.fotosik.pl/148/2714cae953c914eem.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leming 14.03.2008 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Tylko ze w naszej rzeczywistości to właśnie oni takie stropy wykonują. Najczęściej opierając belki bezpośrednio na ścianach lub podciągach. Ba! nawet opierają gary na ścianach bocznych .Czy to według ciebie jest ten najbardziej niekorzystny schemat statyczny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.03.2008 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 janzar napisał: Geno napisał: KaiM napisał: mi kiedyś tutejszy spec od jastrychów (Janzar) doradził że taki z miksokreta waży tyle ile zwykły beton czyli 2.600kg/m3 a pytałem bo mój wykonawca chciał mnie naciąć na dodatkową kasę bo wg niego jastrych jest lżejszy Chyba z tym 2600 trochę przesadził, jakieś 2300 kg (w trakcie układania). Waga jastrychu jest zależna od jego grubości ta powyżej to ok 7 cm a 6 cm to właśnie 2300 kg pozdrawiam JanZaremba http://images6.fotosik.pl/148/2714cae953c914eem.jpg Może się źle zrouzmieliśmy - ok. 2300 kg/m3. P.S. Ktoś mnie zaraz zbombarduje ze jadnostki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.03.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Leming napisał: Tylko ze w naszej rzeczywistości to właśnie oni takie stropy wykonują. Najczęściej opierając belki bezpośrednio na ścianach lub podciągach. Ba! nawet opierają gary na ścianach bocznych .Czy to według ciebie jest ten najbardziej niekorzystny schemat statyczny? Najbardziej niekorzystnt to taki w którym występują największe wartości sił wewnętrznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leming 14.03.2008 15:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Geno napisał: Leming napisał: Tylko ze w naszej rzeczywistości to właśnie oni takie stropy wykonują. Najczęściej opierając belki bezpośrednio na ścianach lub podciągach. Ba! nawet opierają gary na ścianach bocznych .Czy to według ciebie jest ten najbardziej niekorzystny schemat statyczny? Najbardziej niekorzystnt to taki w którym występują największe wartości sił wewnętrznych. Czyli te 4 kN to jest dla stropu o rozpiętości 7,2 metra , to dla takiego np o rozpiętości 5 metrów to będzie 5 kN, dla 3 metrowego to powiedzmy 7kN i im węziej tym lepiej . Dobrze pojmuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.03.2008 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Leming napisał: Geno napisał: Leming napisał: Tylko ze w naszej rzeczywistości to właśnie oni takie stropy wykonują. Najczęściej opierając belki bezpośrednio na ścianach lub podciągach. Ba! nawet opierają gary na ścianach bocznych .Czy to według ciebie jest ten najbardziej niekorzystny schemat statyczny? Najbardziej niekorzystnt to taki w którym występują największe wartości sił wewnętrznych. Czyli te 4 kN to jest dla stropu o rozpiętości 7,2 metra , to dla takiego np o rozpiętości 5 metrów to będzie 5 kN, dla 3 metrowego to powiedzmy 7kN i im węziej tym lepiej . Dobrze pojmuje? Jakie 4 kN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leming 14.03.2008 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 No tak na oko sumując wszystkie obciażenia. Chodzi mi o samo liczenie tych kN. masa własna konstrukcji :2,68 wartswy wykończeniowe :1,29 obciążenie ścianki działowej :0,75 obciążenie technologiczne :1,50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geno 14.03.2008 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Leming napisał: No tak na oko sumując wszystkie obciażenia. Chodzi mi o samo liczenie tych kN. masa własna konstrukcji :2,68 wartswy wykończeniowe :1,29 obciążenie ścianki działowej :0,75 obciążenie technologiczne :1,50 Te są w kN/m2 czyli may sumę: 6,22kN/m2 x rozstaw belek np. 0,6 m i mamy obciążenie równomiernie rozłożone równe 3,732 kN/m i teraz sobie sprawdzamy najbardziej niekorzystne np. rozłożone na całej powierzchnii czy może na fragmencie itd. W szczególnych przypadkach itsnieją jescze kombinacje w ramach poszczególnych warstw. http://www.stropy-teriva.bielsko.pl/zasady.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts