Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile waży jastrych

Recommended Posts

KaiM napisał:
mi kiedyś tutejszy spec od jastrychów (Janzar) doradził że taki z miksokreta waży tyle ile zwykły beton czyli 2.600kg/m3

a pytałem bo mój wykonawca chciał mnie naciąć na dodatkową kasę bo wg niego jastrych jest lżejszy

Chyba z tym 2600 trochę przesadził, jakieś 2300 kg (w trakcie układania).

Leming napisał:
To jakieś 143 kilo na metr kwadrat. A czy jest coś lżejszego co można położyć zamiast jastrychu? Mam strop 150 kN/mkw

Coś pokreciłes chyba

150kN/m2 ? Czy 1,5kN/m2 - tyle jest normowe obciążenie dla budynków mieszkalnych

150kN/m2 to jeszcze nie słyszałem zeby ktos taki strop robił.

No faktycznie Geno masz racje. Mam strop teriva 4,0/1 o rozpiętości belek 6 metrów i jak sobie pomyśle o ilosci tych pręcików w tych belkach i tym jastrychu co ma na niego przyjść to ciary mnie przechodzą. Zwłaszcza jak się stanie pod nim. Dodatkowo na tym stropie będą dwie ścianki działowe. I chciałbym tam umieścić ogrzewanie podłogowe. Nie wiem czy to dobry pomysł i czy to za bardzo nie obciąży tego stropu. Nie chciałbym żeby sie ugiął, a co dopiero spadł z tym wszystkim :o Może tylko mam zbędnego stracha.

Leming napisał:
No faktycznie Geno masz racje. Mam strop teriva 4,0/1 o rozpiętości belek 6 metrów i jak sobie pomyśle o ilosci tych pręcików w tych belkach i tym jastrychu co ma na niego przyjść to ciary mnie przechodzą. Zwłaszcza jak się stanie pod nim. Dodatkowo na tym stropie będą dwie ścianki działowe. I chciałbym tam umieścić ogrzewanie podłogowe. Nie wiem czy to dobry pomysł i czy to za bardzo nie obciąży tego stropu. Nie chciałbym żeby sie ugiął, a co dopiero spadł z tym wszystkim :o Może tylko mam zbędnego stracha.

Teriva oprócz obciążeń użytkowych ma jak inne stropy, przewidziane obciążenia stałe w tym warstwy wykończenioe. Don't worry, be happy.

http://stropy.webpark.pl/teriva.htm

No z tej tabelki wynika że Don't worry, be happy. Ale czy to nie jest tak że masa czyli siła razy ramie. że to 150 kilo przy ścianie to nie to samo co 150 kilo na środku stropu? Jak to jest że strop ma powiedzmy 3 metry i znosi takie same obciążenie jak 6-cio metrowy. Pytam z czystej ciekawości. Może mi to ktoś sklarować?

Leming napisał:
No z tej tabelki wynika że Don't worry, be happy. Ale czy to nie jest tak że masa czyli siła razy ramie. że to 150 kilo przy ścianie to nie to samo co 150 kilo na środku stropu? Jak to jest że strop ma powiedzmy 3 metry i znosi takie same obciążenie jak 6-cio metrowy. Pytam z czystej ciekawości. Może mi to ktoś sklarować?

nie bedąc konstruktorem moge odpowiedziec ze dlatego sa podane max rospietosci ;) i napewno obciązenia sa podawane dla najmniej korzystnych warunków pracy stropu (oczywiscie w założeniu ze wykonane zgodnie z technolgia i warunkami brzegowymi) rozpietosc, żebra rozdzielcze etc ...

Leming napisał:

Tym nie musisz się martwić, tego nie liczą ułomki spod budki z piwem. Sprawdzenie jest na najbardziej niekorzystny schemat statyczny.

Geno napisał:
  KaiM napisał:
mi kiedyś tutejszy spec od jastrychów (Janzar) doradził że taki z miksokreta waży tyle ile zwykły beton czyli 2.600kg/m3

a pytałem bo mój wykonawca chciał mnie naciąć na dodatkową kasę bo wg niego jastrych jest lżejszy

Waga jastrychu jest zależna od jego grubości ta powyżej to ok 7 cm a

6 cm to właśnie 2300 kg

pozdrawiam

JanZaremba

http://images6.fotosik.pl/148/2714cae953c914eem.jpg

Tylko ze w naszej rzeczywistości to właśnie oni takie stropy wykonują. Najczęściej opierając belki bezpośrednio na ścianach lub podciągach. Ba! nawet opierają gary na ścianach bocznych .Czy to według ciebie jest ten najbardziej niekorzystny schemat statyczny?

janzar napisał:
  Geno napisał:
  KaiM napisał:

Waga jastrychu jest zależna od jego grubości ta powyżej to ok 7 cm a

6 cm to właśnie 2300 kg

pozdrawiam

JanZaremba

http://images6.fotosik.pl/148/2714cae953c914eem.jpg

Może się źle zrouzmieliśmy - ok. 2300 kg/m3.

P.S. Ktoś mnie zaraz zbombarduje ze jadnostki :)

Leming napisał:
Tylko ze w naszej rzeczywistości to właśnie oni takie stropy wykonują. Najczęściej opierając belki bezpośrednio na ścianach lub podciągach. Ba! nawet opierają gary na ścianach bocznych .Czy to według ciebie jest ten najbardziej niekorzystny schemat statyczny?

Najbardziej niekorzystnt to taki w którym występują największe wartości sił wewnętrznych.

Geno napisał:
  Leming napisał:

Najbardziej niekorzystnt to taki w którym występują największe wartości sił wewnętrznych.

Czyli te 4 kN to jest dla stropu o rozpiętości 7,2 metra , to dla takiego np o rozpiętości 5 metrów to będzie 5 kN, dla 3 metrowego to powiedzmy 7kN i im węziej tym lepiej . Dobrze pojmuje?

Leming napisał:
  Geno napisał:
  Leming napisał:

Czyli te 4 kN to jest dla stropu o rozpiętości 7,2 metra , to dla takiego np o rozpiętości 5 metrów to będzie 5 kN, dla 3 metrowego to powiedzmy 7kN i im węziej tym lepiej . Dobrze pojmuje?

Jakie 4 kN?

Leming napisał:
No tak na oko sumując wszystkie obciażenia. Chodzi mi o samo liczenie tych kN.

masa własna konstrukcji :2,68

wartswy wykończeniowe :1,29

obciążenie ścianki działowej :0,75

obciążenie technologiczne :1,50

Te są w kN/m2 czyli may sumę: 6,22kN/m2 x rozstaw belek np. 0,6 m i mamy obciążenie równomiernie rozłożone równe 3,732 kN/m i teraz sobie sprawdzamy najbardziej niekorzystne np. rozłożone na całej powierzchnii czy może na fragmencie itd. W szczególnych przypadkach itsnieją jescze kombinacje w ramach poszczególnych warstw.

http://www.stropy-teriva.bielsko.pl/zasady.html