Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Nastkowych zmagań.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 301
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam :)

Takie moje spostrzeżenie... czy wieniec w garażu, nie powinien być trochę niżej niż pozostała część budynku?

U mnie wykonawca tak się zapędził, że - ale dopiero po mojej interwencji - musiał skuwać aż dwie warstwy bloczków - wyszła tego dobra paleta materiału.

Pozdrowionka i powodzenia 8)

Witam :)

Takie moje spostrzeżenie... czy wieniec w garażu, nie powinien być trochę niżej niż pozostała część budynku?

U mnie wykonawca tak się zapędził, że - ale dopiero po mojej interwencji - musiał skuwać aż dwie warstwy bloczków - wyszła tego dobra paleta materiału.

Pozdrowionka i powodzenia 8)

Dzięki andreassi - masz rację. To teraz już mam giga doła budowlanego. K..wa mać, czy cokolwiek może pójść zgodnie z planem?

Murarz zaklął i zaproponował podwyższenie całego domu poza tym wieńcem o 24 cm - oczywiście najprościej bo dodatkowy materiał i robotę, którą wykona kto inny zapłaci ten łoś inwestor. I do okien połaciowych będzie wchodził na taboret.

Kierbud teraz na wyjeździe i nie ma przed sobą projektu i proponuje zmniejszenie nachylenia dachu nad garażem.

Rozwiązanie znajdzie pewnie cieśla, ale dzisiaj nie podnosi telefonu.

A ja myślałem, że siwizna to tylko od pracy i małżeństwa przychodzi ... Naiwniak...

Jeśli mnie jutro nie będzie to znaczy, że popełniłem sepuku poprzez nadzianie się na kotwy pod murłatę nad garażem.

Brak mi słów ...

Pozdrav

Trabik, normalnie nóż się w kieszeni otwiera, jak się patrzy na te fuszerki... Masakra normalnie.

Polecałam ci mojego pana Mitułę? On grasuje w okolicy, ma zalewać jakoś jakieś stropy, to może znajdzie chwilkę, żeby ci podciągnąć to do więźby. Jak chcesz, to go ponamawiam. Kwestia tylko jaką ceną rzuci:(

Trzymajcie się!

Witam ponownie.

My mięliśmy non stop problemy z wykonawcą, w moich postach to widać.

W sumie to byłem bardzo zadowolony, póki tego garażu nie sknocili, spostrzegłem dopiero jak przybili szalunki, że to jakoś inaczej powinno być, że za wysoko.

No i wtedy się zaczęło. Po prostu zacząłem czytać ten projekt. Mimo to mam widoczny podciąg w salonie, a okno na klatce schodowej to porawiali 3 razy, ( m.in. wieniec przecinali i podnosili okno do wieńca pod murłatą).

Jak pojawiali się na budowie to dzień wcześniej już byłem chory na samą myśl.

Mimo wszelkich starań i wertowania stron i tak wszystkiego nie dopilnowałem, po prostu się nie da, to oni powinni się na tym znać, a nie ja.

Ja miałem ten plus, że w porę zauważyłem i tą skutą paletę odliczyłem (już klej tak chwycił, że tylko gruz po skuciu został, jakieś 510 zeta).

Najmniej kosztowne to może się okazać skucie tego wszystkiego, koszt to ten beton na wieniec, zbrojenie no i zmarnowana cegła, chyba że coś przeżyje, kotwy odzyskasz. No i nie zapomnij obniżyć bramy garażowej. Posadzka w garażu też jest niżej niż w pozostałych pomieszczeniach.

Powodzenia, trzymam kciuki.

Nie wiem jak u was, ale u mnie posadzka w garażu jest na tym samym poziomie co reszta, tylko w garażu nie dawałem styropianu i po wylaniu wyszło 5 cm nad poziom fundanentu. Dokładnie to mam zrobiony ten schodek przy drzwiach normalnie jak dom , za schodkiem obniżyłem do 5 cm, a po jakichś 2 m bez styropianu. I na to piękna wylewka z dużym spadem.

Odnośnie tego wieńca to rzeczywiście jest teraz kicha, ciężko będzie to sensownie naprawić. A gdzie kier budowy ? się pytam, chyba masz atrapę, przecież przed zalaniem stropu kierownik musi wyrazić zgodę i dokonać wpisu w dzienniku. Jego możesz pociągnąć do odpowiedzialności :o :)

Hejka, grunt to nie panikować a szukać rozwiązania.

Witaj naLeśniku - święta racja! Trudniej z realizacją tego postulatu, bo jak sobie o tych psich juchach pomyślę, to ...

Widzę, że stawiasz się w znanej mi okolicy - swoje życie pracownika najemnego rozpocząłem w pobliskim miasteczku.

Pozdrav

• 2 weeks później...
Trabi Ty zdolniacha jestes z tym tarasem, sam wlasnymi rencami???? :roll: :roll: :roll:

A nie wyglądam, prawda ??

Może jutro przyjedzie betoniarz zalać moje dzieło. Jeszcze tylko się nauczę murować i drugi dom postawię bez pomocy patafianów, hehe...

Teraz zaczynam walkę z dachem i zaczynam myśleć o oknach i elektryce.

Pozdrav

trabi,

cieszę się, że wreszcie ruszyłeś do przodu! Trzymaj tak dalej :lol:

Taki jest plan ;-)

Ja za to monitorowałem Wasze budowanie w przelocie do Świdnicy, ale coś ostatnio rzadko jeżdżę.

Ostatnio nawet w pobliskim kominkowie byłem - Pan sprzedający dość specyficzny (delikatnie rzecz ujmując) dał mi do zrozumienia żem bałwan i chociaż mam jakieś przemyślenia co do kominka to jak przyjdziemy do niego na dłużej to na pewno zmienimy zdanie (mówił to nie wiedząc co mamy w planie).

Się zobaczy.

Ja za to trzymię kciuki za tę górę ziemi i Twoje odciski (będą na 100%).

Aaa - niedawno przypi... sobie w paznokcia to pośród mocnych słów i syczenia pomyślałem sobie o Tobie. Mi na szczęście po 3 dniach palec wrócił do użytkowania, ale było średniacko w pierwszych chwilach.

Pozdrav

Witam po urlopie :)

Nie wiem, czy nie spowoduję kolejnego doła, ale w ścianie z balkonem nie widzę filara betonowego łączącego podciąg z filarem przy kominie. Chyba, że zastosowałeś jakieś rozwiązanie którego nie widać na zdjęciu.

U mnie już konczą brukowanie. to wkrótce wkleję jakieś fotki :lol:

Trzymam kciuki