profus 12.03.2008 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Właśnie wstawili mi nową szybę do wybitego okna. Na szybach są naklejki z parametrami, wymiarami itp itd. Jest też informacja że jest to strona wewnętrzna. I tu pojawia się problem bo wstawili mi odwrotnie czyli naklejką na zewnątrz. OK można przełożyć szybę ale moje pytanie jest takie:Dlaczego akurat tamta strona szyby ma być wewnątrz? Co by było gdy tego nie przełożyć (majster może przecież przełożyć naklejkę i powie że przełożył szybę)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phum2 13.03.2008 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Witam, nie przelozy tak latfo naklejki bo masz jeszcze na ramie nadruk z data i parametrami. A strona wewnatrz/ zewnatrz ma do czynienia z jakoscia szyby i wspolczynnikiem przenikania ciepla. Pozdr. tm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bwojtek 13.03.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Jeżeli nie jest to jakaś szyba specjalna (np. antywłamaniowa) a zwykła U=1,0-1,1 to nie ma w zasadzie żadnego znaczenia praktycznego jak się ją zamontuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 13.03.2008 09:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Jest to szyba zwykła podwójna o współczynniku U=1,0.Czyli nie ma znaczenia, która strona jest wewnętrzna lub zewnętrzna ? Chce się upewnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 13.03.2008 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Ma znaczenie.Szyba zespolona, to dwie szyby z których pierwsza (ta od strony mieszkania) posiada naniesionąpróżniowo cienką warstwę niskoemisyjną, zwykle są to tlenki metali. Warstwa ma odbijać ciepłoz pomieszczenia w kierunku do wewnątrz, dlatego powinna być ustawiona "do mieszkania". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 13.03.2008 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 no to trzeba przełożyć. Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 13.03.2008 11:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Właśnie sprawdziłem na stronie producenta Press-Glass. Ma znaczenie bo ta wewnętrzna ma powłokę tak jak pisze Last Rico Zespolenie ciepłochronne jednokomorowe składa się z dwóch szyb, z których jedna to szyba typu Thermofloat z niewidoczną warstwą kombinacji metali szlachetnych (tzw. powłoką niskoemisyjną). Cienka, niewidoczna dla oka warstwa przepuszcza światło i energię słoneczną do wnętrza, równocześnie zapobiegając przenikaniu ciepła z pomieszczenia na zewnątrz. W przestrzeni między szybami znajduje się gaz szlachetny, dodatkowo obniżający współczynnik przenikania ciepła Ug. http://www.press-glas.com/nasze_szklo/funkcje/energooszczednosc_i_termoizolacja/szkl_cieplochronne/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bladyy78 13.03.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 o kurcze to nawet nie wiedziałem o tym u mnie podczas reklamacji już praktycznie w każdym oknie wyciągali szyby i skąd ja mam teraz wiedzieć że są założone odpowiednią strona jest jakieś oznaczenie na szybie która stroną ma być ta szyba włożona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 13.03.2008 21:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Dzisiaj byłem u producenta i zapytałem w dziale technologicznym : Jak rozpoznać która strona jest wewnętrzną. Pani odpowiedziała: szyba powinna być zamontowana tak by od wewnątrz można było normalnie (tzn nie do góry nogami) przeczytać nadruk na ramie pomiędzy szybami. Dotyczy to szyb normalnych u mnie o współczynniku 1,0. Po chwili dodała, że już teraz to nie ma większego znaczenia bo na szkoleniach z huty mówią, że teraz już mają inną technologię (może 2 lata) i strona nie ma znaczenia. Ja kazałem odwrócić szybę bo jednak była wstawiona odwrotnie choć majster mówił, że on tylko naklejkę zmienił przy montażu . Producent jednak ma naklejki, która to strona wewnętrzna i na stronie też tak ma napisane (cytowałem wcześniej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 13.03.2008 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 zapal zapalniczkę i obserwuj z boku odbity w szybie płomień będą dwie pary płomyczków - pierwsza dla pierwszej szyby od strony zapalniczki druga od drugiej tam gdzie odbity płomień będzie miał inne zabarwienie tam jest napylona warstwa metali proste jak konstrukcja cepa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ben7 13.03.2008 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 powierzchnia szyby z napylonymi tlenkami przewodzi prąd, można sprawdzić używając płaskiej baterii z rezystorem i diodą LED-najprostrza i najszybsza metoda stosowana w firmach, gdzie obrabiają takie szyby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 14.03.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Jareko, jesteś genialny ! Proste badanie i to działa :D A ja kombinowałem z lusterkami, pryzmatem i źródłem żeby koledze coś odpisać, a tu masz... I do kolegi Ben7, problem będzie z włożeniem tam przewodów, bo warstwa niskoemisyjna jest nakładana od wewnętrznej strony szyby, czyli jest pomiędzy szybami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jareko 14.03.2008 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Jareko, jesteś genialny ! Proste badanie i to działa :D A ja kombinowałem z lusterkami, pryzmatem i źródłem żeby koledze coś odpisać, a tu masz... I do kolegi Ben7, problem będzie z włożeniem tam przewodów, bo warstwa niskoemisyjna jest nakładana od wewnętrznej strony szyby, czyli jest pomiędzy szybami wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniu ryniu 14.03.2008 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 No ale , z ktorej strony jest szyba z warstwa cieplochronna nie ma znaczenia dla wsp. pakietu , naklejke daja po to by w 2 kwaterowych oknach sie nie pomylic bo odcien bedzie inny patrzac na slonce , gdyz inaczej odbija sie swiatlo z kazdej strony pakietu , ale jesli chodzi w parametry cieplne i akustyczne to nie ma zadnego znaczenia z ktorej strony jest powloka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Last Rico 14.03.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 A ja myślę że ma znaczenie. Chodzi o to że w przypadku prawidłowego montażu szyb ta z warstwą znajduje się od strony mieszkania, zatem ciepło jest odbijane już od tej pierwszej szyby spowrotem na mieszkanie. Jeśli ustawimy ją jako drugą, czyli od zewnątrz, to ciepło będzie musiało przechodzić przez pierwszą szybę, oraz przez wypełnienie gazowe zanim ulegnie odbiciu. Takie przechodzenie ciepła przez powietrze czy argon, musi go podgrzewać, a trzeba pamiętać że gaz styka się całą powierzchnią z szybą zimną i będzie jej to ciepło oddawać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miniu ryniu 15.03.2008 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Nie ma znaczenia i nie jest to wynikiem moich przemyslen tylko taka dostalem odpowiedz jakis czas temu od duzej firmy produkujacej pakiety szybowe.Naklejka ma znaczenie tylko w oknach wielokwaterowych ( odcien). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts