Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DYLEMAT: ocieplać ściane pomiędzy domem a garażem?

Recommended Posts

Raczej powinno się ocieplić, chyba, że garaż przylega do pomiesczeń gospodarczych - kotłownia, spiżarka, słabiej ogrzewany wiatrołap, a nie mieszkalne. Zalezy to też od parametrów materiału na ściany - ja nie mam takich dylematów, bo buduję jednowarstwowo z Ytonga. Ale garaż w projekcie z bloczków 24 cm zrobiliśmy jednak z 36,5. Koszt ocieplenia tej ściany na etapie budowy jest minimalny, natomiast jakieś straty ciepła moga być przy nie ocieplonej, na pewno nie jakieś ogromne - ale dobre samopoczucie związane z zastosowaniem się do zaleceń energooszczędności - bezcenne ! :wink: :lol:

Wcale nie koniecznie ocieplać

tzn jak garaż nieogrzewany to ocieplać na 100%

jak ogrzewany - to jak wspomniałem wczesniej - zalezy - mozemy garaz ogrzewac poprzez 'straty z pomieszczen przyległych' lub wiekszy grzejnik - zalezy tez jaka temperature chcemy utrzymac w garazu +5 , +10 ...

nie mniej jak chemy izolowac/nieizolowac ta sciane i garaz ogrzewac - musi byc to wiadome na etapie onlcizenia star ciepła w pomieszczniach i doboru grzejnikow ;)

pozdrawiam

Piotrek

Garaż będzie ocieplany - grzejnik. Większość z Was radzi ocieplać... bo sami ocieplają, gdyż mają nieogrzewane garaże...

A jeśli będzie ogrzewany, to niekoniecznie trzeba ocieplać...

Ja się tylko zastanawiam nad stratami ciepła z domu...

Ja chociaż mam ogrzewany garaż i tak ociepliłem 5cm styropianem, różnie to bywa z tym ogrzewaniem garażu :D :-? :wink:

Garaż będzie ocieplany - grzejnik. Większość z Was radzi ocieplać... bo sami ocieplają, gdyż mają nieogrzewane garaże...

Ja chociaż mam ogrzewany garaż i tak ociepliłem 5cm styropianem, różnie to bywa z tym ogrzewaniem garażu :D :-? :wink:

to w sumie dopłaciłeś do styropianu :) a jak garaz ogrzewany to trzeba uzywac ew tylko przeciwzamrozeniowo - bo szkoda uszkodzic instalacje grzejniczkiem w garazu ;)

to w sumie dopłaciłeś do styropianu :) a jak garaz ogrzewany to trzeba uzywac ew tylko przeciwzamrozeniowo - bo szkoda uszkodzic instalacje grzejniczkiem w garazu ;)

Mówiąc prawdę część ściany garażu dzieli łazienkę z prysznicem, wiadomo że w łazience jest około 25-28st a w garażu jest około połowy temperatury tzn. łazienkowej, chciałem ustrzec się od przypadkowego faktu skraplania się ściany od strony garażu podczas kąpieli, lub z czasem wilgoci czy tam pleśni. :D

Z tym ocieplaniem to już chyba jakieś wariactwo i całkowite pomieszanie pojęć.

Niedługo będziecie ocieplać każdą ściane wewnętrzną (tak na wszelki wypadek).

Ocieplać trzeba tylko ściany zewnętrzne, a ta między garażem i domem taka nie jest...... ale na wszelki wypadek.......

Pozdrawiam

Z tym ocieplaniem to już chyba jakieś wariactwo i całkowite pomieszanie pojęć.

Niedługo będziecie ocieplać każdą ściane wewnętrzną (tak na wszelki wypadek).

Ocieplać trzeba tylko ściany zewnętrzne, a ta między garażem i domem taka nie jest...... ale na wszelki wypadek.......

aktualnie mieszakm w domu, mój gabinet sąsiaduje ścianą z nieogrzewanym garażem. Ściana nie jest ocieplona , a od strony gabinetu jest na niej wilgoć.Dodam równiez , że gabinet jest okrutnie zimny. dom z zewnatrz ocieplony i w pozostałych pomieszczeniach jest sucho i ciepło. W budowanym domu więc ocieplan ściane między garażem a domem. Tak z doświadczenia.