buki75 12.03.2008 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 No właśnie. Mam taką sytuację, że mam garaż przy jednej ścianie, wejście z domu do garażu też jest. Kto ma taką sytuację? Ocieplaliście tę ścianę styropianem? Niby to jest ściana wewnętrzna, ale w garażu będą niższe temperatury niż w domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 12.03.2008 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2008 Raczej powinno się ocieplić, chyba, że garaż przylega do pomiesczeń gospodarczych - kotłownia, spiżarka, słabiej ogrzewany wiatrołap, a nie mieszkalne. Zalezy to też od parametrów materiału na ściany - ja nie mam takich dylematów, bo buduję jednowarstwowo z Ytonga. Ale garaż w projekcie z bloczków 24 cm zrobiliśmy jednak z 36,5. Koszt ocieplenia tej ściany na etapie budowy jest minimalny, natomiast jakieś straty ciepła moga być przy nie ocieplonej, na pewno nie jakieś ogromne - ale dobre samopoczucie związane z zastosowaniem się do zaleceń energooszczędności - bezcenne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muszi 13.03.2008 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 ja ocieplam ścianę między garażem a domem (garaz nieogrzewany) styropianem gr 10 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sys 13.03.2008 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 ...żaden dylemat...ocieplić! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seblo 13.03.2008 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Docieplać.Właśnie mam ten etap za sobą, a nawet o krok dalej: http://forum.muratordom.pl/tynk-cementowy-na-styropian,t126149.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
13hp 13.03.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Ocieplić garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 13.03.2008 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Ocieplać bezwzględnie - pomimo ze mam garaż ogrzewany ociepliłem styro 5cm / ściana pomiędzy garażem a pokojem Max 30cm / . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 13.03.2008 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Wcale nie koniecznie ocieplać tzn jak garaż nieogrzewany to ocieplać na 100% jak ogrzewany - to jak wspomniałem wczesniej - zalezy - mozemy garaz ogrzewac poprzez 'straty z pomieszczen przyległych' lub wiekszy grzejnik - zalezy tez jaka temperature chcemy utrzymac w garazu +5 , +10 ... nie mniej jak chemy izolowac/nieizolowac ta sciane i garaz ogrzewac - musi byc to wiadome na etapie onlcizenia star ciepła w pomieszczniach i doboru grzejnikow pozdrawiam Piotrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 13.03.2008 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Ja nie ocieplałem, bo w ten sposób ogrzewam pośrednio garaż.Za to dałem pod sufitem styro 10 cm aby w pokoju nad nim było ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mery26 13.03.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Ja nie ocieplałem, bo w ten sposób ogrzewam pośrednio garaż. dokładnie tak samo.faktem jest że przy -15st.C w garazu temp. była bliska 0 ale nie poniżej-ważne bo mi woda nie zamarznie pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LubMar 13.03.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 ociepliłem od razu podczas ocieplania całego domu, tym bardziej że mam garaż nieogrzewany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 13.03.2008 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Bezwzględnie należy ocieplić (tak też zresztą mam w projekcie). Nie ocieplać natomiast podłogi, ciepło pójdzie z matki ziemi i temperatura rzadko spadnie poniżej zera. Samochody nie lubią ogrzewanych garaży no chyba że się prowadzi w nim działalność gospodarczą.pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buki75 13.03.2008 14:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Garaż będzie ocieplany - grzejnik. Większość z Was radzi ocieplać... bo sami ocieplają, gdyż mają nieogrzewane garaże...A jeśli będzie ogrzewany, to niekoniecznie trzeba ocieplać...Ja się tylko zastanawiam nad stratami ciepła z domu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 13.03.2008 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Garaż będzie ocieplany - grzejnik. Większość z Was radzi ocieplać... bo sami ocieplają, gdyż mają nieogrzewane garaże... A jeśli będzie ogrzewany, to niekoniecznie trzeba ocieplać... Ja się tylko zastanawiam nad stratami ciepła z domu... Ja chociaż mam ogrzewany garaż i tak ociepliłem 5cm styropianem, różnie to bywa z tym ogrzewaniem garażu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 13.03.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Garaż będzie ocieplany - grzejnik. Większość z Was radzi ocieplać... bo sami ocieplają, gdyż mają nieogrzewane garaże... A jeśli będzie ogrzewany, to niekoniecznie trzeba ocieplać... Ja się tylko zastanawiam nad stratami ciepła z domu... Ja chociaż mam ogrzewany garaż i tak ociepliłem 5cm styropianem, różnie to bywa z tym ogrzewaniem garażu to w sumie dopłaciłeś do styropianu a jak garaz ogrzewany to trzeba uzywac ew tylko przeciwzamrozeniowo - bo szkoda uszkodzic instalacje grzejniczkiem w garazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Leszko 13.03.2008 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Garaż będzie ocieplany - grzejnik. Większość z Was radzi ocieplać... bo sami ocieplają, gdyż mają nieogrzewane garaże... A jeśli będzie ogrzewany, to niekoniecznie trzeba ocieplać... Ja się tylko zastanawiam nad stratami ciepła z domu... Ja chociaż mam ogrzewany garaż i tak ociepliłem 5cm styropianem, różnie to bywa z tym ogrzewaniem garażu to w sumie dopłaciłeś do styropianu a jak garaz ogrzewany to trzeba uzywac ew tylko przeciwzamrozeniowo - bo szkoda uszkodzic instalacje grzejniczkiem w garazu Mówiąc prawdę część ściany garażu dzieli łazienkę z prysznicem, wiadomo że w łazience jest około 25-28st a w garażu jest około połowy temperatury tzn. łazienkowej, chciałem ustrzec się od przypadkowego faktu skraplania się ściany od strony garażu podczas kąpieli, lub z czasem wilgoci czy tam pleśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buki75 13.03.2008 16:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 U mnie garaż graniczy z wc, korytarzykiem do garażu, klatką schodową i kuchnią. Kawałek przy szczycie garażu - łazienka na poddaszu i pokój, no i oczywiście klatka schodowa... theodolit: nie rozumiem... jaką instalacje można uszkodzić grzejnikiem w garażu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukol-bis 13.03.2008 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Z tym ocieplaniem to już chyba jakieś wariactwo i całkowite pomieszanie pojęć. Niedługo będziecie ocieplać każdą ściane wewnętrzną (tak na wszelki wypadek).Ocieplać trzeba tylko ściany zewnętrzne, a ta między garażem i domem taka nie jest...... ale na wszelki wypadek.......Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Muszi 13.03.2008 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Z tym ocieplaniem to już chyba jakieś wariactwo i całkowite pomieszanie pojęć. Niedługo będziecie ocieplać każdą ściane wewnętrzną (tak na wszelki wypadek). Ocieplać trzeba tylko ściany zewnętrzne, a ta między garażem i domem taka nie jest...... ale na wszelki wypadek....... aktualnie mieszakm w domu, mój gabinet sąsiaduje ścianą z nieogrzewanym garażem. Ściana nie jest ocieplona , a od strony gabinetu jest na niej wilgoć.Dodam równiez , że gabinet jest okrutnie zimny. dom z zewnatrz ocieplony i w pozostałych pomieszczeniach jest sucho i ciepło. W budowanym domu więc ocieplan ściane między garażem a domem. Tak z doświadczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buki75 13.03.2008 21:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Ale mowa tutaj o garażu OGRZEWANYM... grzanym grzejnikiem...Gdybym miał nieogrzewany garaż, to na pewno bym ocieplił i nie miałbym dylematu... Ale czy ocieplać styropianem, gdy garaż jest ogrzewany? Ot pytanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts