Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie marzeń - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 390
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

HEJ !

Ja tez życzę cierpliwości do fachowców i jeżeli będziecie brać kredyt to mega-cierpliwości do bankowców !! (oni zawsze mają dużo czasu - wiem coś o tym bo sama jestem bankowcem- chociaż nie udzielającym kredytów :D )

Sama powiem szczerze, że jak się tak "naczytam" tych dzienników to aż mi się nie chce myśleć o rozpoczęciu tej budowy .. :(

HEJ !

Sama powiem szczerze, że jak się tak "naczytam" tych dzienników to aż mi się nie chce myśleć o rozpoczęciu tej budowy .. :(

A ja, jakoś na przekór wszystkim nieciekawym opowieściom, strasznie chcę już widzieć postepy w mojej budowie. Mam nadzieję, że optymizm mi nie uleci gdzieś daleko az do zamieszkania.

No i co z tym wielkim rozpoczęciem? Ruszyła budowa? Pytasz o ogrodzenie budowy - u nas ogrodzony teren budowy siatką leśną rozbitą na stemplach budowlanych z bramą wjazdową zbitą z desek - typowo jak na budowach. Natomiast ogród gałęziami ułożonymi w śmieszny sposób, bo za dużo byłoby trzeba tych stempli i siatki,a to tylko tymczasowe grodzenie (łącznie ok.300m do ogrodzenia, a to koszt niemały). Wychodzę z założenia, że teren budowy należy od początku zabezpieczyć z dwóch powodów:

1. zabezpecza przed ciekawskimi, którzy pod nieobecność inwestora oglądają poczynania budowlane i ... często coś im się przyda z budowy - a to narzędzia, a to inne materiały i przyłapani zawsze mogą stwierdzić, że nie wiedzieli, że to czyjeś :evil: , a tak - ogrodzone, to ewidentnie jak ktoś wchodzi, to już jest wtargnięcie na cudzą posesję.

2. zabezpiecza teren przed plątającymi się nocnymi imprezowiczami "pod wpływem", którzy niech by tak uszkodzili podczas upadku na budowie jakąś część ciała, to inwestor ma kłopot nie lada, bo teren budowy wg prawa ma być zabezpieczony i oznaczony tabliczkami informacyjnymi.

Tak więc dla własnego spokoju ducha lepiej zabezpieczyć choćby najtańszym kosztem i przybić tabliczkę (dostępne w sklepach budowlanych) "TEREN BUDOWY - WSTĘP WZBRONIONY" lub "UWAGA WYKOPY ZIEMNE" itp - jest dużo do wyboru.

• 1 month później...

Nooooo !!! :)

Nasze gratulacje Ciociu !!! :D :D :D

Widać jak budowanie szybko i sprawnie wam idzie. :D :D :D

Fundamenty zrobione. Zaraz będą mury, potem dach i prawie, prawie domek gotowy.

Miło tak widzieć jak domek rosnie w oczach. :D :D

Cieszę się (nie zapeszając), że tak dobrze wam idzie. :D

Będziemy śledzic Wasz, Twój dziennik.

Życzę cierpliwości i spokoju ducha w tym zamierzeniu.

Specjalne pozdrowienia dla babci i dla całej naszej rodziny :D :D :D

Rzeczywiście nie mogę sie nacieszyć tym, że dom nabiera kształtów. I już nie mogę sie doczekać, żeby zobaczyć co zrobiono dziś. Dzis dzwonił wykonawca i nie wiem czy dobrze zrozumiałam, że jutro będą juz zasypywać - choć oni w soboty nie pracują, więc może w poniedziałek jednak.

Pozdrawiam bertolo całą Waszą rodzinkę, akurat jak czytałam Twój wpis, były u mnie mamam i Ela, więc pozdrowienia także od nich.

Amtla będziemy się więc wzajemnie podgladać :lol: .

Pozdrawiam bertolo całą Waszą rodzinkę, akurat jak czytałam Twój wpis, były u mnie mamam i Ela, więc pozdrowienia także od nich.

Dzieki wielkie - wzajemnie !!!

Nie moge się doczekać, kiedy u nas będą fundamenty :roll:

U nas na razie zdjety humus !...

... Ale od strony ogrodu :p , bo ziemi nawozimy i tą przekopareczkowalismy na razie na bok :D :D :D Jutro powklejam zdjecia to przeczytasz :D :D :D

Pozdrawiamy :wink:

• 2 weeks później...

Witam!

Chciałem zapytać o wasze fundamenty, widać że zrobione są porządnie i mam kilka pytań!?

Po wymurowaniu i pomalowaniu izolacją przeciwwilgociową przyklejony został styropian!Zauważyłem że wysunięty jest ponad ścianki fundamentowe.Jaki jest powód!>Czy to szalunek do wylewanego chudziaka?Jeśli tak to pewnie wieniec też był lany!Był zbrojony??

Z góry dziękuje i pozdrawiam!

PS. Gratuluje pięknej okolicy :D

Chciałem zapytać o wasze fundamenty, widać że zrobione są porządnie i mam kilka pytań!?

Po wymurowaniu i pomalowaniu izolacją przeciwwilgociową przyklejony został styropian!Zauważyłem że wysunięty jest ponad ścianki fundamentowe.Jaki jest powód!>Czy to szalunek do wylewanego chudziaka?Jeśli tak to pewnie wieniec też był lany!Był zbrojony??

Hej, mam nadzieję, że fundamenty są zrobione porządnie, tak jak piszesz :D, ale szczerze mówiąć nie znam się na tym - wybralismy ekipę, która ma dobre referencje, więc liczę na nich. Być może, że ten styropian zabezpieczał beton przed wylewaniem się, ale akurat nie było mnie przez kilka dni jak wykańczali stan zero, więc pewna nie jestem. Co do wieńca, to nie wiem o co chodzi, czy o to coś co było wylewane na początku jako baza dla bloczków fundamantowych? Jeśli tak, to był zbrojony i wylewany.

BTW, fajną masz fotkę w awtarze.

Wieniec to taka obwódka zbrojona lana na ścianki fundamentowe i w tym przypadku połączona z chudziakiem!I wtedy ten styropian byłby szalunkiem!My też mamy fachową firmę,wszyscy nam odradzali bo są najdrożsi w okolicy ale mam nadzieję że przynajmniej zrobią porządnie!Wy macie zrobione idealnie!Gratulujemy :D :D :D

Pytam bo mimo dobrej firmy chcę ich przypilnować a Oni niekoniecznie znają wszystkie techniki wykonania ( które można na tym forum podpatrzeć ) :wink:

Pozdrawiamy z Leżajska!