biologro 04.08.2009 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Dzięki za zdjęcia. mam kilka pytanek czy belki stropowe w salonie i na poddaszu były w więźbie pierwotnej czy są dokładane? i to samo na poddaszu. Czy żeby były widoczne specjalnie ocieplaliście jakoś inaczej dach? czy nie. drugie- czy w holu planujesz zabudowanie wnęki pod schodami? szczerze ci powiem że jakoś nie wzięła jej pod uwagę?! myślałam zę tam bęidze komin od kominka... gdzie on jest? Czy do wyrównywania gruntu na działce przywoziliście dodatkowo ziemię? pozdrawiam, idziecie jak burza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 04.08.2009 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2009 Dzięki za zdjęcia. mam kilka pytanek czy belki stropowe w salonie i na poddaszu były w więźbie pierwotnej czy są dokładane? i to samo na poddaszu. Tak wyszły same z siebie. Czy żeby były widoczne specjalnie ocieplaliście jakoś inaczej dach? czy nie. Wszędzie jest takie samo ocieplenie 15+5 o ile dobrze pamiętam. czy w holu planujesz zabudowanie wnęki pod schodami? W przyszłości zrobię tam chyba szafę z wysuwanymi szafkami w stylu cargo. szczerze ci powiem że jakoś nie wzięła jej pod uwagę?! myślałam zę tam będzie komin od kominka... gdzie on jest? Może i byłby tam właśnie gdybyśmy mieli kominek Swoją drogą zastanawia mnie jak ten przewód kominowy wygląda od schodów do sufitu i ile zasłania... Czy do wyrównywania gruntu na działce przywoziliście dodatkowo ziemię? Na razie wystarczyło tego co mieliśmy z wykopu, ale z tyłu nieco brakuje. No faktycznie, teraz jakby trochę nabrało rozpędu, zaczynam juz naprawdę odczuwać, że niedługo się wprowadzimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agi-Kal 05.08.2009 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Ale pięknie zmienia sie Wasz domek. Zazdroszczę Ci, że masz już wybór i zakup glazury za sobą.Powodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 05.08.2009 14:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Agi-Kal dziękuję. Faktycznie wybór płytek (jak zresztą i całej reszty) nie jest łatwy - jest tyle pięknych rzeczy, że chciałoby się po trochu wszystkiego, choć z drugiej strony jak się szuka czegoś konkretnego to możesz być prawie pewna, ze akurat tego nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 05.08.2009 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 [wpisy przeniesione z dziennika budowy] Właśnie o takie fotki nam chodziło. Teraz dopiero widać to czego wcześniej 'nie dało się' wyobrazić. Chyba jednak nie będziemy robić stropu nad salonem, ale schody spróbujemy 'zmieścić' przed kominem (którego Wy nie macie). Nad salonem, w miejscu gdzie macie schody wymyśliliśmy, żeby zrobić galeryjkę z ogólnie mówiąc - zieleniną wylewającą się na salon... Ciekawe, czy uda mi się dodać tu projekt zmian naszych...? Uwaga... http://img265.imageshack.us/img265/441/zmianarzutzesp1.jpg W związku z tym, że pierwszy raz w życiu udało się dodać tu zdjęcie idę za ciosem i zapytam, czy ktoś próbował albo myślał o takiej piwnicy...? Wszak Dorotki nasze bezpiwniczne, a u nas są jeszcze siły na przetwórstwo owocowo-warzywne http://img7.imageshack.us/img7/6696/piwniczka.jpg Jakieś sugestie i pomysły Josephine? http://forum.muratordom.pl/uzytkownik91290.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 05.08.2009 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Hej Jędralku widzę, że intensywnie myślicie nad koncepcją domu. Wcześniej nie wpadło mi do głowy, ze by wiatrołap przesunąć kosztem wejścia - myślę, że to ciekawy pomysł. a co będzie za schodami - jakaś luka tam powstała? Piwniczka bardzo ładna, ale ja do przetwórstwa niekoniecznie się nadaję . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jędralek 05.08.2009 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2009 Jeśli chodzi o lukę między schodami, a ścianą z kominem - to powstała ona tylko i wyłącznie w wyniku nieudolności posługiwania się programem graficznym. Jutro, tzn dziś, za 7 i pół godziny idziemy uzgadniać szczegóły tych zmian z naszym panem architektem/kierownikiem budowy... Oj będzie się działo! Sorki, za nieumiejętne posługiwanie się tym forum. Dobrze, że KTOŚ czuwa i reaguje. Początkowo umieściłem się w Waszym dzienniku... Się poprawię. Co do piwniczki to się przyda nam jednak - za ok. 10 godzin zabieram się za ogórki... A kiedy parapetówa??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 11.08.2009 20:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2009 Co do piwniczki to się przyda nam jednak - za ok. 10 godzin zabieram się za ogórki... SKARB a nie mąż!!!! Parapetówka chyba coraz bliżej, boje się tylko, że nie poszaleję na niej za bardzo, bo przed nami jeszcze trochę wydatków, a kredyt skurczył się do minimum- a początkowo zakładałam, że jeszcze mi sporo zostanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agi-Kal 12.08.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Witaj!Pięknie, aż miło patrzeć, mam bardzo podobne płytki kupione na holl, rozmiar większy 50x50 ale kolor bardzo zblizony.Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agmar2009 12.08.2009 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Ostatnio zaczęliśmy się zastanawiac nad instalacją wentylacji z odzyskiem ciepła a to po przeczytaniu wspomnianego wcześniej bloga DOROTKI z dachem kopertowym. Autorka wspomina tam, że wentylacja grawitacyjna źle została zaprojektowana i jedną z możliwości rozwiązania tego problemu jest właśnie rekupresator. Czy decyzja Wasza też była od tego uzależniona czy niezależnie od tego zainstalowaliście rekupresator? Można wiedziec ile Was to kosztowało i z jakiej firmy macie instalacje? Dzięki i pozdrawiam,agmar2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 12.08.2009 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Witaj! Pięknie, aż miło patrzeć, mam bardzo podobne płytki kupione na holl, rozmiar większy 50x50 ale kolor bardzo zblizony. Powodzenia! A kiedy będziecie układać? Chyba nie tak bardzo większy, bo moje mają 90x45 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 12.08.2009 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 agmar ja nawet nie zastanawiałam się nad wentylacją grawitacyjną, wiec nie mam pojęcia czy jest dobrze zaprojektowana czy nie, wiedziałam po prostu, że chcę mieć świeże powietrze w domu, odzysk ciepła i brak much (jeśli mój małżonek powstrzyma się przed otwieraniem okien, choć latem zapewne i tak taras będzie otwarty). Instalator poleciał nam osprzęt firmy Bartosz i z tego co pobieżnie czytałam maja doskonały stosunek ceny do jakości - mam nadzieję, że już wkrótce się o tym przekonamy (pierwsze uruchomienie już było, ale teraz jeszcze trudno coś na ten temat powiedzieć). Całość zamknęła się kwota 12 tys., to mniej więcej koszt kominka i dodatkowego komina, których nie mamy między innymi dlatego, żeby mieć świeżę powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agmar2009 12.08.2009 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Sierpnia 2009 Dzięki, jak zwykle, za cenną informację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agi-Kal 16.08.2009 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 A faktycznie masz większy rozmiar płytek.Płytki miałam układać od 1 wrzesnia, ale pan który zrobił nam poddasze,( jest on zresztą polecony przez moją koleżankę z pracy) także układa płytki i okazał sie tańszy niż pan z którym juz byłam umówiona wczesniej. Trochę z oporami, ale w końcu odmówiłam temu pierwszemu panu. Tak więc płytki będą układane dopiero od 1 października.Od razu robimy obie łazienki, kuchnię, holl, spiżarnię, kotłownię, balkon i schody na zewnątrz. Tak więc posiedzi u nas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agi-Kal 22.08.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2009 Tak własnie przygladam sie Twoim drzwiom zewnętrznym, i widzę, że u Ciebie drzwi otwieraja sie na zewnątrz. U mnie też drzwi otwieraja sie na zewnątrz, a mąz mi powiedział, że musieli źle załozyć te nasze drzwi, albo zle zamówione, bo drzwi wejściowe zawsze powinny otwierać się do środka, Chyba jest w tym trochę racji, bo mamy małe schodki przed drzwiami i wpuszczając kogoś do domu, bedę musiała go drzwiami zawadzić, bo inaczej nie otworzę drzwi. Twoje drzwi są celowo takie zamówione czy z innego powodu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 23.08.2009 19:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2009 Nie pamiętam, ale w projekcie chyba otwierały się do środka, uważam jednak, że w naszym przypadku na zewnątrz jest lepiej bo spocznik zewnętrzny jest wystarczająco duży a wiatrołap raczej mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EDZIA 26.08.2009 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2009 [ z dziennika budowy ] Wpłaciłam właśnie zaliczkę na drzwi wejściowe - takie jak wkleiłam wyżej. kolor po konsultacjach z siostrami będzie mahoń ciemny sikkens - choć ciemny to on wcale nie jest. Podobno maja być u nas za tydzień, zamontowane przez producenta. Praktycznie zdecydowaliśmy się też na balustradę przy schodach, będzie chyba tak: http://lh4.ggpht.com/_Nz61_zWt2bY/Sb7IOQ0UlyI/AAAAAAAAGko/3f5BelBCym4/s800/11.jpg Za tydzień wycenimy to szkło, a sporo go będzie. Nasuwają mi się jeszcz 3 pytania: 1. czy dać to szkło zmatowione we wzorki, np. takie http://www.szklanedrzwi.pl/i/attachments/74_heaven-s.jpg i takie same drzwi wiodące z holu do wiatrołapu? 2. Jaki kolor ma być z boku schodów? 3. Jaki kolor stopni? A w ogóle to nie mogę się zdecydować na kolor salonu i kuchni! Skąd pochodzi to zdjęcie?? Szukam właśnie firmy, która projektuje podobne wnętza. Było tam więcej zdęć przykładowych? Prosze o odpowiedź. G. Trochę poszukałam znalazłam, cieszę się, bo te projekty są naprawdę piękne, może kiedyś jeszcze skorzystam z ich usług. http://www.interyour.pl/ Swoja drogą są z Łodzi a nie z Krakowa Po drodze znalazłam jeszcze kilka ciekawych: http://ejsmont.pl/?p=31&r=108 http://www.jio.pl/ http://www.dianasarna.pl/ http://www.newagedesign.pl/index.php?page=gallery&cat=6 http://www.rd-studio.pl/wizual8.htm Kryga pochwal się koniecznie efektami! Dziękuję Józefinko za pomoc. Jak tylko wogóle zacznę działać, dam znać. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sssmakija 29.08.2009 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Dziękuję Josephine za odpowiedź w wątku łazienkowym. Ślicznie Wam wyszła ta lazienka, mam jeszcze pytanko- co to za panel prysznicowy, bo strasznie mi się spodobal. No i muszę przyznać, że do tej pory strasznie bałam się kolorów na ścianie, Twój dom zainspirował mnie do szaleństw. Czy mogłabym Cię prosić o podanie nazwy koloru farby, tego szarego, który tak pieknie komponuje się z zielonym groszkiem? To polączenie kolorystyczne śni mi się po nocach Edit:Teraz doczytałam, że to brązowy onyx Jak dla mnie to był szary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 29.08.2009 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2009 Dziękuję Panel to Deante Cubic - stosunkowo tani, a nieźle wyglądający - mam nadzieję, że będzie się dobrze sprawował. Co do kolorów, to początkowo też chciałam pójść w jednolicie jasne kolory a teraz żałuję, że np. w kuchni nie wyszedł mi ciemniejszy szary. Brązowy jest faktycznie brązowy - mój ulubiony kolor w całym domu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tamara1 30.08.2009 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2009 bardzo mi sie podobają meble łazienkowe...czy mogę zapytać gdzie je kupiłaś i ile kosztowały?czekam na końcowy efekt z niecierpliwością, a u mnie dopiero fundamenty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts