Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie marzeń - komentarze

Recommended Posts

• Odpowiedzi 390
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

witam, jestem nowa w Twoim Dzienniku i mam pytanko-prośbę o inf odnosnie kolorystyki domu, bo jest piękna jak dla mnie

jaki masz kolor:

okien

drzwi wejściowych

podbitki

Jestem na etapie poszukiwań i dostaję szału, bo obawiam się czy orzech albo złoty dąb będzie dobry do kasztanu robena. :roll:

Szału można z tym dostać.

POMOCY PLEASE

Witaj Stefany :D

Myślę, że kolor kolorowi nierówny jeśli przyjrzeć sie ofercie różnych firm, w każdym razie

okna mają kolor Soft Cherry (baaardzo mi się podoba)

drzwi wejściowe - chyba palisander albo teak, ale nie pamiętam - trochę mi nie pasują, ale moga być

podbitka - orzech - uważam, że fajny kolor

Okna z podbitka pasują idealnie, myslę, że do dachówki też są ok.

Josephine, dziękuję Ci za informacje :)

Ja chyba w końcu znalazłam swój kolor stolarki - tabasco teak z firmy Dako, to brąz z lekkim pigmentem czerwieni, ale nie tak mocnym jak mahoń.

A z tymi kolorami to racja, każdy producent jest inny, choć nazewnictwo takie same.

Josephine, masz piękny dom, kolor elewacji cudowny, taki ciepły, rodzinny dom :) pokazywałam mojej rodzinie - są pod wrażeniem.

Zdradzisz kolor i producenta? Będę Ci ogromnie wdzięczna.

pozdrawiam i życzę dalszych sukcesów :wink:

Josephine, masz piękny dom, kolor elewacji cudowny, taki ciepły, rodzinny dom :) pokazywałam mojej rodzinie - są pod wrażeniem.

Zdradzisz kolor i producenta? Będę Ci ogromnie wdzięczna. :wink:

Bardzo mi miło to czytać :D . Nie wątpię, że Twój będzie równie piękny, jeśli nie piękniejszy!

Główny kolor elewacji to Kreisel 26 095, a bonie i inne elementy to 25 820.

• 5 weeks później...

No witam, witam Josephine!

Jednak trochę nas teraz ta zima przystopowała. Ale to tylko na budowie, bo w głowach i na spotkaniach z kolejnymi wykonawcami (instalacji) WRE! Właśnie dzisiaj omawialiśmy szczegóły dotyczące pompy ciepła, podłogówki (w całym domu) i instalacji wodno-kanal.

Chyba jednak przydałoby się Josephine, żebyś przynajmniej na kilka stron poopisywała Wasze mieszkanie w Dorotce. Jak podłogówka, wentylacja, itp, itd... Czekamy i pozdrawiamy w nowym roku!

Chyba jednak przydałoby się Josephine, żebyś przynajmniej na kilka stron poopisywała Wasze mieszkanie w Dorotce. Jak podłogówka, wentylacja, itp, itd...

He, he dobre... na kilka stron... :lol:

Wiesz, ja też myślałam o pompie ciepła, nawet dość intensywnie, odstraszała mnie cena tego ustrojstwa i kilka niepochlebnych opinii użytkowników, którzy mieli spartaczoną robotę. Coś tam mi jeszcz się kołacze po głowie, że przy dużych mrozach jest niewydajna, i że trochę prądu jednak żre ale nie wiem czy to prawda. Mam nadzieję, że jednak nie, bo jeśli w przyszłości stanieją a gaz zdrożeje może jednak się na nią skuszę :roll: . A bedziecie kopać wgłąb czy rozkładać to ustrojstwo wszerz?

Co do podłogówki to uważam, że w domku to jedyne sensowne i najlepsze rozwiązanie. Jest cieplutko i nie ma nieprzyjemnego uczucia zmrożonch nóg, które czuję np. w domu u mojej siostry, która podłogówę dałą tylko w częściach płytkowych. Nie mam za bardzo porównania (bo trzebaby porównać z domem o podobnych parametrach), ale wydaje mi się, że koszt gazu jest też niższy, ale ostatni rachunek za gaz (za półtorej miesiąca) wynósł 423 zł - pomijam tu opłaty sieciowe i abonament.

Wentylacja to też super sprawa. Nie ma potrzeby wietrzyć i tym samym wychładzać domu, bo świeże powietrze jest zawsze gdy tego chcemy, co ma ogromny wpływ na samopoczucie (przy niskiej wentylacji od razu czuję zmęczenie) i sądzę, że róweniż na zdrowie - dzieci przestały chorować - miały tylko prze pewien czas nocny kaszel, który sam ustapił!

Szczerze polecam oba rozwiązania.

Dzięki za tych 'kilka słów'...

Coś czuję, że zadzwonimy do Ciebie albo nawet przyjedziemy pooglądać jak pomieszkujecie, jeśli tych kilku stron tu nie napiszesz! :wink:

[To nie groźba, tylko prośba]

Co do pompy ciepła to będzie to pompa typu woda/woda, która wykorzysta wodę z i tak już istniejącej studni głębinowej - jak widać w naszej balladzie.

http://anyfiles.pl/public/img/5SCHEMAE_0.gif

A koszt okazał się niższy niż systemu kocioł kondensacyjny na gaz płynny-kolektory słoneczne-kominek z płaszczem... Sama pompa to 22 tys... Ta sama firma robi nam podłogówkę w całym domu i instal. wod.-kanal.

A powierzchni użytkowej wyszło nam... 230 m2...

Chyba jednak zadzwonimy kiedyś, jak można na słów kilka...