Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Budowanie marzeń - komentarze

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 390
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pogubiłam się w tych fakturach więc nie wiem czy na pewno tyle - bloczków zamówiliśmy 2300, na koniec zwróciliśmy cała paletę - 50 szt, ale wcześniej coś chyba też zwracaliśmy. Jedna f-re mam na 401 szt. i jedną na 1650 (z tym, że tu jest tez ten ostatni zwrot, więc nie wiem czy to nie jest faktycznie 1600).

Ciekawa jestem czy w Waszym projecie też są błędy - ostatnio pisałam do biura projektowego w sprawie okien, przeprosili i napisali, że nie wiedzą jak się te błędy tam znalazły, być może załączyli niechcąco rysunki z planowania a nie ostateczne :-? . Proszę np. sprawdzić na rys. 11 "stolarka okienna drzwiowa" wymiary okna połaciowego, u mnie jest 780/1200 podczas, gdy w sam rzut dachu wipsane jest 78/140 - co jest wielkością właściwą.

Błędów w projekcie jest niestety więcej, poniżej wklejam mój mail do autora dot. okien i jego opowiedź. Moi wykonawcy mówili, że też znaleźli jakieś błędy, ale nie pytałam o szczegóły.

1. jakich rozmiarów jest okno umiejscowione na lewo od głównych drzwi wejściowych? Na rzucie parteru, rys. nr 03 jest to okno 01 o wym. 60/90. Problem w tym, że okna o takich rozmiarach nie ma na rys. 11, a okno 01 jest wym. 600/1300.

2. jakich rozmiarów jest okno na poddaszu w pomieszczeniu nr 16. Na rzucie brak jest oznaczenia.

3. Rys. nr 11 podaje, że okno połaciowe ma rozmiar 780/1200, w rzucie poddasza rozmiar jest taki sam, natomiast w rzucie więźby dachowej (rys. 06) wrysowane jest ono 78/140.

1. zle opisano okno na rzucie, powinno być jak w zestawieniu O1, czyli 600/1300

2 . okno na poddaszu jak w opisie na rzucie i w opisie czyli O3 - 1500/1300

3. okno połaciowe 780/1400

Przepraszam za utrudnienia, prawdopodobnie do projektu w jakiś sposób dołączono robocze (nie ostateczne) zestawienie stolarki.

Pozdrawiam

--

arch. Paweł Piątka

Pracownia Projektowa

Dom Na Piątkę , W-w

tel./fax: 071/363 58 75

tel kom.: 0501 634 603

e-mail: [email protected]

http:/www.domna5.pl

Ale generalnie domek bardzo mi się podoba, choć brakuje mi np. osobnej pralnio-prasowalni.

Proszę, nie pisz "Pani", bo na forum to jakoś dziwnie brzmi.

Nawet o takim pustaku nie słyszałam :) ale generalnie staramy się trzymać projektu (w technicznych sprawach, bo wygląd trochę zmieniliśmy). Co do postępów, to mam nadzieję, że panowie wróca jutro i znów bedzie kazdego dnia cos nowego.

A co Ty planujesz zmienić poza ścianami?

Na pewno będę budował z MAX'a np: http://allegro.pl/item396425770__pustak_cegla_max_plecewice_super_oferta.html

Strop też chce zmienić i zalać tradycyjną płytę, garaż chciałem też trochę zmodyfikować, przedłużyć go nieco do przodu o jakieś 1m-1,5m ale nie wiem czy to dobry pomysł. Ogólnie to mam teraz problem z działką, bo jest zmiana planu zagospodarowania przestrzennego w gminie i wrysowano pas drogowy od drogi na odległość 15m co jest w ogóle nie do przyjęcia mają zmienić na mniejszy, nie było by problemy gdyby nie linia z gazem bo ona mnie od tyłu ogranicza. Działka ma kształt trapezu prostokątnego :( Twoje modyfikacje z balkonami i oknami podobają nam się z żoną przede wszystkim koszty mniejsze bo nie trzeba balkonów budować i dach będzie mniejszy, chodź też druga strona medalu że widoki piękne na Beskid Wyspowy były by ale z ogrodu też można popatrzeć :D

Chciałem też zapytać jaka jest szerokość stosowanego bloczka do budowy fundamentów?

Pozdrawiam

Strop tradyzyjny jest podobno duuużo tańszy, ale postanowiłam w tym względzie zaufać architektowi - choc niedawno wykonawca powiedział, że bardzo pęka ten strop :-? ... no trudno, już i tak jest.

Co do przesunięcia garażu w przód to myślę, że sa 2 minusy:

1. zaciemni sie strefa wejścia i zrobi sie z niej taki tunel (no chyba, że przy okazji wydłużysz o tyle samo wiatrołap, bo jest malutki a samo wejście naprawde bardzo długie)

2. co ważniejsze będziesz musiał coś zrobić z oknem, które jest na ścianie szczytowej od strony garażu (albo jakoś obniżyć dach garażu)

Z balkonów zrezygnowałam po pierwsze właśnie z powodu kosztów (i mostków termicznych, które generują), a po drugie mając ogród nie korzystałabym z nich zbyt często - teraz balkon służy mi tylko do wywieszania prania. W domku bedzie mi tego brakować, ale w sumie niekoniecznie ładnie wygląda balkon z praniem. Ciągle biję sie z myślami gdzie postawić pralkę - najchetniej na górze bo tam będzie najwięcej do prania, ale szkoda mi łazienki, bo zdaje sie, że i tak przez te skosy będzie dośc nieustawna. Zresztą przy pralce przydałoby sie tez miejsce do suszenia - myślalam o jakimś parawanie czy wymurowanej ściance, która oddzialałaby suszarnię od łazienki, ale chyba najpierw musze te łazienkę zobaczyć...

Bloczek miał chyba 24 cm szerokości.

Powodzenia w bojach o drogę. Czy oddaliście juz projekt do adaptacji?

Witam , mam pytanie do Ciebie powiedz jak wrzuciłaś rzuty łazienki bo ja caly czas probuje i nie wychodzi. To chyba jest ze stronki kolo?

Pozdrawiam i zycze powodzenia w dalszych pracach...

Robiłam zrzuty z ekranu (da sie zrobić nawet podczas tego ruchomego 3-D), zapisywałam a następnie wycinałam niepotrzebne fragmenty.

Możemy mieć mały poślizg w naszych przeprowadzkowych planach, bo za późno zaczęłam załatwiać kredyt, ale najważniejsze, żeby go wogóle dostać, bo okazuje się, że "średniacy" nie są dla banków atrakcyjni - jedynie Polbank wyliczył nam dobra zdolność - wręcz więcej nież potrzebujemy. Niestetety długo czeka sie u nich załatwienie formalności kredytowych.

Witam, widzę że pracę idą do przodu :D najbardziej jestem ciekawy w tym projekcie domu jak będzie wyglądał ten otwarty salon, myślę że balustrady drewniane mogą tam pasować i być optymalne ale to samo wyjdzie w miarę wykończenia wnętrza, z tego co też się domyślam tam będzie komin obok tego "balkonika" ja go sobie wyobrażam z jasnego klinkieru. Mam też pytanie czy daliście rurę nawiewową do komika która biegnie pod całym salonem (pod podłogą) ? , bo nie mogę jej na zdjęciach wypatrzeć

• 4 weeks później...

Hej

super domek przybiera juz finalny ksztalt :D Z tym kredytem to rzeczywiscie jest pokrecone ale to cala nasza buirokracja-trzymam kciuki za szczesliwy i szybki final.

Napisalam wczoraj do ciebie na priva i mam nadzieje ze skrobniesz kilka slow w odpowiedzi :D Nie chcielisie zalac stropu nad garazem zrobic tam jakis mini stryszek?