bertolo 14.08.2008 18:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Nieźle. Nieźle to wygląda!!! Tyle mnie nie było a tu domek nabiera kształtów Co do drewna to targuj. Targuj !!! U nas jest po 700 PLN i to brutto. Za 750 to i zaimpregnowane dostaniesz. Szkoda, że nie mam bo pożyczyłbym Wam te 50 000 . Ale rozumiesz. Samego mnie czeka od wrzesnia budowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 14.08.2008 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Sierpnia 2008 Kakusek, zaraz spróbuje odpowiedzieć na Twoje pytania - dużo ich. Myślałam o strychu nad garażem, ale faceci mnie przekonali, że nad domem też będzie i to większy - w sumie wygodniej chyba będzie wchodzić z domu niż z garażu. Chociaz dzis zaczęłam zastanawiać się czy wogóle coś będę trzymać na strychu jak zobaczyłam zdjęcia zagrzybionych elementów dachu - winiono za to min. pudła, które były tam przechowywane i ponoć zaburzały cyrkulacje powietrza wentylujacego pomieszczenie. Na pewno umieszczę tam rekuperator z przyległościami... Bertolo to już niedługo w takim razie. Cieszę się, że też zaczniecie spełniać swoje marzenia, bo mimo, iz czasem cos nie wychodzi tak jak chciałoby się to tak miło jest patrzeć na te mury, które można nazwać swoimi. Co do drewna to nie wiem skąd te kosmiczne ceny - ale tak to jest jak się załatwia coś przez kogoś innego i nie rozmawai bezpośrednio z wykonawcą - spodziewaliśmy się 8-9 tys., a to co zobaczyłam na fakturze to był szok. Ale zawsze jak mi cos nie wychodzi to później juz jest tylko lepiej, więc myslę, że tak czy siak będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agmar2009 21.08.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2008 Witam! Już od miesiąca obserwuje twój dziennik i jestem pełna podziwu jak szybko idzie wam budowa. My również wybraliśmy projekt DORORKA II i od wczoraj już wiemy, że domek zmieści sie na naszej działce Na pewno wprowadzimy pewne zmiany, podobnie jak u Ciebie, jednak zastanawiamy się nad pozostawieniem większego balkonu. Stąd pytanie do Ciebie ,gdyż jeszcze nie znamy kosztorysu tego projektu (niedostępny na stronie firmy projektowej), jak kosztowo przestawia się budowa takiego balkonu? Jaki koszt zwierał oryginalny kosztorys dla całości projektu (bez zmian)? Dziękuje za pomoc! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 22.08.2008 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2008 Agmar, co do tempa budowy, to wiem, ze mogłoby byc szybsze, ale nie poganiam, bo i tak czekamy na kredyt... Nie mam pojęcia ile może kosztować sam balkon, na pewno sa to koszty drewna i nie wiem czego jeszcze. Kiedyś słyszałam, ze ogólnie balkony nie sa tanie w wykonaniu, a dodatkowo to kolejne miejsca, w których moga się przyczaic mostki termiczne - stąd balkonów u nas nie uświadczysz - z praniem bedę latała do ogrodu a siedzieć bdę na tarasie i myslę, ze jakoś przeżyję tę "stratę". O ile pamiętam w samym kosztorysie balkony nie były chyba jakoś szczególnie wyodrębnione. Niestety płyta z kosztorysem gdzieś mi się schowała, na pewno dostaniesz taka po zakupie projektu. Mozesz też poprosić pracownię projektową o przesłanie kosztorysu, ja tak zrobiłam przed zakupem i dostałam - wprawzie wysłali mi tylko wersję tańszą a na płycie była również droższa. Tę droższą mam wydrukowaną - całkowity koszt to 364.989,73 zł netto. Ten tańszy zakładał chyba 240 czy 270 tys. Ja mam nadzieję, ze uda mi się wykonczyc dom za te pierwsza kwote, ale brutto. na razie wyglada na to, ze to możliwe bowiem stan surowy zamkniety w kosztorysie wynosi ponad 238 tys. a u mnie na pewno mniej (na razie nie moge sie doliczyc ile dokładnie, ale jak zamknę t będę wiedziała) z drugiej strony czy zakładane w kosztorysie 126 tys na wykończenie wystarczy - raczej powątpiewam... Kiedy planujecie rozpocząć budowę? Chciałabym popatrzeć jak inni budują Dorotkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agmar2009 23.08.2008 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Wielkie dzięki za odpowiedź. W kwestii posiadania balkonu bardzo dużo czytałam na ten temat na forum Muratora i opinie w tej kwestii są baaaaaardzo podzielone Dlatego chcieliśmy zorientowac się też od strony kosztowej tego konkretnego projektu. Na pewno przed zakupem projektu będziemy kontaktowac sie z biurem projektowym gdyż to nie jedyne pytanie, które nas nurtuje. My będziemy zaczynac na wiosnę 2009. Obecnie załatwiamy papierkową robotę bo też będziemy wspomagac się kredytem. Jeszcze sporo przed nami ale jak tylko zaczniemy pierwsze prace na działce na pewno założę dziennik na stronach Muratora bo Twój dziennik jest niesamowitą kopalnią informacji i mamy nadzieję, że i nasz w przyszłości przyda się komuś tak jak nam Twój. Trzymamy za Was kciuki i pozwolimy sobie jeszcze pośledzic Wasze zmagania z budową. Pozdrawiamy, Aga i Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 23.08.2008 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2008 Agmar oczywiscie zparaszam do dalszego śledzenia wątku, mam nadzieję, że pomoże Wam w dobrym wyborze. Wracając jeszcze do tematu balkonu - jeśli zdecydujecie się go pozostawić, to dużym plusem będzie cień, który będzie on rzucał - w gorące dni nie do przecenienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 29.08.2008 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 I jak tam? Kredyt podpisany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 29.08.2008 19:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 PODPISANY!!!!A już myślałam, że nie uda sie w tym tygodniu, a jednak! Pan z banku zaprosił nas już po zamknięciu i podpisaliśmy masę papierów. Pierwszą transze dostaniemy jak dostarczymy niosek o wpisanie Polbanku do hipoteki i coś tam jeszcze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bertolo 29.08.2008 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 No to gratuluje ! Nasz Filipek mówi zawsze, że to jest ten bank od spreżynki Wiesz o co chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 29.08.2008 19:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2008 Zdziwiłam się, ale moja młodsza tez poznała sprężynkę na reklamie w banku, choć TV wcale dużo nie ogląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokarool 13.09.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 świetny dziennik:) Również przymierzam sie do Dorotki II (po małych przeróbkach) działkę mam z wjazdem od południowego zachodu (załączam zdjęcie) zastanawiam sie gdzie postawić garaż:/ http://img143.imageshack.us/img143/8827/mlynska2go2hq4.jpg Ciekawią mnie orientacyjne ceny danych etapów budowy oraz wskaźnik zapotrzebowania na ciepło tegoż projektu. Kolejnym punktem jest jakie ogrzewanie będzie najlepsza opcja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 13.09.2008 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Witaj tokarool. Ciekawa ta Twoja działka i szczerze mówiąc chyba wybrałeś najlepszą opcję usytuowania domu. Co do kosztów to zapisuję sobie wydatki, ale ponieważ mam też trochę niezapłaconych planuję podsumowanie po zamknięciu stanu surowego - czyli mam nadzieję już niedługo. Koszt na pewno jest wyższy niż miałam nadzieję... właśnie próbowałam coś na oko policzyć, ale wyszło mi tak dużo, ze wpadłam w szok - zrobię to trochę dokładniej i wtedy napiszę. Jeśli chodzi o zapotrzebowanie na ciepło to coś znalazłam w projekcie, ale nie wiem czy to na pewno to: q=16,18 W/m3 Trudno powiedzieć jak najlepiej ogrzać dom, my założyliśmy całościową podłogówkę z piecem gazowym kondensacyjnym - mam nadzieje, ze będzie w sam raz. W razie czego zostawiłam sobie możliwość grzania drewnem czy innym paliwem stałym - komin ma dodatkowy przewód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokarool 13.09.2008 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 mam nadzieje ze sie sprawdzi ale (jak to zawsze musi byc ale) po lewej (zachod) i dołu (poludnie) mozna powiedziec mam budynki i tak sie zastanawiam jaki cien one bedą dawać, moze ktos wie jak to obliczyc? Nom to czekam na jakis zestawienie kosztwo, napewno kazdemu sie przyda kto zamierza wybudować dorotke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 13.09.2008 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Próbuje sobie przypomnieć jaki cień rzucają na siebie domy w okolicy, w której buduję - domy tam są dość gęsto postawione (mój akurat jest na rogu ulicy i stosunkowo dużej działce w porównaniu do innych więc nie mam tego problemu). Wydaje mi się, że południowe słońce cienia rzuca niewiele, więc domy od południa nie przeszkadzają w kąpielach słonecznych. Za to budynki od strony zachodniej dość mocno ocieniają swoich sąsiadów w godzinach wieczornych/popołudniowych. Ma tu oczywiście znaczenie odległość - u nas dom od domu jest często w min. odległości 6 metrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokarool 13.09.2008 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 nom to nie najgorzej bo budnki a raczej garaż od strony zachodniej jest bezposrednio przy granicy pólnocnej wiec nie beda mi aż tak przeszkadzać Ja własnie mam problem z garażem nie wiem gdzie go usytułować:/ Wolał bym mieć wiecej okien na scianie zachodniej niż garaż. Widziałem na zdjęciach z budowy twoje osiedle widać ze nowe, ładne;) nom i rzeczywiście dość gesto "sadzone" domki. moja działka ma niecałe 800m2 i wsumie zadne to osiedle tylko domki wzdłuż ulicy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agmar2009 15.09.2008 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 ...tak sie zastanawiam jaki cien one bedą dawać, moze ktos wie jak to obliczyc? W kwestii ciena proponuje wejść na Zumi. Jeśli nawet zdjęcia są dość stare to po innych budynkach położonych przy ulicy gdzie będziecie się budować zobaczysz jak pada ich cień. My tak zrobiliśmy i przyznam, że to dobra metoda na rozpoznanie naświetlenia działki. Pozdrawiam, agmar2009 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tokarool 15.09.2008 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 agmar2009 no niestety dla mojej okolicy nie ma zdjec satelitarnych tak jak i na google maps. wiec nadal zostaje jakos to obliczyc:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Roksanka 18.09.2008 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Witam Weszłam po długim czasie i Ale poszło w górę... Gratuluję Mam pytanie. Jaką dużą kuchnię macie? Patrząc na te wzory kuchni to jest duuuża.... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
josephine 18.09.2008 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Września 2008 Witaj Roksanko. Jak dla mnie to mogłoby być zawsze szybciej, ale dobrze też, że jest już przynajmniej zadaszone. Jeśli chodzi o kuchnię, to rzeczywiście jest dość duża - ok. 4x2,7 plus przejście po prawej (tam, gdzie jest ta niebieska ściana) co razem daje praktycznie 4x4 a jak doliczyć do długości jadalnię to wyjdzie 7x4. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasso1 23.09.2008 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2008 Witam, widzę że prace idą intensywnie do przodu co cieszy oko ja na razie czekam dalej na zmianę planu zagospodarowania przestrzennego bo są problemy z tym planem ale nic na to nie poradzę. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts