bettym68 13.03.2008 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Witam, Szukałam już wcześniej osób budujących jakiś dom ciepły z biura lipińskich.Cieszę się ,że nareszcie znalazłam. My zdecydowaliśmy się na projekt 160 a ( po wielu godzinach spędzonych na szukaniu). Zadecydowały przede wszystkim względy energooszczędności domu. Choć teraz gdy rozmawiamy z ekipmi budowlanymi,to pojawiły się pewne wątpliwości ... co do materiałów...Zrobiliśmy trochę zmian (niewielkich) w projekcie.Tzn. zlikwidowaliśmy wnękę w łazience na parterze(będzie trochę mniejsza ale prysznic się akurat zmieści ) w związku z tym drzwi wejściowe do łazienki będą w wiatrołapie ( tak jak jest w domu pasywnym).Na piętrze zlikwidowaliśmy jeden pokoik ,a zamiast tego zrobiliśmy 2 garderobę i przez to powiększył sie pokój o 6 metrów prawie .Zastanawialiśmy sie czy robić ten taras nad garażem.Nie wiem czy będzie wykorzystany ,mamy dużą działkę-45 arów.Więc raczej będziemy siedzieć w ogrodzie niż na tarasie. Teraz zbieramy dokumenty i szukamy ekipy budowlanej ,która nie będzie się dziwić po co aż 20cm ocieplenia ? ( bo już taką mielismy) Zaproponowali nam inne rozwiązanie -zamiast silki 24cm +20 styropianu dać ytonga 40 cm +10 cm ocieplenia -parametry cieplne te same albo nawet lepsze .Byli np zdziwieni dlaczego w tym projekcie i ściany zewnętrzne i wewnętrzne są tej samej grubości. Dom pasywny(projekt podobny do naszego) bardzo nam się podobał . Choć pan który nam go pokazywał mówił że tak naprawde jeszcze go nie sprawdzili jeżeli chodzi o oszczędność na ogrzewaniu bo nie było tak niskich temperatur tej zimy a dom stoi od maja zeszłego roku...Mam nadzieję ze bedziemy się wspierać informacjami na temat naszych ciepłych domków ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts