ankalenka 13.03.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Moja działka z trzech stron graniczy z nieuprawianymi polami. Niestety w trakcie budowy domu nie stać nas było na zrobienie podmurówki ze wszystkich stron, zrobiliśmy ją tylko od strony drogi. Teraz, gdy trawa zasiana a rabaty w części obsadzone toczę bój z chwastami - przede wszystkim perzem. Przekopywanie i wyciąganie kłączy w pewnym stopniu ograniczyło ilość tego zielska, ale i tak bezlitośnie przełażą z zewnętrznych nieużytków. Podmurówki która jednak w znacznym stopniu stanowiłaby zaporę dla kłączy przez najbliższe 3-4 lata nie zrobimy. Myślałam czy nie wkopać na linii ogrodzenia płyty PCW tak, żeby około 50 cm było zagłębione w ziemi a max 5 cm wystawało na powierzchnię. Czy uważacie że to dobry pomysł? a może macie jakieś inne propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 13.03.2008 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Dobry Aniu, cokolwiek co ograniczy rozrost kłączy i przechodzenie ich pod płotem. Jestem pełna uznania dla Twojej pomysłowości ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 13.03.2008 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Ja posiejesz trawę to perz nie wyrośnie.Tak mi się wydaje. Jak już u ciebie jest to i tak będzie, podmurówka tu nic nie zmieni. To chwaścisko da radę w każdych warunkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 13.03.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Perz podobno nie lubi częstego koszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanka55 13.03.2008 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 hmmm, perz na trawniku, i owszem się wykosi, ale przechodzące pod ogrodzieniem kłacza będą zachwaszczały rabaty. Dlatego uważam pomysł wpuszczenia zapór na 50cm w głab - jako znakomity. Z góry można kontrolować przechodzenie perzu - organoleptycznie, a z dołu...50 cm zapory, stanowi idealną barierę dla kłączy. Na nasiona chwastów pomoże tylko szczelny żywopłot... trochę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kania 13.03.2008 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Ankalenka, pomysł jest dobry. Ja zrobiłam tak na działce, którą odwiedzamy sporadycznie. Gdybym nie wkopała "plastiku" perz z nieużytków zarósłby mi tujki na granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ankalenka 17.03.2008 13:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 No właśnie - nie będę przecież kosić rabat żeby zwalczyć perz..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts