Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

zestawienie kosztów budowy - raz jeszcze

rogi

Recommended Posts

MYśLE, że MOLżIWE- w lipcu na forum była dyskusja na taki sam temat, ale dom 150m2 za 200 tys. poszukaj. Była jedna wyjątkowo ciekawa wypowiedź kogoś, kto ju ż kończył i miał zamiar zmieścić się w 150 tys. (dom większy od twojego, bliski zadanemu). Oczywiście standard wykończenia mocno skromny, ale do zamieszkania i bez braków użytkowych. Moje doświadczenia są podobne: liczę wszystko szczegółowo, przed podjęciem decyzji sprawdzam ceny ROZWIąZAń a nie materiałów. Kończę dach. Bilans ok. 48 tys., więc jeśli założyć, że wykończenie to drugie tyle- byłoby cudownie. Ale wiem, że czeka mnie TRUDNIEJSZA połowa. Pożyjemy, zobaczymy. Buduję dom ok.140m2. Dużo zależy od projektu: robił mi zaprzyjaźniony architekt i takie miał zadanie: JAK NAJTANIEJ W REALIZACJI. Dopiero teraz doceniam to, co zrobił, bo na początku projekt nie zachwycał. POWODZENIA

Witam ponownie.

... Moje doświadczenia są podobne: liczę wszystko szczegółowo, przed podjęciem decyzji sprawdzam ceny ROZWIąZAń a nie materiałów. Kończę dach. Bilans ok. 48 tys., więc jeśli założyć, że wykończenie to drugie tyle- byłoby cudownie...

Z obliczeń to też mi dokładnie tak wychodziło...

A praktyka pokazała, że jeszcze nie mieszkam i wydałem już prawie 200tys. A jak mało płaciłem za robociznę to można zobaczyć w moim zestawieniu. No jedynie dekarzom zapłaciłem dużo, za dużo, ale warto było...

Życzę powodzenia... ale bez 200tys. w perspektywie to nawet nie zaczynaj bo przykro później patrzeć jak niedokończony budynek niszczeje.

Sebastian