Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam wszystkich. Mam prośbę – doradźcie mi proszę jak powinna wyglądać czerpnia powietrza do kominka.

Na razie mam rurę średnicy 160 mm . której jeden koniec znajduje się na ścianie zachodniej, drugi wystaje z posadzki w salonie. Interesują mnie dokładnie trzy rzeczy:

1) czy na ścianie powinna być kratka, anemostat czy jakaś przysłona ?

Zastanawiałem się co umieścić na ścianie aby

- nie ograniczało poboru powietrza a jednocześnie

- chroniło izolację w ścianie trójwarstwowej przed zawilgoceniem i

- nie wpuszczało nieproszonych gości przez rurę do domu

2) gdzie umieścić przepustnicę powietrzną, która w sposób płynny regulowała by ilość doprowadzonego powietrza ( na początku, czy na końcu rury ).

3) Czy istnieją mechaniczne przepustnice z płynną regulacją ?

Bardzo proszę o zdjęcia opisanych przeze mnie rzeczy.

https://forum.murator.pl/topic/98145-mechaniczna-przepustnica-powietrza-z-p%C5%82ynn%C4%85-regulacj%C4%85/

Znalazłem coś takiego na Allegro ale ni ma płynnej regulacji tylko albo max otwarcie albo przepustnica się zamyka

http://allegro.pl/item321865262_kominki_z_automatyka_sterowanie_w_kazdy_kominek.html#photo

Nie widziałem przepustnic z regulacją płynną.

Ale po co Ci?

Dajesz na wlocie rury (na elewacji) kratkę ozdobną (przeciw myszkom, kretom, jaszczurkom, chomikom i czego tam się jeszcze boisz), a przepustnicę dajesz między rurą a kominkiem. Ze względu na dość dużą bezwładność cieplną całego systemu kominka regulacja dwustanowa sprawdza się wystarczająco dobrze (otwarcia/zamknięcia następują wystarczająco rzadko).