Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam czy zdarzyło sie komuś ze bank opóźniał zapłate 1 transzy na rzecz sprzedających????Czy miał ktos juz taki przypadek....u nas własnie sie przedłuża bank ma na wypłate 7 dni roboczych (akt notarialny 4 marca i złozenie aktu w banku w tym samym dniu)termin minoł wczoraj..w banku czeski film nikt konkretnej odpowiedzi niedaje tylko"dyspozycja wypłaty została złozona i czeka w kolejce na realizacje" :evil: ale nikt niepowie konkretnej daty...bo z tego wynika ze ta kolejka może i tydzien sie ciagnąc...normalnie masakra dzwonie do nich i wiecie co:D nikt niejest w stanie poinformować mnie kiedy sprzedający otrzymaja swoją kasę..niemusze chyba wspominać ile dziennie telefonów odbieram od sprzedającego....a ja niewiem co mam mu odpowiadać...według aktu notarialnego ma prawo iść z aktem do komornika i powołac się na ustawe art.777&1pkt4 kodeksu postepowania cywilnego...i boje się ze sprzedajacy wkońcu sie ma prawo wkurzyc i złozyc takie pismo u komornika(tak powiedział notariusz przy przepisie) a ja niebardzo wiem co w takim przypadku wogole zrobić. i jak to sie ma do nas ....może zna ktos taki przypadek ????Nerwy mi już zaczynaja puszczać...

Niemiała baba kłopotu..wzieła se kredyt w Polbanku...szlag... :evil:

A czy w akcie było napisane, kto ma przelać pieniądze sprzedającemu? U mnie było jasno, że to bank przelewa sprzedającemu.

Masz potwierdzenie że wtedy a wtedy złożyłaś w banku akt notarialny?

p.s.

W jakimś innym temacie też nie słyszałem za duzo dobrego o tym banku. więc dopiero może Ci się zacząć, czego nie życzę

A czy w akcie było napisane, kto ma przelać pieniądze sprzedającemu? U mnie było jasno, że to bank przelewa sprzedającemu.

Masz potwierdzenie że wtedy a wtedy złożyłaś w banku akt notarialny?

p.s.

W jakimś innym temacie też nie słyszałem za duzo dobrego o tym banku. więc dopiero może Ci się zacząć, czego nie życzę

Oczywiście w akcie jest napisane kto i kiedy ma pieniądze przelać,dyspozycja na wypłate złozona w dniu podpisania aktu..ale najlepsze w tym jest to ze my jako kupujący ponosimy konsekfencje ,a nie bank dobre co :lol: ?A dopiero my mozemy ciagac się z bankiem .

A teraz mam niusa :lol: jakies pół godz temu dzwonili z banku ze jak wpłace na konto 50zł za przelew sorbnet czy jakoś tak(niby ekspres)to sprzedający otrzyma kase jutro ok.godz.13 :lol: a jak nie to moze beda u niego na koncie w poniedziałek normalnie jaja se z ludzi robia przecież to oni zawalaja z wypłatą minoł im termin a ja mam płacic za szybki przelew ...ale z tego wszystkiego niemając ochoty na odbieranie telefonów i tłumaczenie się sprzedającemu dlaczego z niemojej winy on niema jeszcze kasy..pojechałam i wpłaciłam im 50zł za ten przelew niech se w buty wsadzą....

Mam tylko szczera nadzieje ze to bedzie pierwsza i ostatnia taka sytuacja...

Jeśli chodzi o samo załatwianie kredytu to poszło im to nawet sprawnie w niecały miesiąc od chwili złozenia wniosku było podpisanie umowy...

• 2 months później...

Mam tylko szczera nadzieje ze to bedzie pierwsza i ostatnia taka sytuacja...

No i wykrakałam....25 kwietnia złozyliśmy dyspozycje wypłaty 2 transzy(pierwsza dla sprzedającego była) bank ma na to"nieprzekraczalne 7dni robocze"(tak napisane w umowie)..dziś mamy 13 maja a kasy jak niema tak niema i czeski film nikt nic niewie...ci z warszawy wysyłają do doradcy w naszym miescie ten twierdzi ze niemoze uzyskać zadnych informacji dlaczego jest opoznienie i jak długo ono potrwa :o jedno co mnie cieszy to to ze ogolnie kredyt ma byc w 3 transzach,1 juz poszła z opoznieniem...druga opoznienie juz ma ..i koncowa 3 zostawilismy tylko 10tys i teraz wiem ze dobrze zrobilismy zostawiając małą kwote..jakbym miała się budowac i brac wiecej transz niz 3 to wiedząc to co teraz niewybrałabym tego banku napewno...Dla tych co rozważają branie kredytu w polbanku radze dobrze się zastanowic i uzbroić w ciierpliwość

Oczki trzeba mieć otwarte. Już jakiś czas chodza słuchy, że Polbank ma kłopoty z płynnością i opóźniają wypłaty - a jeśli to prawda to i tak masz szczęście , bo dalej to już może być tylko gorzej.

Ja bym napisała skarge do samej wierchuszki z żądaniem odsetek za zwłokę. Przecież nie bierzesz na lody, tylko się musisz policzyć z wykonawcą ...

Oczki trzeba mieć otwarte. Już jakiś czas chodza słuchy, że Polbank ma kłopoty z płynnością i opóźniają wypłaty - a jeśli to prawda to i tak masz szczęście , bo dalej to już może być tylko gorzej.

...

pewnie dlatego dają te swoje 6% na rachunku a'vista i wciąż reklamują sie w tv.

...

pewnie dlatego dają te swoje 6% na rachunku a'vista i wciąż reklamują sie w tv.

Nie wiem czy dlatego.

Akurat mogliby te pieniądze ulokować lepiej niż w reklamie - szczególnie, że powyższy przypadek nie jest odosobniony.

A teraz 8% jest na rynku, więc żadne halo.

Oczki trzeba mieć otwarte. Już jakiś czas chodza słuchy, że Polbank ma kłopoty z płynnością i opóźniają wypłaty - a jeśli to prawda to i tak masz szczęście , bo dalej to już może być tylko gorzej....

Tak, to prawda. Niestety.

Mam znajomych ktorzy budujac dom na kredycie z Polbanku nie maja wyplacanych kolejnych transz na budowe - mimo ze postep prac jest zgodny z harmonogramem (a nawet go wyprzedza ) jakie Polbank zaakceptował i dal na tej podstawie kredyt.

Efekt- budowa od 3 miesiecy stoi i nic sie na niej nie dzieje, znajomi sa zadluzeni na paredziesiąt tysiecy u firmy ktora im dom budowala,(firma wykonawcza juz zapowiedziala ze bedzie sie ubiegac o karne odsetki za zwloke i domaga sie wyplaty wynagrodzenia za prace wykonane ponad 3 miesiace temu) , Polbank nawet nie raczy odpowiedziec na skladane pisemnie reklamacje.

Sprawa - o ile sie orientuje- znajdzie swoj finał w sadzie.

Znajomi sa totalnie zalamani bo nie maja innego zrodla skad mogli by wyrwac pieniadze. Grozi im sprawa w sadzie wytoczona przez firme budujaca dom.

Czeski film - to łagodne okreslenie.

[

A teraz 8% jest na rynku, więc żadne halo.

8% to jest na jakiejś lokacie terminowej a nie na rachunku w zasadzie avista, dostepnym w kazdej chwili.

No chyba ze bank stracił własnie płynność...... :lol:

Witam dziś mamy 15maj i dzięki mojej upierdliwości do granic rozsądku,codziennych telefonach,reklamacjach,prośbach,groźbach,ponagleniach wkońcu raczyli uruchomic transze 8) ale zeby niebyło tak rózowo najpierw przelali kase na konto w polbanku (otworzone na potrzeby kredytu)dowiedziałam się tez ze teraz muszę czekać aż racza przesłac kase na własciwe i docelowe konto w moim banku(pkosa)mam nadzieje ze niebedzie to kolejne teoretyczne jak się okazało "nieprzekraczalne 7 dni roboczych" ,bo w/g polbanku 7 dni to tez 15...Pozdrawiam serdecznie
Właśnie sprawdziłam stan konta po sesji w banku i strwierdzam ze kasa naraszcie dotarła na naszej własciwe konto i jest juz "namacalna"a nie wirtualna.....Pozdrawiam
Ohhhooo.... O mało nie wziąłem kredytu w polbanku....

A ja myślałem, że tylko mbank i lukas są do bani.... :evil:

mBank to wiem, a dlaczego Lukas???? Mam zamiar u nich wziąść kredyt.

Na co mam uważać.

No właśnie tym, że tam bierzesz kredyt powinieneś się zestresować.

Lukas kombinuje jak koń pod górkę. Wymyśla dodatkowe koszty, które musisz spłacić. Później z zamknięciem umowy też nie jest tak prosto...

Nie miałem u nich hipoteki, ale zwykły kredyt - brrrrrrr.... Na szczęscie mała kwota i odpuściłem, ale gdybym się miał z nimi bujać o większą kasę to byłoby smutno...

Z resztą nie tylko ja miałem z nimi takie przygody.

No właśnie tym, że tam bierzesz kredyt powinieneś się zestresować.

Lukas kombinuje jak koń pod górkę. Wymyśla dodatkowe koszty, które musisz spłacić. Później z zamknięciem umowy też nie jest tak prosto...

Nie miałem u nich hipoteki, ale zwykły kredyt - brrrrrrr.... Na szczęscie mała kwota i odpuściłem, ale gdybym się miał z nimi bujać o większą kasę to byłoby smutno...

Z resztą nie tylko ja miałem z nimi takie przygody.

Miałam u nich hipoteczny i nie było żadnych problemów. Wręcz przeciwnie mało papierków i decyzja w 3 dni. Jednak byl to rok 2004.

Wydaje mi się, że dużo zależy na jakiego doradcę się trafi. Jak tłumok to w najlepszym banku namiesza.

Przymierzam się u nich do kredytu w zł :cry: i mają dobrą ofertę. Libor 3M 6,08+marża 0,5. Przy tej marży należy mieć konto ror, kartę i konto oszczędnościowe. Mi akurat to odpowiada. Prowizja 1% (minus 100zł za aktualny wypis z KW) nie chcą wyciągów z konta, nie płacę za wycenę, za inspekcję, brak ubezpieczenia na życie, bezpłatne przwalutowanie ze zł na CHF i odwrotnie. Jedyny mankament to 1 % prowizji za wcześniejszą spłatę, lub bezpłatnie raz w miesiącu do 30% kapitału.

Nie jest tak żle. Nie mam zdolnoci na CHF (oprócz Polbanku), po za tym CHF sięga dna.

Wydaje mi się, że dużo zależy na jakiego doradcę się trafi. Jak tłumok to w najlepszym banku namiesza.

Może i tak. Ja miałem do czynienia z łódzkim oddziałem - no i na etapie awantury z centralą.

Twój wybór - na pewno nie wszystko knocą i może się uda.

• 1 month później...

Ja również mam kredyt w Polbanku i niestety potwierdzam, że są wielkie problemy z terminowością. To, na kogo sie trafi nie ma żadnego znaczenia gdyż problem lezy w organizacji tego banku - za wszelkie operacje związane z kredytem jest odpowiedzialny oddział w centrali, który jest informacyjnie odcięty od oddziałów bankowych (podobno nawet telefonów nie mają analitycy, żeby ich nie gnębiono) - dlatego w oddziale nie można uzyskac żadnej informacji czemu opóznienie, czemu trzeba donieśc absurdalne papiery, itp, itd. 7 dni roboczych na realizacje transzy w praktyce znaczy tyle, że w ciagu tych 7 dni muszę jakoś ,,zareagowac" czyli np. w dniu 7 stwierdzic, ze budowa opozniona, trzeba doniesc papier, itp.

Ja ustawilam sobie kredyt na dwie transze (przewidywalam kłopoty, no ale innego banku nie mogłam wziąśc). Kompletny wniosek o kredyt (juz po wstepnej analizie finansowej) złozyłam 30 marca, do 30 kwietnia miałam termin transzy, pieniądze u dewelopera znalazły się 23 maja. Wkrótce czekaja mnie przejścia z drugą transzą....pociesza mnie jedynie mysl, że deweloper cierpliwy i nie daje odsetek...

Ja mam kredyt na budowe domu w polbanku.To jakaś totalna pomyłka .

Maja problem z wypłatami transzy i rozliczaniem ich .ten temat powinien byc na 1 miejscu dla przezornosci innych budujacych aby nie barc w tym banku kredytów bo mozna sie wpędzic w kłopoty z roszczeniami podwykonawców

Gdy by nie to ze zdolnośc u nich jest lepsza niż w innych bankach to pewnie nie wzieła bym tam kredytu ...

I co robic ?Budowa stoi ..transzy brak ...moze jakaś pikieta ?

Pozdrawiam :o

Ostatnio spodkałam znajoma pracowała w tym banku teraz pracuje w (dortadztwie finansowym ).Mówiła mi ze bardzo wiele klientów skarzy sie na problemy z tym bankiem .Rozważa nawet usunięcie tego banku z ofert

Jako ze sama pracowała tam jakis czas ,wie jak to wyglada i wie ze wiele nie mozna sie po tym banku spodziewac

Pieniadze dla sprzedajacych mieszkania przychodziły po kilkunastu dniach pózniej :o Wycodza z tego przykre sytuacje :(