poszukiwana 13.03.2008 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 1. od czego zależy ile będzie transz przy wypłacie? (kredyt 200 tys. Millenium) Jak to było u Was? 2. czy dobrze rozumiem płatność? kredyt 200 tys. na 40 lat np. 4 transze po 50 tys. co 6 miesięcy co daje mi raty pierwsze 6 mies. - 210 + 40 ubezp. + 20 zł drugie ubezp. = 270 zł kolejne 6 mies. - 420 + 40 + 20 = 480 zł kolejne 6 mies. - = 690 zł kolejne 6 mies. - = 900 zł i tu musze mieć już odbiór i potem przez ???? = 900 zł i tu pytanie o owe ??? - czy od tego momentu liczy się 40 lat czy wtedy będzie 38 lat?? czy opłaca się przeciągać budowę na 2 lata? co mi daje to, że zbuduję wczesniej? (w kwetii spłacania rat) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
theodolit 13.03.2008 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 1. od czego zależy ile będzie transz przy wypłacie? (kredyt 200 tys. Millenium) Jak to było u Was? 2. czy dobrze rozumiem płatność? kredyt 200 tys. na 40 lat np. 4 transze po 50 tys. co 6 miesięcy co daje mi raty pierwsze 6 mies. - 210 + 40 ubezp. + 20 zł drugie ubezp. = 270 zł kolejne 6 mies. - 420 + 40 + 20 = 480 zł kolejne 6 mies. - = 690 zł kolejne 6 mies. - = 900 zł i tu musze mieć już odbiór i potem przez ???? = 900 zł i tu pytanie o owe ??? - czy od tego momentu liczy się 40 lat czy wtedy będzie 38 lat?? czy opłaca się przeciągać budowę na 2 lata? co mi daje to, że zbuduję wczesniej? (w kwetii spłacania rat) Z tego co np u mnie sie działo do czasu wypłacenia ostatniej transzy - nie płaciło sie rat kapitaowych tylko odsetkowe - na zasadzie ,ze bank nie che Cie pozbawiac pieniedzy, ktore mozesz zainwestorac w budowe ;D ot wola darmowe pieniadze ... dopiero po konkretnej dacie tj ostatnia transza zaczeła sie spłata - tzn czym predzej tym lepiej bylo.. ale chyba warunki kredytó są dosc rózne dla bankow i lepiej na konkretnych przykładach z bankwacami rozmawiac ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacekp71 13.03.2008 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 w wiekszosci bankow splaca sie raty od kwoty wykorzystanego kapitalu,wiec jesli bedziesz realizaowac budowe szybciej, tym szybciej wydasz kasę, tym szybciej zaczniesz placic wyzsze raty .... oczywiscie detale masz w umowie z bankiem .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 13.03.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Ilość transz, ich wysokość i harmonogram wypłat ustalasz z bankiem przy ustalaniu warunków kredytu. Z reguły jest też tak, że nie dostaniesz kolejnej transzy, zanim nie rozliczysz poprzedniej (w zależności od banku: faktury np. na 70% kwoty, wycena rzeczoznawcy z banku, któremuś bankowi wystarczy, jak zrobisz zdjęcia i przyniesiesz). Jak ja brałem kredyt, też ustaliliśmy harmonogram, ale był on mocno elastyczny, co pozwalało mi np. wziąć transzę później, bo wykonawca się spóźniał a nie chciałem brać transzy wcześniej, żeby nie leciały odsetki.W moim przypadku było 5 transz (cztery równe i ostatnia z tego, co zostało). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poszukiwana 13.03.2008 17:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 chcę wziąc w Millenium czyli korzystnie jest rozciągnąc budowę maksymalnie na 2 lata i przez np. 1,5 roku płacić mniejsze raty i spokojnie budować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 13.03.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 W moim przypadku określiliśmy w umowie (z BPH) czas realizacji transz na 1.5 roku - jeślli przez ten czas nie wypłaciłbym wszystkich transz, kwota kredytu uległaby zmniejszeniu o niewykorzystaną kwotę. Przez ten sam czas otrzymałem karencję - od wziętych pieniędzy płaciłem tylko odsetki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poszukiwana 13.03.2008 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 czyli warto wykorzystać ten maksymalny czas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.03.2008 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 nic nie mam za darmo :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bigbeat 13.03.2008 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Myślę, że jak najbardziej warto.W czasie budowy zawsze pojawią się nieprzewidywane wydatki i każde zmniejszenie obciążenia jest cenne, a to, czy kredyt będziemy spłacać od teraz czy od za rok przez -naście czy -dziesiąt lat, nie ma żadnego znaczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts