kaśka maciej 04.04.2008 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Dzisiaj rano w internecie na wp.pl pojawiła się wiadomość, że odnaleziono ciało 17-latki z Gliwic, ktorą poszukiwano od kilku tygodni. Ciało zakopano bardzo blisko miejsca jej zamieszkania. Serdeczne wyrazy współczucia rodzinie, przyjaciołom i wszystkim innym bliskim osobom Koszmar czapa dla morderców Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 04.04.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 właśnie przeczytałem http://wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=9821779&rfbawp=1207292821.270 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 04.04.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 i jak tu nie ma być kary śmierci? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 04.04.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 i jak tu nie ma być kary śmierci? nie jestem zwolenniczką kary śmierci, ponieważ uważam, że to niepotrzebna eskalacja zabijania, która nas - ludzi - bynajmniej nie uczłowiecza. Natomiast nigdy nie znalazłam się w sytuacji, w ktorej mogłabym znienawidzić kogoś aż tak, aby marzyć o jego powolnej i bolesnej śmierci. Z pewnością rodzina tragicznie zmarłej dziewczyny mają ku temu powody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 04.04.2008 07:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 nie myślę o powolnej i bolesnej śmierci. Może być szybka. Nie mam zamiaru utrzymywać gnoja (kimkolwiek jest) z moich podatków - Wy pewnie też nie. Wolę, żeby te pienądze poszły na inny cel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewa joanna 04.04.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Przede wszystkim, najszczersze wyrazy współczucia dla rodziny. Nie wiem dlaczego, myslałam, że temat postu jest bardziej wyeksponowany. nie myślę o powolnej i bolesnej śmierci. Może być szybka. Nie mam zamiaru utrzymywać gnoja (kimkolwiek jest) z moich podatków - Wy pewnie też nie. Wolę, żeby te pienądze poszły na inny cel. To mój pierwszy post choć czytam od wielu lat. Jeszcze nie wiadomo kto zabił. Ale dookoła siebie mam dzieci o ktore walcze ja i psycholog szkolny - dzieci maltretowane, czasem gwałcone, upokarzane. Jedno się powtarza - tak zwani przyzwoici ludzie maja to głeboko w d… Oni są zajęci i tylko żądają… żeby było miło i bezpiecznie. Sa głusi na krzyk dziecka, na strach w jego oczach. A potem dziecko dorasta - i bierze odwet na tych którzy nie chcieli widzieć. I wtedy się zaczynają bać, bo już nie mogą lekceważyć, nie mogą udawać że nie widzą - bo te rysy na samochodzie jakos łatwiej zauważyć niż siniaki, i przekleństwa usłyszeć niż płacz. Czy za obojetność zapłacą oni - niekoniecznie, to będzie kolejna "niewyjaśniona" zbrodnia pod tytułem - jak tak można. I wszyscy się święcie oburzą. I będą zdruzgotani. I nie pomyślą, że potwora hoduję sie przez lata, nie tylko przemocą, ale może przede wszystkim - obojetnoscia. Bo wieksza jest wina tego co widzi że jest źle i nic nie robi niż człowieka który ma tak sam zniszczoną duszę, że nic nie rozumie i działa jak zwierze. Najciekawsze że ci , co widzą , co się dzieje, walczą o dzieci,szukaja pomocy, chociaż zabieraja takie dzieci do siebie po poludniu , żeby chociaż parę godzin pobyly w normalnej atmosferze, zrobiły lekcje, napiły sie kakao, znajduja na to czas, to ludzie którzy nigdy nie żądaja czapy. I jeszcze jakby sie wstydzili że może zrobili za mało. Wszyscy mamy prawo do życia w spokoju, ale jak to ktos mądrze tu napisał, ważne jest też w jaki sposób to prawo realizujemy. Mnie się wydaje że mamy też prawo do otwartych oczu i uszu i robienia z tego użytku. Tylko tak sie jakos składa że jedne swoje prawa realizujemy chetniej, a o innych zapominamy. W klasie mojego syna jest dziecko prostytutki - 9-letni chłopczyk ucieka przez okno - sąsiedzi nie chcą zeznawać - ciekawe kogo to dziecko za 10 lat zabije? Może ulgowo tylko się zaćpa? Mój kolega - syn bardzo eleganckiego ojca - może go nawet znacie - człowiek na stanowisku - więc zestresowany - to se robił dobrze kopiac malutkie dziecko - potem jak gdyby nigdy nic wychodził do gości i nalewał drinki - kto uwierzy? Kto uwierzy że można skopac dziecko i wyjść jak gdyby nigdy nic do gosci w czaderskim tuxedo? Syn chleje i wszyscy współczują ojcu że tak mu sie dziecko nieudało.A przecież miał wszystko i nie potrafił docenic. Ciekawe czy rzeczywiście nikt nic nie widział czy tylko realizował swoje święte prawo do świętego spokoju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 04.04.2008 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Nie ulega wątpliwości, że miarą naszego zaangażowania społecznego - lub jego braku - są właśnie takie tragiczne historie. Stoimy sobie obok, czasem bojąc się o "swoich", a czasem bo jak można wtrącać się w nieswoje sprawy, a później ... mam wrażenie, że eksterminacja nieprzystosowanych, ktorzy jak napisała ewa joanna, mszczą się za swoje krzywdy nigdy nie była i nie będzie doskonałym wyjściem z sytuacji. Mieliśmy już lata kar śmierci i prac w kamieniołomach a dalej istnieje przyzwolenie pewnych grup społecznych na zabijanie. Pewnie, że krzywdą jest również fakt, iż rodziny zamordowanych muszą łożyć na pobyt w więzieniach zabójców, ale przebywanie w zamknięciu do końca swoich dni jest karą niewyobrażalną. Inną sprawą jest zbyt łatwe zamienianie kary dożywocia lub 25 lat na przedwczesne zwolnienie za sobre sprawowanie. Skoro ktoś zabił i tego nie da się niestety odwrócić - to dlaczego należy odwracać los skazanego i puszczać na wolność? Ja chętnie dopłacę, żeby tam siedzieli - zwłaszcza, że na przestrzeni ostatnich klikudziesięciu lat rzadko zdażają się ucieczki z więzień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bellucci 04.04.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 No tak, tylko jeszcze znajdzcie miejsca dla tych wszystkich z dożywociem, kiedy mamy przepełnione wiezienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 04.04.2008 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Ja chętnie dopłacę, żeby tam siedzieli - zwłaszcza, że na przestrzeni ostatnich klikudziesięciu lat rzadko zdażają się ucieczki z więzień. A ja chętnie dopłacę dziecom w domach dziecka, gdzie stawka żywieniowa jest niższa niż w więzieniu. Mój mąż złapał ostatnio takich 16-17 latków, którzy zamordowali faceta. W bardzo okrutny sposób. Nie wierzę w ich resocjalizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 04.04.2008 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 O tych przepełnionych więzieniach to raczej same frazesy, podawane przez media - proszę mi znaleźć wiarygodne dane to mogę skomentować. Inna sprawa, że sadza się do więzień również tych, którzy powinni otrzymać szansę odpracowania swojej winy - nie zabójców a drobnych złodziejaszków, etc. Dla takich osadzonych rzeczywiście szkoda miejsca, bo więcej się nauczą a mniej wykorzystają szansę refleksji nad swoim postępowaniem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joan 04.04.2008 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Ja chętnie dopłacę, żeby tam siedzieli - zwłaszcza, że na przestrzeni ostatnich klikudziesięciu lat rzadko zdażają się ucieczki z więzień. A ja chętnie dopłacę dziecom w domach dziecka, gdzie stawka żywieniowa jest niższa niż w więzieniu. Mój mąż złapał ostatnio takich 16-17 latków, którzy zamordowali faceta. W bardzo okrutny sposób. Nie wierzę w ich resocjalizację. ja wierzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 04.04.2008 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Joan, bo to Twoja praca...wiem, że nie można skazywać ludzi na potępienie i trzeba wierzyć w to, że będą lepsi. Jednak słuchając rzeczy, o których normalny człowiek niewiele wie (i dobrze, że opinia publiczna nie jest o tym informowana) to, wierzcie mi, nóż się w kieszeni otwiera...Joan, dobrze, że są jeszcze tacy ludzie jak Ty.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malgos2 04.04.2008 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Joan, bo to Twoja praca... wiem, że nie można skazywać ludzi na potępienie i trzeba wierzyć w to, że będą lepsi. Jednak słuchając rzeczy, o których normalny człowiek niewiele wie (i dobrze, że opinia publiczna nie jest o tym informowana) to, wierzcie mi, nóż się w kieszeni otwiera... Joan, dobrze, że są jeszcze tacy ludzie jak Ty.... Rozumiem Twoja zlosc, ale pomysl, czy kara smierci pomijajac fakt, ze jest aktem zemsty i ze to nieludzkie z zimna krwia zabic czlowieka, bylaby w Polsce w ogole skuteczna? Polska policja nieraz nie umie zdjac odciskow palcow, a co dopiero probki DNA itd. Byla ostatnio glosna sprawa gwalciciela z Exeter, jest wiele takich tajemniczych, choc nieraz pozornie oczywistych spraw. W Anglii zniesiono kare smierci wlasnie po kilku takich sprawach, kiedy juz po wykonaniu wyroku okazalo sie, ze czlowiek jest niewinny. I chyba lepiej nie skazac na smierc 100 winnych niz stracic jednego niewinnego. A Polsce prawdopodobnie przelozyloby sie to wylacznie na wieksze lapowki dla prokuratorow i sedziow. Byloby wiecej do stracenia. Bardzo wspolczuje rodzinie, tez jestem w szoku. W takiej sytuacji nie mozna wlasciwie nic madrego powiedziec poza tym, ze po tamtej stronie jest lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dzióbek 04.04.2008 10:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Proszę o modlitwę w intencji Iwonki i jej najbliższych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 04.04.2008 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 No tak, tylko jeszcze znajdzcie miejsca dla tych wszystkich z dożywociem, kiedy mamy przepełnione wiezienia. Obozy pracy, za darmo mieszkać i wypoczywac? dosyć naszych pieniedzy idzie na odsiadujących wyroki. Byłem w zakładach Skody za czasów byłych, na koncu zakładu wybudowane wiezienie, od wydziałów klatkiz siatki i na kazdą zmiane, gęsiego....., a teraz, q-wa wczasa opłacone, pilnowany...dosyć tego. szczególnie dla zbrodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 04.04.2008 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Joan, bo to Twoja praca... wiem, że nie można skazywać ludzi na potępienie i trzeba wierzyć w to, że będą lepsi. Jednak słuchając rzeczy, o których normalny człowiek niewiele wie (i dobrze, że opinia publiczna nie jest o tym informowana) to, wierzcie mi, nóż się w kieszeni otwiera... Joan, dobrze, że są jeszcze tacy ludzie jak Ty.... Rozumiem Twoja zlosc, ale pomysl, czy kara smierci pomijajac fakt, ze jest aktem zemsty i ze to nieludzkie z zimna krwia zabic czlowieka, bylaby w Polsce w ogole skuteczna? Polska policja nieraz nie umie zdjac odciskow palcow, a co dopiero probki DNA itd. Byla ostatnio glosna sprawa gwalciciela z Exeter, jest wiele takich tajemniczych, choc nieraz pozornie oczywistych spraw. W Anglii zniesiono kare smierci wlasnie po kilku takich sprawach, kiedy juz po wykonaniu wyroku okazalo sie, ze czlowiek jest niewinny. I chyba lepiej nie skazac na smierc 100 winnych niz stracic jednego niewinnego. A Polsce prawdopodobnie przelozyloby sie to wylacznie na wieksze lapowki dla prokuratorow i sedziow. Byloby wiecej do stracenia. Bardzo wspolczuje rodzinie, tez jestem w szoku. W takiej sytuacji nie mozna wlasciwie nic madrego powiedziec poza tym, ze po tamtej stronie jest lepiej. Nasz policja wręcz unika, pewnych czynności operacyjno-dochodzeniowych. i trochę ich rozumiem, ....a prokurator wypuści. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asia.malczewska 04.04.2008 11:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Proszę o modlitwę w intencji Iwonki i jej najbliższych Uszanujmy rozpacz bliskich i zaniechajmy czczej dyskusji - one do niczego nas nie doprowadzą, chociaż w pewnym sensie są dla nas swoistym catharsis ... Dzióbek, jesteśmy z Wami, trzymajcie się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zielonooka 04.04.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 Ja nie mam problemu z moralnym aspektem kary smierci bo jestem wlasciwie osobą niewierzącą ( zarowno w wiare koscielna jak i w resocjalizacje ) (ale zeby bylo smieszniej - nie jestem zwolennczka w/w kary (chyba) Ale zawsze mnie facynowalo jak osoby wierzące, deklarujace swoja przynaleznosc do kosciola i wychowaniu w duchu katolickim, łaczą swoje poparcie dla kary smierci z ktorymstam (wybaczcie bo jako agnostyk nie pamietam numerka ) przykazaniem "nie zabijaj". i o ile pamietam jest tam bezwzglednie napisane " nie zabijaj" a nie " nie zabijaj, no chyba ze "zasluzył" Bardzo chetnie poslucham wytlumaczenia - naprawde od wielu lat mnie to intryguje :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aluland 04.04.2008 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 przykazaniem "nie zabijaj". i o ile pamietam jest tam bezwzglednie napisane " nie zabijaj" a nie " nie zabijaj, no chyba ze "zasluzył" ... przecudowne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 04.04.2008 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2008 W Niemczech jest tak, ze jezeli dziecko napomknie tylko nauczycielowi, ze nie dogaduje sie z rodzicami (nie mowiac juz o patologiach) to od razu jest wysylane do swoistego domu opieki a rodzice musza bulic za pobyt. Przerabial to moj znajomy ze swoja nastoletnia corka. Oczywiscie chodzilo tu o jakas sprzeczke a kiedy coreczce ukradziono tam buty to wrocila do domu czym predzej. Inny kolega dostal dal klapsa w przedszkolu i dostal ostrzezenie, ze nastepnym razem bedzie prokurator czy cos w tym rodzaju.Taki maja tam system. Mimo, ze jestem katolikiem to sprzeciwiam sie karze smierci bo...... to sie po prostu nie oplaca. Niech zabojca tyra do konca zycia w kamieniolomie na rente dla rodziny albo gdy jej nie ma na jakis sierocinie lub cos podobnego. Wiadomo, ze to nikomu zycia nie zwroci tak samo jak zwykle wiezienie i kara smierci ale przynajmniej bedzie to jakas kara.To samo z innymi przestepcami - ukradl 100 niech odplaci 1000. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts