poszukiwana 13.03.2008 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 czy bank (w zasięgu zainteresowania - Millenium) podważa kosztorys?chcę zrobic kosztorys na 190 tys. domu 180 m2 po podłogach, wiem, że to nie jest realna kwota, ale środki będe mieć z innych źródeł póki co nie do udokumentowania - czy zrobią z tego problem? Taki kosztorys........razem 190 tyswartość działki 60 tys.ogółem wartość po wybudowaniu - 250 tys. nie podważą tego?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 13.03.2008 19:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 W przypadku mbank-u wygląda to tak: m2 powierzchni użytkowej nie może być tańszy niż 2300 PLN, jeśli jest to bank wycenia to m2*2300PLN = twoja zdolność kredytowa. Możliwe, że u innych wierzycieli jest podobnie. Jeśli znajdziesz bardziej liberalnego to daj znać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JOKER_29 13.03.2008 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 zrobią 1. nie przejdzie Ci ten kosztorys - powinien być koło 2.500-3.000 za m2 2. musisz ładnie pokazać całe środki własne (gotówka, materiały, mieszkanie które zamierzasz sprzedać) a na resztę musisz wsiąść kredyt - jak wykręcisz jakiegoś wałka i spadnie na Ciebie góra pieniędzy to po prostu nie uruchomisz następnej transzy powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poszukiwana 13.03.2008 21:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 czyli czy chcę czy nie musze wziąć 180m2 (po podłodze, czy wystarczy uzytkowa powierzchnia - 150m2?) x 2600/m2 (tak jest w Millenium?) 468 000 ?? jak to obejść?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.03.2008 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Ja bym sie zastanawiała jak zbudować nie mając tych pieniędzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poszukiwana 13.03.2008 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 dobre Nefer u mnie chodzi o to, że nie będę mieć takiej zdolności, ot cała filozofia jak to ugryźć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 13.03.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Spróbuj w Kredyt Banku, dostałem u nich kredyt przy wycenie 1750 zł/m2. Ewentualnie idź do Openfinance, dopasuja Ci jakiś bank. A swoją drogą to za te 190 000 to wybudujesz (działając superekonomicznie) goły dom bez żadnego wyposażenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 13.03.2008 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 dobre Nefer u mnie chodzi o to, że nie będę mieć takiej zdolności, ot cała filozofia jak to ugryźć? Też bym zaczęła od Expandera albo Open. Przynajmniej dostaniesz odpowiedzi na wszytkie pytania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavswid 14.03.2008 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 WitamJa brałem kredyt w PKO BP (ten z dofinansowaniem odsetek) kosztorys miałem na 400 000zł chciałem wziąść 300 000zł i musiałem udokumentować pozostałą kwotę (że ją posiadam do swojej dyspozycji) - buduję dom o pow użytkowej 136m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poszukiwana 15.03.2008 08:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Kosztorys na prace budowlane ok może opiewać na 400 000 ale czy wartośc domu po wybudowaniu też będzie 400 000 ? czy więcej? wydaje mi się, że to dwa pojęcia i np.:1. wartośc domu po wybudowaniu 400 tys.2. kosztorys na wybudowanie domu 200 000 zł i biorę kredyt na 200 000 zł Banku nie powinno obchodzić jak ja to zrobię, może jestem deweloperem i mam swoich ludzi i tańsze materiały, może dostanę spadek na dniach, może mąż pracuję za granicą.. itp. bank powinien rozliczac z KOSZTORYSU jak to faktyczniej jest? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavswid 15.03.2008 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 OK, masz rację, banku to nie obchodzi ile wyniesie koszt domu.Dla banku jest ważne, że jeżeli na kosztorysie masz 400k, chcesz wziąść 200k kredytu, to resztę (czyli brakujące 200k) musisz udokumentować (wyciągami bankowymi z innych kont na pełną kwotę co do złotówki) - ja tak miałem. Poza tym cała procedura kredytowa (kredyt z dofinansowanie odsetek) trwała 1 1/2 miesiąca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poszukiwana 15.03.2008 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 pytanie więc tylko CZY PODWAŻAJĄ KOSZTORYS? (to istotne juz na etapie jego tworzenia ) mnie interesuje Millenium ale o innych bankach tez chętnie poczytam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neti 15.03.2008 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Wedlug mnie ich rzeczoznawca moze faktycznie podwazyc kosztorys. I moga chcec zebys udowodnia, ze posiadasz reszte funduszy na budowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavswid 15.03.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Zgadzam się, ja brałem w PKO BP, i pamiętaj, że pod kosztorysem ktoś się podpisuje (nawet lipnym) i bierze za to odpowiedzialność, więc jeżeli kosztorys będzie nierealny jak z kosmosu to takich problemów możesz spodziewć się ty i architekt, który go zrobił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poszukiwana 15.03.2008 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Pod kosztorysem tylko kredytobiorca się podpisuje z tego co mi powiedziano w Millenium, nikt inny. A juz architekt zupełnie nie ma tu nic do kosztorysu. To raczej pytanie powinno brzmieć: ile liczy rzeczonawca danego banku za m2 powierzchni UŻTKOWEJ domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lobo0 15.03.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 pod kosztorysem w polbanku musi się podpisać ktoś z uprawnieniami budowlanymi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavswid 15.03.2008 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Kosztorys w PKO BP liczy 28 pozycji i oprócz pozycji i dodatkowo udział % w koszcie budowy a podpisuje się sporządzający, który ma pieczątkę z numerem uprawnień budowlanych jeżeli będziesz miał szczęście to zrobisz to za darmo u architekta, który będzie ci robił adaptację prajektu, albo zapłacisz cena za kosztorys wacha się od 0zł do nawet 4000zł (wiem bo sprawdzałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slavswid 15.03.2008 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 0 zł kosztuje zrobienie kosztorysu w 0.5 godz (mało wiarygodny, ale do banku się nadaje), 4 000zł kosztuje kosztorys robiony przez tydzień, przy użyciiu super oprogramowania i niezwykle szczegółowy (który też jest g... warty - ponieważ realia i ceny są inne ) dopiero z tego kosztorysu robią ten dla banku. Polecam wariant pierwszy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 15.03.2008 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Niektóre banki pod kosztorysem wymagają tylko podpisu kredytobiorcy, inne kogoś z uprawnieniami budowlanymi, przy czym ten kosztorys nie kładzie żadnej odpowiedzialności na podpisującym. Istotna jest wycena uprawnionego rzeczoznawcy, a kosztorys jest w zasadzie tylko pobieżnym harmonogramem finansowym budowy, i oczywiście nie może być wyższy od wyceny. Bank nie przyjmie kosztorysu w którym cena 1m2 rażąco odbiega od cen rynkowych. Wtedy albo rzeczoznawca może sporządzić wycenę na mniejszą kwotę, z opisem z czego wynika taki niski koszt budowy, albo jak pisano wyżej - trzeba podwyższyć kosztorys i wykazać udział własny, co jest zresztą bardziej opłacalne, bo mając większy udział własny dostajemy niższe oprocentowanie. Można też w pewnym zakresie pomanewrować powierzchnią użytkową, ale to musi zaakceptować rzeczoznawca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poszukiwana 15.03.2008 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 i o to chodzi o tego rzeczoznwcę bankowego wycenę na przyszłą wartośc domu z działką mam na 400 tys. (rzeczoznawca spoza banku) chcę kredytu 200 tys. wartośc działki i już wykonane prace 100 tys.kosztorys na wybudowanie domu 200 tys. co daje nam 300 tys/150m2 pow. uzytkowej = 2000/m2 czy tę kwotę podwazy bankowy rzeczoznawca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts