Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kosztorys a bank

poszukiwana

Recommended Posts

czy bank (w zasięgu zainteresowania - Millenium) podważa kosztorys?

chcę zrobic kosztorys na 190 tys. domu 180 m2 po podłogach, wiem, że to nie jest realna kwota, ale środki będe mieć z innych źródeł póki co nie do udokumentowania - czy zrobią z tego problem?

Taki kosztorys

....

....

razem 190 tys

wartość działki 60 tys.

ogółem wartość po wybudowaniu - 250 tys.

nie podważą tego??

zrobią :-?

1. nie przejdzie Ci ten kosztorys - powinien być koło 2.500-3.000 za m2

2. musisz ładnie pokazać całe środki własne (gotówka, materiały, mieszkanie które zamierzasz sprzedać) a na resztę musisz wsiąść kredyt - jak wykręcisz jakiegoś wałka i spadnie na Ciebie góra pieniędzy to po prostu nie uruchomisz następnej transzy

powodzenia

Kosztorys na prace budowlane ok może opiewać na 400 000 ale czy wartośc domu po wybudowaniu też będzie 400 000 ? czy więcej?

wydaje mi się, że to dwa pojęcia i np.:

1. wartośc domu po wybudowaniu 400 tys.

2. kosztorys na wybudowanie domu 200 000 zł i biorę kredyt na 200 000 zł

Banku nie powinno obchodzić jak ja to zrobię, może jestem deweloperem i mam swoich ludzi i tańsze materiały, może dostanę spadek na dniach, może mąż pracuję za granicą.. itp. bank powinien rozliczac z KOSZTORYSU

jak to faktyczniej jest?

OK, masz rację, banku to nie obchodzi ile wyniesie koszt domu.

Dla banku jest ważne, że jeżeli na kosztorysie masz 400k, chcesz wziąść 200k kredytu, to resztę (czyli brakujące 200k) musisz udokumentować (wyciągami bankowymi z innych kont na pełną kwotę co do złotówki) - ja tak miałem. Poza tym cała procedura kredytowa (kredyt z dofinansowanie odsetek) trwała 1 1/2 miesiąca.

Kosztorys w PKO BP liczy 28 pozycji i oprócz pozycji i dodatkowo udział % w koszcie budowy :) a podpisuje się sporządzający, który ma pieczątkę z numerem uprawnień budowlanych :) jeżeli będziesz miał szczęście to zrobisz to za darmo u architekta, który będzie ci robił adaptację prajektu, albo zapłacisz cena za kosztorys wacha się od 0zł do nawet 4000zł (wiem bo sprawdzałem)

0 zł kosztuje zrobienie kosztorysu w 0.5 godz (mało wiarygodny, ale do banku się nadaje), 4 000zł kosztuje kosztorys robiony przez tydzień, przy użyciiu super oprogramowania i niezwykle szczegółowy (który też jest g... warty - ponieważ realia i ceny są inne :) ) dopiero z tego kosztorysu robią ten dla banku.

Polecam wariant pierwszy

Niektóre banki pod kosztorysem wymagają tylko podpisu kredytobiorcy, inne kogoś z uprawnieniami budowlanymi, przy czym ten kosztorys nie kładzie żadnej odpowiedzialności na podpisującym. Istotna jest wycena uprawnionego rzeczoznawcy, a kosztorys jest w zasadzie tylko pobieżnym harmonogramem finansowym budowy, i oczywiście nie może być wyższy od wyceny. Bank nie przyjmie kosztorysu w którym cena 1m2 rażąco odbiega od cen rynkowych. Wtedy albo rzeczoznawca może sporządzić wycenę na mniejszą kwotę, z opisem z czego wynika taki niski koszt budowy, albo jak pisano wyżej - trzeba podwyższyć kosztorys i wykazać udział własny, co jest zresztą bardziej opłacalne, bo mając większy udział własny dostajemy niższe oprocentowanie. Można też w pewnym zakresie pomanewrować powierzchnią użytkową, ale to musi zaakceptować rzeczoznawca.

i o to chodzi o tego rzeczoznwcę bankowego

wycenę na przyszłą wartośc domu z działką mam na 400 tys. (rzeczoznawca spoza banku)

chcę kredytu 200 tys.

wartośc działki i już wykonane prace 100 tys.

kosztorys na wybudowanie domu 200 tys.

co daje nam 300 tys/150m2 pow. uzytkowej = 2000/m2

czy tę kwotę podwazy bankowy rzeczoznawca?