Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kosztorys a bank

poszukiwana

Recommended Posts

W Nordea też nie trzeba mieć pieczątki- sama sie podpisałam.

Mam kosztorys pełny ( jakaś ryza papieru :)) więc 4 godziny zajęło mi dostosowanie zestawienia od kosztprysanta do druku bankowego :):)

NIech żyje Excel. :)

Kosztorys do PKO BP napisałem sobie sam w 30min (rozpisałem potrzebną kwotę na % pod standardowe etapy w/g wzoru ściągniętego z tegoż forum).

Na nim dopisałem 2 pozycje jako już przez mnie wydane - czyli wkład własny działka i dokumentacja. Bank zażyczył sobie standardowo operatu szacunkowego od wybranego przez mnie rzeczoznawcy (taka procedura dla kwoty >x PLN, dla mniejszej wycenia ich rzeczoznawca), miła Pani wykonała operat "podwójny" wyszczególniając obecną wartość rynkową działki i odrębnie szacowaną wartość całej nieruchomości po wybudowaniu (w/g aktualnych cen tranzakcyjnych, trochę to zabawne, ale cóż szklanej kuli też nie posiada).

Nie było problemem to, że lekko (20%) w kosztorysie przesadziłem z wartością działki (no cóż chciałem lekko podciągnąć wkład własny) w porównaniu do tego operatu, nie było też problemem że suma mojego kosztorysu + działka lekko (o około 10% w dół dla odmiany, by mieć zdolność kredytową) różniła sie od wartości po wybudowaniu z operatu. Czy i jak bank sobie ten kosztorys weryfikował, nie wiem, ale go przyjął bez problemu, a te "rozjazdy" kwotowo wcale nie takie małe.

Ale tak naprawdę to kto wie co będzie warta nieruchomość za rok i ile wtedy np. będą kosztować materiały i robocizna :-)

A i część kwoty zadeklarowaną, że wydam trakcie budowy z własnych środków, w momencie wypłaty pierwszej transzy muszę wykazać w następujący sposób: deklarowana kwota - 6x średnie dochody miesięczne, udokumentowana stanem kont w dniu dyspozycji + udokumentowanymi (rachunki, przelewy) wydatkami na poczet tejże budowy. Jak dla mnie elastycznie, bo już mogę zamówić okna, wykonać przyłącza mediów itp.

To raczej pytanie powinno brzmieć:

ile liczy rzeczonawca danego banku za m2 powierzchni UŻTKOWEJ domu?

Mnie baba działająca na rzecz Millennium policzyła 2600 za m2 i co ciekawe od powierzchni zabudowy a nie użytkowej.

2600/m2 koszt wybudowania domu liczą?

to u mnie wyszłoby więcej niż wyliczył rzeczoznawca przyszłej wartości domu z działką..

coś tu nie tak..

ja robiłam kosztorys do Millenium dom o pow uż 118m +garaż 18m wyceniłam na 205 tyś był u nas już rzeczoznawca powiedział , że to jest realna cena ale bez jakiś luksusów i nam to wystarczy. teraz czekamy ponieważ po wycenie rzeczoznawcy trafia ona do działu technicznego a potem dopiero do analityka pewnie po świętach będziemy mieli odpowiedź

pytanie więc tylko CZY PODWAŻAJĄ KOSZTORYS?

(to istotne juz na etapie jego tworzenia ;))

mnie interesuje Millenium ale o innych bankach tez chętnie poczytam :)

owszem, podważają. przy czym z moch doświadczeń to zależy od szczęscia: do jakiego banku trafisz, który z ich analityków to opiniuje, i w jakim jest aktualnie humorze...

ja skladalem wnioski do trzech bankow (mulit, fortis, DB), kosztorys calkiem realny robilem ze swoim kierownikiem budowy. a i tak w 2 bankach do czegos sie doczepili. w sumie duperele, ale jednym nie pasowala wycena instalacji elektrycznej, innym cena ogrodzenia i grzejnikow...

Mojego kosztorysu bank nie podważył. Rzeczoznawca zrobił tylko kosmetyczne zmiany polegające na przesunięciu niektórych kwot na inne pozycje, ale wartość całkowita nie zmieniła się nawet o złotówkę.

W kosztorysie mam 241tys. zł, powierzchnia użytkowa 127 m2, powierzchnia całkowita 216 m2.

• 2 months później...
bylismy w kilku bankach i nieprzyszlo nam nawet do glowy zeby spytac sie o ten kosztorys,chcemy wybudowac parterowke 107m2,bez zadnych bajerów,chcemy wziasc na to 100tys.posiadamy mieszkanie z ktorego po sprzedazy bedziemy mieli 150tys.no i działke nieobciązona zadnym kredyt ponad 20 arow(a tym ze ta dzialak bedzie podzielona na 2 działki) z tego co tu piszecie to chyba niebedzie problemu z zaciagnieciem tego kredytu w sensie ze wycena bedzie realna.i jezcze jedno pytanko z innej beczki czy jezeli zaciagasz kredyt na budowe domu to hipoteka jest tez na calej dzialce czy tylko domu?

bylismy w kilku bankach i nieprzyszlo nam nawet do glowy zeby spytac sie o ten kosztorys,chcemy wybudowac parterowke 107m2,bez zadnych bajerów,chcemy wziasc na to 100tys.posiadamy mieszkanie z ktorego po sprzedazy bedziemy mieli 150tys.no i działke nieobciązona zadnym kredyt ponad 20 arow(a tym ze ta dzialak bedzie podzielona na 2 działki) z tego co tu piszecie to chyba niebedzie problemu z zaciagnieciem tego kredytu w sensie ze wycena bedzie realna.i jezcze jedno pytanko z innej beczki czy jezeli zaciagasz kredyt na budowe domu to hipoteka jest tez na calej dzialce czy tylko domu?

hipoteka jest na całej nieruchomości - czyli na działce z domem, bo domu bez działki się nie sprzeda :wink:

proponuję bardziej dbać o czytelność wypowiedzi - interpunkcja, duże litery i takie tam :wink: