akte 15.03.2008 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 pod kosztorysem w polbanku musi się podpisać ktoś z uprawnieniami budowlanymi W moim przypadku nie musiał. Kosztorys w Polbanku zrobiłem sam i sam sie pod nim podpisałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 15.03.2008 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 W Nordea też nie trzeba mieć pieczątki- sama sie podpisałam. Mam kosztorys pełny ( jakaś ryza papieru ) więc 4 godziny zajęło mi dostosowanie zestawienia od kosztprysanta do druku bankowego :) NIech żyje Excel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 15.03.2008 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 To raczej pytanie powinno brzmieć: ile liczy rzeczonawca danego banku za m2 powierzchni UŻTKOWEJ domu? Mnie baba działająca na rzecz Millennium policzyła 2600 za m2 i co ciekawe od powierzchni zabudowy a nie użytkowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlackZaba 15.03.2008 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Kosztorys do PKO BP napisałem sobie sam w 30min (rozpisałem potrzebną kwotę na % pod standardowe etapy w/g wzoru ściągniętego z tegoż forum). Na nim dopisałem 2 pozycje jako już przez mnie wydane - czyli wkład własny działka i dokumentacja. Bank zażyczył sobie standardowo operatu szacunkowego od wybranego przez mnie rzeczoznawcy (taka procedura dla kwoty >x PLN, dla mniejszej wycenia ich rzeczoznawca), miła Pani wykonała operat "podwójny" wyszczególniając obecną wartość rynkową działki i odrębnie szacowaną wartość całej nieruchomości po wybudowaniu (w/g aktualnych cen tranzakcyjnych, trochę to zabawne, ale cóż szklanej kuli też nie posiada). Nie było problemem to, że lekko (20%) w kosztorysie przesadziłem z wartością działki (no cóż chciałem lekko podciągnąć wkład własny) w porównaniu do tego operatu, nie było też problemem że suma mojego kosztorysu + działka lekko (o około 10% w dół dla odmiany, by mieć zdolność kredytową) różniła sie od wartości po wybudowaniu z operatu. Czy i jak bank sobie ten kosztorys weryfikował, nie wiem, ale go przyjął bez problemu, a te "rozjazdy" kwotowo wcale nie takie małe. Ale tak naprawdę to kto wie co będzie warta nieruchomość za rok i ile wtedy np. będą kosztować materiały i robocizna A i część kwoty zadeklarowaną, że wydam trakcie budowy z własnych środków, w momencie wypłaty pierwszej transzy muszę wykazać w następujący sposób: deklarowana kwota - 6x średnie dochody miesięczne, udokumentowana stanem kont w dniu dyspozycji + udokumentowanymi (rachunki, przelewy) wydatkami na poczet tejże budowy. Jak dla mnie elastycznie, bo już mogę zamówić okna, wykonać przyłącza mediów itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
poszukiwana 16.03.2008 11:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 To raczej pytanie powinno brzmieć: ile liczy rzeczonawca danego banku za m2 powierzchni UŻTKOWEJ domu? Mnie baba działająca na rzecz Millennium policzyła 2600 za m2 i co ciekawe od powierzchni zabudowy a nie użytkowej. 2600/m2 koszt wybudowania domu liczą? to u mnie wyszłoby więcej niż wyliczył rzeczoznawca przyszłej wartości domu z działką.. coś tu nie tak.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mruva 16.03.2008 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 Kurcze ja też myślę, że coś to jest nie tak a zwłaszcza ta powierzchnia zabudowy w tym tygodniu będę w banku to wszystkiego się wywiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 16.03.2008 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2008 2500 to normalny koszt budowy domu :) Oczywiście można taniej ( linoleum, wykładzina dywanowa, okna z odzysku...) ale to nie takie proste. Powierzchnia zabudowy działa ale chyba tylko przy parterówce :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 17.03.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 ja robiłam kosztorys do Millenium dom o pow uż 118m +garaż 18m wyceniłam na 205 tyś był u nas już rzeczoznawca powiedział , że to jest realna cena ale bez jakiś luksusów i nam to wystarczy. teraz czekamy ponieważ po wycenie rzeczoznawcy trafia ona do działu technicznego a potem dopiero do analityka pewnie po świętach będziemy mieli odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kamionkal 17.03.2008 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2008 pytanie więc tylko CZY PODWAŻAJĄ KOSZTORYS? (to istotne juz na etapie jego tworzenia ) mnie interesuje Millenium ale o innych bankach tez chętnie poczytam owszem, podważają. przy czym z moch doświadczeń to zależy od szczęscia: do jakiego banku trafisz, który z ich analityków to opiniuje, i w jakim jest aktualnie humorze... ja skladalem wnioski do trzech bankow (mulit, fortis, DB), kosztorys calkiem realny robilem ze swoim kierownikiem budowy. a i tak w 2 bankach do czegos sie doczepili. w sumie duperele, ale jednym nie pasowala wycena instalacji elektrycznej, innym cena ogrodzenia i grzejnikow... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kret001 19.03.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2008 Właśnie jestem w trakcie przygotowywania kosztorysu dla banku i przydałaby mi się mała ściągawka Black&Zaba czy masz gdzieś pod ręką % udział poszczególnych prac w całkowitym koszcie budowy dla celów kosztorysowych(też dla PKO BP). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BlackZaba 20.03.2008 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2008 ech... proszę: http://forum.muratordom.pl/kosztorys-czy-ktos-robil-sam,t9369-120.htm do arkusza to te % dasz radę sam wkleić, podpwiem że copy&paste ułatwia sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kret001 21.03.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2008 Bardzo śmieszne ha ha Wielkie dzięki za ściągę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamaju 26.03.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2008 Mojego kosztorysu bank nie podważył. Rzeczoznawca zrobił tylko kosmetyczne zmiany polegające na przesunięciu niektórych kwot na inne pozycje, ale wartość całkowita nie zmieniła się nawet o złotówkę.W kosztorysie mam 241tys. zł, powierzchnia użytkowa 127 m2, powierzchnia całkowita 216 m2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwia1891 27.03.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2008 U nas też kosztorys niewiele się zmienił jakieś 3tyś więcej i też rzeczoznawca pozmieniał kwoty ale wszystko przeszło bez zarzutu teraz czekamy na umowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysweetbabys 12.06.2008 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 bylismy w kilku bankach i nieprzyszlo nam nawet do glowy zeby spytac sie o ten kosztorys,chcemy wybudowac parterowke 107m2,bez zadnych bajerów,chcemy wziasc na to 100tys.posiadamy mieszkanie z ktorego po sprzedazy bedziemy mieli 150tys.no i działke nieobciązona zadnym kredyt ponad 20 arow(a tym ze ta dzialak bedzie podzielona na 2 działki) z tego co tu piszecie to chyba niebedzie problemu z zaciagnieciem tego kredytu w sensie ze wycena bedzie realna.i jezcze jedno pytanko z innej beczki czy jezeli zaciagasz kredyt na budowe domu to hipoteka jest tez na calej dzialce czy tylko domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dakota 12.06.2008 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2008 bylismy w kilku bankach i nieprzyszlo nam nawet do glowy zeby spytac sie o ten kosztorys,chcemy wybudowac parterowke 107m2,bez zadnych bajerów,chcemy wziasc na to 100tys.posiadamy mieszkanie z ktorego po sprzedazy bedziemy mieli 150tys.no i działke nieobciązona zadnym kredyt ponad 20 arow(a tym ze ta dzialak bedzie podzielona na 2 działki) z tego co tu piszecie to chyba niebedzie problemu z zaciagnieciem tego kredytu w sensie ze wycena bedzie realna.i jezcze jedno pytanko z innej beczki czy jezeli zaciagasz kredyt na budowe domu to hipoteka jest tez na calej dzialce czy tylko domu? hipoteka jest na całej nieruchomości - czyli na działce z domem, bo domu bez działki się nie sprzeda proponuję bardziej dbać o czytelność wypowiedzi - interpunkcja, duże litery i takie tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts