Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Krzywe ławy - jak wyprowadzać??

Recommended Posts

Witam serdecznie wszystkich forumowiczy.

Już na samym początku budowy pojawił się pierwszy kłopot... Budowlańcy źle rozprowadzili beton w ławach, tak że różnica poziomów wynosi prawie 10cm na 16m... Jeśli chodzi o technologię, zbrojenia itd to wszystko jest ok, tylko te nierówności. I stąd moje pytanie, czy przy murowaniu ścian fudamentowych (wys ponad 1m) lepiej wyprowadzić poziom już od razu na pierwszej warstwie, nie bacząc na ilość zaprawy, czy lepiej rozbić tą czynność na 2-3 warstwy bloczków? Czy wręcz skuć beton żeby uzyskać z grubsza poziom?

Z góry dzięki za wszelkie rady!

na ścianie metr wysokiej nie będziesz mieć kłopotu wyrównać poziom

to jest 7 warstw bloczków , czyli 7 spoin , jeśli na tym niższym rogu pogrubisz spoinę o ok.1,5cm (dokładnie o 1,42cm :lol: ) to na ostatniej spoinie będziesz mieć poziom.

:D

Na jednej warstwie tego nie rób , po pierwsze ciężko będzie 10 cm nadrobić , a po drugie te 10cm zaprawy osłabi ci fundament .

Koledzy mają rację.

Ale zapomnieli dodać ZMIEŃ EKIPĘ :)

To już akurat załatwiłem :evil:

A poza tym doszedłem do wniosku, że "jeśli chcesz, żeby było zrobione dobrze, zrób to SAM!" i tej metody zamierzam się trzymać. Jeden dom (fakt, że mniejszy znacznie) postawiłem już sam, więc i z drugim dam sobie radę.

My mieliśmy taki problem, a w zasadie to jest problemik.

Sami zalewaliśmy ławy jesienią i nie bardzo sie przykłądałem do poziomowania, rozgarnąłem łopatą i juz. Rózniece dochodziły do 13 cm. Jak teraz na wiosnę weszła ekipa, to powiedzieli, zę to żaden problem, wypoziomowali to na starcie bardzo gęstym betonem i bloczkami. Tam gdzie dużo brakowało dali dodatkową warstę bloczka, tam gdzie niewiele to ten gęsty beton, który nakładali bez szalowania nawet. Dopiero od tego momentu zacząli murować z bloczków ściany (7 warstw). Poziom idealny.

Pozdrawiam

• 13 years później...
My mieliśmy taki problem, a w zasadie to jest problemik.

Sami zalewaliśmy ławy jesienią i nie bardzo sie przykłądałem do poziomowania, rozgarnąłem łopatą i juz. Rózniece dochodziły do 13 cm. Jak teraz na wiosnę weszła ekipa, to powiedzieli, zę to żaden problem, wypoziomowali to na starcie bardzo gęstym betonem i bloczkami. Tam gdzie dużo brakowało dali dodatkową warstę bloczka, tam gdzie niewiele to ten gęsty beton, który nakładali bez szalowania nawet. Dopiero od tego momentu zacząli murować z bloczków ściany (7 warstw). Poziom idealny.

Pozdrawiam

A co to za gęsty beton? W sensie nadlewali? A resztę ruszyli po przerwie technologicznej aż beton uzyska parametry?