qubi 13.03.2008 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Witam serdecznie wszystkich forumowiczy. Już na samym początku budowy pojawił się pierwszy kłopot... Budowlańcy źle rozprowadzili beton w ławach, tak że różnica poziomów wynosi prawie 10cm na 16m... Jeśli chodzi o technologię, zbrojenia itd to wszystko jest ok, tylko te nierówności. I stąd moje pytanie, czy przy murowaniu ścian fudamentowych (wys ponad 1m) lepiej wyprowadzić poziom już od razu na pierwszej warstwie, nie bacząc na ilość zaprawy, czy lepiej rozbić tą czynność na 2-3 warstwy bloczków? Czy wręcz skuć beton żeby uzyskać z grubsza poziom? Z góry dzięki za wszelkie rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 13.03.2008 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 U mnie rozprowadzali to na wszystkich warstwach. Z tego co pamietam róznice było ok 8cm. Nie skuwaj betonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 13.03.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 na ścianie metr wysokiej nie będziesz mieć kłopotu wyrównać poziom to jest 7 warstw bloczków , czyli 7 spoin , jeśli na tym niższym rogu pogrubisz spoinę o ok.1,5cm (dokładnie o 1,42cm ) to na ostatniej spoinie będziesz mieć poziom. Na jednej warstwie tego nie rób , po pierwsze ciężko będzie 10 cm nadrobić , a po drugie te 10cm zaprawy osłabi ci fundament . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
skorpio 13.03.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Można też wyrównać wieńcem po wymurowaniu ścian fundamentowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 13.03.2008 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Aż strach pomyśleć co będzie na parterze . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubi 13.03.2008 19:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Dzięki wszystkim za tak szybkie odpowiedzi, w takim razie będę wyprowadzał poziom stopniowo, tak żeby na ostatniej warstwie było równo... Jeszcze raz dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
boguslawskia 13.03.2008 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Koledzy mają rację. Ale zapomnieli dodać ZMIEŃ EKIPĘ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubi 13.03.2008 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Koledzy mają rację. Ale zapomnieli dodać ZMIEŃ EKIPĘ To już akurat załatwiłem A poza tym doszedłem do wniosku, że "jeśli chcesz, żeby było zrobione dobrze, zrób to SAM!" i tej metody zamierzam się trzymać. Jeden dom (fakt, że mniejszy znacznie) postawiłem już sam, więc i z drugim dam sobie radę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysztofik 13.03.2008 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 .......... ZMIEŃ EKIPĘ Zapewniam, że będzie mniej kłopotów wybierając najtańszą. 10 cm na 16 metrach, mają coś ze wzrokiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
el-ka 13.03.2008 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2008 Możesz też podmurować przeciętymi na płasko bloczkami w tym narożniku, gdzie jest największe obniżenie i wtedy łatwiej i wcześnie wypoziomujesz ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Talbot 14.03.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 My mieliśmy taki problem, a w zasadie to jest problemik.Sami zalewaliśmy ławy jesienią i nie bardzo sie przykłądałem do poziomowania, rozgarnąłem łopatą i juz. Rózniece dochodziły do 13 cm. Jak teraz na wiosnę weszła ekipa, to powiedzieli, zę to żaden problem, wypoziomowali to na starcie bardzo gęstym betonem i bloczkami. Tam gdzie dużo brakowało dali dodatkową warstę bloczka, tam gdzie niewiele to ten gęsty beton, który nakładali bez szalowania nawet. Dopiero od tego momentu zacząli murować z bloczków ściany (7 warstw). Poziom idealny. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jebadeon 11.07.2021 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2021 My mieliśmy taki problem, a w zasadie to jest problemik. Sami zalewaliśmy ławy jesienią i nie bardzo sie przykłądałem do poziomowania, rozgarnąłem łopatą i juz. Rózniece dochodziły do 13 cm. Jak teraz na wiosnę weszła ekipa, to powiedzieli, zę to żaden problem, wypoziomowali to na starcie bardzo gęstym betonem i bloczkami. Tam gdzie dużo brakowało dali dodatkową warstę bloczka, tam gdzie niewiele to ten gęsty beton, który nakładali bez szalowania nawet. Dopiero od tego momentu zacząli murować z bloczków ściany (7 warstw). Poziom idealny. Pozdrawiam A co to za gęsty beton? W sensie nadlewali? A resztę ruszyli po przerwie technologicznej aż beton uzyska parametry? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts