Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak zabić otwory okienne i drzwiowe deskami? :)

Recommended Posts

Jak bedziesz mial jeszcze czas- napisz mi prosze jak zrobic prowizoryczne drzwi z desek. drzwi do mojego domu sa duze i zakonczone lukiem.

konstrukcja wykonania drzwi jest tu

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/19/Bothie_-_Jerome%2C_Arizona.jpg

a dalej tak samo jak z oknem tylko dokładasz zawiasy

(same drzwi chyba nie muszą być w łuku :roll: )

paintoryt jest mój

tczarek

odkrywcze

http://images28.fotosik.pl/176/90bc131402d1e508.jpg

dobre rozparcie zalatwi sprawę, jak byś chciała "kotwić" do PTH to możesz narobić biedy

dechami od zewnątrz (trudniej je wybić)

kliny zabijać oczywiście od środka otworu

jak otwór duży to można dać dodatkowe rozparcia w połowie lub po 1/3 otworu (w pionie lub poziomie)

u góry decha niekonieczna, nadproża nie uszkodzisz w odróznieniu od PTH (dołem)

Ja tak zrobiłem z tym że zamiast klinowania przybiłem deski do Porothermu gwoździami. Gwoździe 3 lub 4 calowe. Ani jeden pustak PTH nie uległ zniszczeniu,wszystko mocno się trzyma, duże drzwi i okna balkonowe na zawiasach można swobodnie otwierać.

• 9 years później...

Cześć. Temat bardzo stary ale aktualny. Muszę zabić dwa otwory drzwiowe za jakiś czas (w pozostałych otworach będą okna i brama garażowa). Postanowiłem nie montować drzwi wejściowych, żeby nie uległy uszkodzeniu przez kolejne ekipy.

Zabić okna chce w ten sposób jak na obrazku powyżej z tą różnicą, że kantówki chce przykręcić wewnątrz otworu drzwiowego do pustaka zeramicznego.

Moje pytanie to co najlepiej wykorzystać, żeby ta kantówka naprawdę dobrze była przymocowana, a jedocześnie, żebym nie uszkodził pustaka.

Jakieś wkręty, specjalne śruby czy co innego? Będę wdzięczny za podsunięcie ciekawego pomysłu :)