jackpal 27.10.2008 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2008 Witam serdecznie Celtorek! dzięki za miłe słowa o naszym codziennym. Bardzo podoba mi się stwierdzenie że wygląda spokojnie. Nam podobają się jego dobrze dopasowane proporcje ściany-dach-ganek po cześci jest tak dzięki dobremu projektowi a po częsci myśle, że przez to że zmieniony jest kąt dachu do 40 st. Okna dachowe oczywiście będą (po jednym na pomieszczenie) ale na razie zrezygnowaliśmy z nich z uwagi na brak kasy w ogóle nie planowaliśmy wykonania dachu przed zimą ale wykonawca (ojciec chrzestny żony) nalegał i myślę że wkonał robotę wzorowo i za dobre pieniądze. Okna szczytowe będą zgodne z projektem chyba że murarz coś zchrzanił a ja jeszcze nie sprawdzałem wymiarów!!! pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celtorek 28.10.2008 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Nam podobają się jego dobrze dopasowane proporcje ściany-dach-ganek po cześci jest tak dzięki dobremu projektowi a po częsci myśle, że przez to że zmieniony jest kąt dachu do 40 st. Rzeczywiście wszystko razem wyszło bardzo ok. wykonawca (ojciec chrzestny żony) nalegał i myślę że wkonał robotę wzorowo i za dobre pieniądze. to fajny taki wujek Okna szczytowe będą zgodne z projektem chyba że murarz coś zchrzanił a ja jeszcze nie sprawdzałem wymiarów!!! To raczej mi się wydawało że wyższe są otwory, takie sprawiły wrażenie na szybko. Tez mamy po jednym oknie dachowym w pokojach i łazience. My wreszcie mieszkamy w domku, ale brakuje nam sporo rzeczy, typu podłoga na poddaszu, gaz i kilka innych . pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackpal 28.10.2008 20:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2008 Mieszkacie już w codziennym! wielkie gratulacje z tego powodu.brakuje tylko gasu i podłóg na poddaszu....? Nam nasuwa się taki wniosek z budowy domu! "Podczas kończenia poszczególnych etepów budowy człowiek zamiast się cieszyć, że to i to jest już za tobą to zamartwia się tym że jeszcze tyle zostało do zrobienia". pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celtorek 30.10.2008 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 częściowo masz rację. Po ok 1,5 roku budowania, a 2 lata od wylania ław jesteśmy zmęczeni budowaniem i remontowaniem. Oprócz c117 mieliśmy mały domek z garażem wym 5x12 m, w którym wymienialiśmy wylewki, tynki, elektrykę. Duuużo roboty to skucie starych tynków, wylewek, a potem sprzątnięcie tego. Na etapie pokrycia dachówką c117 cieszyliśmy się i ogólnie budowanie od tego etapu było przyjemniejsze, ale generowanie kosztów wykończeniówki zdecydowanie przytłumiło w nas radość z domku. Jeszcze mam uwagę na temat tynków. Moim zdaniem najlepiej cenowo i wizualnie wychodzą tynki ręczne cem wap zacierane piaskiem kwarc. Oczywiście wykonanie na bieżąco trzeba sprawdzać DŁUGĄ poziomicą. Cena u nas w mieście jest ok 2-4 zł/mkw wyższa niż zwykłych cem wap. My mamy zwykłe cem wap, a potem gładź. Wygląda w miarę ok, ale koszt tynków x2 i jeszcze uciążliwość ekipy "naszych" gładziarzy była znaczna. Powodzenia w wykańczaniu domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackpal 30.10.2008 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2008 Dzięki za te cenne uwagi. My przynajmniej jak na razie planujemy tynki maszynowe gibsowe sa tańsze od maszynowych cem wap i jak dobrze ekipa położy nie trzeba dodatkowo wykańczać gładzią tylko wystarczy pomalować tak maja zrobione znajomi i wygląda całkiem całkiem, kwestia dobrej farby np dulux obecnie będzięmy pałzować do momentu załatwienia kredytu hipotecznego ale zastanawiam się już ile wyjdzie wykonanie inst. elektrycznej robocizna + materiał. Możesz podawać jak u Was wyszła ta część budowy domu? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
celtorek 31.10.2008 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2008 My przynajmniej jak na razie planujemy tynki maszynowe gibsowe sa tańsze od maszynowych cem wap i jak dobrze ekipa położy nie trzeba dodatkowo wykańczać gładzią Tynki gipsowe maszynowe są ok, ale w mojej okolicy są droższe od cem wap z piaskiem kwarc. Tynki gipsowe trzeba sprawdzać lampą i oczywiście poziomicą. NAJWAŻNIEJSZE to rzeczywiście jest dobra ekipa. Instalacja elektryczna ok 6 tys za ok 100 pkt robocizna + materiał, w tym kabel do domu ok 30 m, kable żelowe do oświetlenia zewn i domofonu, ale bez alarmu. Elektrycy mają bardzo duże upusty w hurtowniach, ale i tak trzeba sprawdzić ceny w necie, bo przecież nie chodzi o upust tylko o CENĘ do zapłacenia. My płaciliśmy oddzielnie za rozprowadzenie przewodu do alarmu i antenę. Najlepiej to wziąć takiego elektryka, który zrobi wszystko i umówić się na zapłatę za całość instalacji. My płaciliśmy od pkt, a potem, niestety po fakcie rozmawiałam ze znajomymi i oni płacili od całości instalacjii. Taniej i lepiej. Rzeczy do hydrauliki kupowaliśmy dużo w necie. Taniej i bez łachy "wielkiego" rabatu udzielanego hydraulikowi w porównaniu do lokalnego sprzedawcy. A na fm przeczytałam gdzieś, że dulux nie jest dobry do tynków gipsowych i gładzi. Jak sobie przypomnę gdzie to dam linka. Zamówiłam sobie dzisiaj kanapę, narożnik do salonu. Ma być przed świętami. Postawiłam na wygodę. Pochwalę się fotką, ale dopiero za ok 7 tygodni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackpal 09.11.2008 08:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 Bardzo cenne porady! znalazłam forum o duluxe:http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=796&w=51749320&v=2&s=0My do tej pory używaliśmy dulux w domu gdzie teraz mieszkamy i nie było z nim żadnych kłopotów!Elektryka i hydraulika jeszcze przed nami i nie analizowaliśmy cenpod względem jakości podoba mi się oferta firmy PURMO! pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 09.11.2008 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2008 witam, my również staramy się o kredyt -mam pytanko w związku z tym-czy wybraliście już jakiś bank? nam podobają się oferty polbanku, i ingjesli macie jakieś typy to fajnie by było jakbyście coś podpowiedzieli, pozdrawiam beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackpal 10.11.2008 20:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Listopada 2008 Witam Muszę przyznać że nastały trudne czasy dla potencjalnych kredytobiorców wysoka marża i duży wkład własny. Dziasiaj byliśmy na rozmowach w openfinance doradzali nam ING i BGŻ fajna jest oferta ING ale mają stałe oprocentowanie w ciągu 2 lat niezależnie od stawki libor i w tym momencie jest ta stawka ustalona przez bank na wyższą niż w rzeczywistości na rynku międzybankowym. Nasza symulacja jest następująca: wartość kredytu 200000 plnwkład własny pow 50%okres spłaty 30 latmarża banku 1.4% + prowizja ok 3000plnrata miesieczna 1150PLN!!! parę miesięcy temu było poniżej 1000PLN Nie wiemy co dalej czy czekać przez zimę na lepszą koniunkturę czy może decydować się na te warunki pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 12.11.2008 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2008 witam nam zaproponowano podobne warunki, z tym, że zaproponowano nam jeszcze oszczędzanie dodatkowo min. 200 zł na funduszu inwestycyjnym, co to daje? otóż wg symulacji wygląda to tak że po 17 latach inwestowania twoich pieniędzy będziesz mógł spłacić kredyt do końca -czyli o 13 lat mniej spłacania, oczywiście można by te 200 zł dorzucić do miesięcznej raty za kredyt ale z takimi pieniędzmi na funduszu możesz zrobić co chcesz-może to być twoje zabezpieczenie finansowe jakby co, możesz je dać dzieciom, albo spłacić szybciej kredyt, myślę że temat jest wart rozważenia, my na pewno się nad tym zastanowimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał C117 13.11.2008 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Listopada 2008 Wasz domek wygląda poprostu super. Ne zmienaliście chyba bryły więc zachował swój charakter. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackpal 14.11.2008 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 witam nam zaproponowano podobne warunki, z tym, że zaproponowano nam jeszcze oszczędzanie dodatkowo min. 200 zł na funduszu inwestycyjnym, co to daje? otóż wg symulacji wygląda to tak że po 17 latach inwestowania twoich pieniędzy będziesz mógł spłacić kredyt do końca -czyli o 13 lat mniej spłacania, oczywiście można by te 200 zł dorzucić do miesięcznej raty za kredyt ale z takimi pieniędzmi na funduszu możesz zrobić co chcesz-może to być twoje zabezpieczenie finansowe jakby co, możesz je dać dzieciom, albo spłacić szybciej kredyt, myślę że temat jest wart rozważenia, my na pewno się nad tym zastanowimy Też nam proponowano takie rozwiązanie jest to dosyć interesująca oferta! My jednak zdecydujemy się na inną opcję oczywiście jeżeli zdolność kredytowa pozwoli! Chcemy wziąć możliwie duży kredyt i część środków przeznaczyć na lokatę z której będzie można częsciowo spłacać kredyt i będzie jednocześnie pewnym zabezpieczeniem kredytu gdy sytuacje bedzie tego wymagać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackpal 14.11.2008 20:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2008 Wasz domek wygląda poprostu super. Ne zmienaliście chyba bryły więc zachował swój charakter. pozdrawiam Dzięki z bardzo miłe słowa o naszym domku bryłę domu jednak zmienialiśmy mamy zwiększony kąt dachu do 40 st i niestety podniesioną ściankę kolankową o pół pustaka do trzech pustaków pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał C117 17.11.2008 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Wasz domek wygląda poprostu super. Ne zmienaliście chyba bryły więc zachował swój charakter. pozdrawiam Dzięki z bardzo miłe słowa o naszym domku bryłę domu jednak zmienialiśmy mamy zwiększony kąt dachu do 40 st i niestety podniesioną ściankę kolankową o pół pustaka do trzech pustaków pozdrawiam serdecznie no proszę... czyli zmiany są na tyle male że nie psują efektu. Strzasznie jestem ciekaw jak jest na górze. Codzienny ma tą wadę że spora powierzchnia jast nieużytkowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 17.11.2008 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Wasz domek wygląda poprostu super. Ne zmienaliście chyba bryły więc zachował swój charakter. pozdrawiam Dzięki z bardzo miłe słowa o naszym domku bryłę domu jednak zmienialiśmy mamy zwiększony kąt dachu do 40 st i niestety podniesioną ściankę kolankową o pół pustaka do trzech pustaków pozdrawiam serdecznie no proszę... czyli zmiany są na tyle male że nie psują efektu. Strzasznie jestem ciekaw jak jest na górze. Codzienny ma tą wadę że spora powierzchnia jast nieużytkowa. witam, ale o jakiej powierzchni mówimy? bo ja chyba coś przeoczyłam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał C117 17.11.2008 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2008 Wasz domek wygląda poprostu super. Ne zmienaliście chyba bryły więc zachował swój charakter. pozdrawiam Dzięki z bardzo miłe słowa o naszym domku bryłę domu jednak zmienialiśmy mamy zwiększony kąt dachu do 40 st i niestety podniesioną ściankę kolankową o pół pustaka do trzech pustaków pozdrawiam serdecznie no proszę... czyli zmiany są na tyle male że nie psują efektu. Strzasznie jestem ciekaw jak jest na górze. Codzienny ma tą wadę że spora powierzchnia jast nieużytkowa. witam, ale o jakiej powierzchni mówimy? bo ja chyba coś przeoczyłam mnie chodziło o powierzchnię podłogi na piętrze. U nas przy wykonaniu wg. projektu odpada z 40% podłogi (h<1,9m). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jackpal 18.11.2008 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2008 To prawda powieszchnia użytkowa w codzennym na poddaszu jest mniejsza od pow. podłogi o ok 40%. U nas te proporcje nie są aż takie "drastyczne" podniesienie ścianki kolankowej o ok 12cm + murłata o przekroju 14x14 + kąt dachu 40 st. + zamierzamy dać cienką warst styr. na posadzce poddasza (2cm) daje nieco bardziej " użytkowe" poddasze. Mam 186cm wzrostu i w tej chwili (bez posadzki) mogę wyprostowany podejść na odległość 100cm do ścianki kolankowej!Mam wrażenie, że poddasze jest wystarczająco użytkowe do zabudowania trzech pokoi łazienki i garderoby. zresztą pokoje nad garażem stały się raczej ogromne w związku z wydłużeniem domu o 90cm dla poszerzenia garażu. Wracając do bryły domu myślę, że dzięki temu że zwiększony jest kąt dachu to proporcjonalnie dachu w bryle budynku przybyło co pozwoliło uzyskać dobre proporcje. Ale myślę, że dom był by jeszcze śliczniejszy gdyby ścianka kolankowa była niższa o przynajmniej jeden pustak (24cm). wtedy dach by wręcz "przygniatał" ściany budynku a to jest właśnie charakterystyczne dla architektury typu "polski dworek" pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michał C117 20.11.2008 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2008 To prawda powieszchnia użytkowa w codzennym na poddaszu jest mniejsza od pow. podłogi o ok 40%. U nas te proporcje nie są aż takie "drastyczne" podniesienie ścianki kolankowej o ok 12cm + murłata o przekroju 14x14 + kąt dachu 40 st. + zamierzamy dać cienką warst styr. na posadzce poddasza (2cm) daje nieco bardziej " użytkowe" poddasze. Mam 186cm wzrostu i w tej chwili (bez posadzki) mogę wyprostowany podejść na odległość 100cm do ścianki kolankowej! Mam wrażenie, że poddasze jest wystarczająco użytkowe do zabudowania trzech pokoi łazienki i garderoby. zresztą pokoje nad garażem stały się raczej ogromne w związku z wydłużeniem domu o 90cm dla poszerzenia garażu. Wracając do bryły domu myślę, że dzięki temu że zwiększony jest kąt dachu to proporcjonalnie dachu w bryle budynku przybyło co pozwoliło uzyskać dobre proporcje. Ale myślę, że dom był by jeszcze śliczniejszy gdyby ścianka kolankowa była niższa o przynajmniej jeden pustak (24cm). wtedy dach by wręcz "przygniatał" ściany budynku a to jest właśnie charakterystyczne dla architektury typu "polski dworek" pozdrawiam Teraz już wiem wszystko, dzięki. U nas też pokoje są wielkie w związku z powiększeniem garażu, ale nie podejdę niestety na 1 m do ściany kolankowej (( pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 27.01.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2009 witajcie , co u Was słychać Aniu i Jacku, bo w dzienniku cisza, ogólnie na forum też się nic nie dzieje-pewnie taki sezon, ale juz wiosnę czuć w powietrzu, u nas też-mam nadzieję, zacznie się niedługo coś dziać pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beti,kris,mimi 03.02.2009 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Jacku gdzie załatwiacie en kredyt-jeżeli nie jest to tajemnicą, bo przed nami ten sam problem, ciężko się zdecydować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts