CUKIEREK 14.03.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Co można robić na obszarze Natura 2000, mam grunt rolny, który leży na takim obszarze. Niestety to mnie ogranicza - czy wolno mi zmienić plan zagospodarowania przestrzennego na budwnictwo mieszkaniowe. Teren jest przepiękny, mnóstwo zieleni i nie mogę go dobrze wykorzystać.Poradźcie mi proszę, gdzie mogę zasięgnąć więcej inormacji na ten temat, od kogo potrzebna jest zgoda na zmianę planu; a może należy mi się jakieś odszkodowanie lub dopłata z tego tytułu?Z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 14.03.2008 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2008 Trochę nie rozumiem, o co z ta dopłatą czy odszkodowaniem chodzi - masz grunt rolny. Dlaczego nie możesz go dobrze wykorzystać? Nie zmienili Ci przecież budowlanego na rolny.Planu sam nie zmienisz, bo to w gestii gminy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CUKIEREK 15.03.2008 07:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Chodzi o to, że obszar taki objęty jest ochroną, oprócz uprawy ziemi nie wolno na nim robić nic; chciałam się dowiedzieć, czy komuś udało zmienić się plan w takim miejscu. I wiem, że takimi rzeczami zajmuje się Gmina.A jeśli chodzi o odszkodowanie bądź dopłaty to proste, ziemia rolna jest 10 razy tańsza od ziemi budowlanej, to chyba logiczne, że wiążą się z tym duże straty; po prostu taka ziemia bardzo traci na wartości.Dzięki za odp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 15.03.2008 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2008 Jak ziemia rolna traci na wartości. Przecież możesz na niej uprawiać lub zalesić i mieć z tego jeszcze kasę z Uni (o ile dobrze pamiętam).A to że nie możesz sobie zmienić rolnej na budowlaną nie wpływa na to, że Twoja ziemia rolna traci na wartości, tylko Ty nie możesz się łatwo dorobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts